Τις γνωστές θεωρίες της ακροδεξιάς, που αποθεώνουν το μεταξικό καθεστώς, επαναφέρει ως ένα είδος… μάθημα ιστορίας, μέσω Instagram, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, καταφεύγοντας ακόμα μία φορά στην γελοιότητα, μίας επαναχάραξης των ιστορικών δεδομένων. Προφανώς η αντιφασιστική στάση του ελληνικού λαού το 1940 δεν μπορεί να χωνευτεί από τος θιασώτες του δικτάτορα.
Η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», σε ρόλο όχι δασκάλας, αλλά κυνηγού ψήφων προσπαθεί να αλιεύσει κοινό από την εθνικιστική και φασίζουσα ακροδεξιά, αναμασώντας τις θεωρίες αυτές, που πλασάρονται ως… τα «τέσσερα πράγματα που δεν θα σας διδάξουν ποτέ στο σχολείο για το έπος του 1940».
«Πρώτον, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς είπε το περίφημο “όχι” στο τελεσίγραφο του ιταλού πρέσβη, και όχι ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ακολούθησε σύσσωμος τον ηγέτη του στον πόλεμο. Δεύτερον, ο Ιωάννης Μεταξάς, άριστος γνώστης της τέχνης του πολέμου, είχε να διοργανώσει πλήρως μέσα σε τρία χρόνια, τον διαλυμένο ελληνικό στρατό από τα δύο κινήματα των Βενιζελικών του 1933 και του 1935. Τρίτον, ο Ιωάννης Μεταξάς χειρίστηκε άψογα τον τορπιλισμό της Έλλης, μη σηκώνοντας θόρυβο, ενώ έμπαινε στην τελική φάση της οργάνωσης του ελληνικού στρατού για τον πόλεμο με τους ιταλούς. Τέταρτον, στον Ιωάννη Μεταξά οφείλουμε την εποπιία του Ρούπελ αφού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έφτιαξε την περίφημη γραμμή Μεταξά που υποκλίθηκαν μέχρι και οι πανίσχυροι γερμανοί», αποκάλυψε.
«Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, ζήτω το Εθνος, ζήτω η ΕΛΛΑΣ», κατέληξε.
Η απάντηση του Μεταξά στον ιταλό πρέσβη ήταν απλά μια διαπίστωση στα γαλλικά. «Alors, c’est la guerre», δηλαδή «Αυτό σημαίνει πόλεμος».
Το «Όχι» το έγραψε ο καθεστωτικός Τύπος και ο Μεταξάς το εκμεταλλεύτηκε μετά τις πρώτες επιτυχίες του ελληνικού στρατού, που σημειωτέο είχε διαταγή για χαλαρή άμυνα.
«Την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε το ιταλικό τελεσίγραφο, διότι ήταν βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Αγγλία θα ήταν η νικήτρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πικρή εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον είχε διδάξει ότι κυρίαρχοι του κόσμου ήταν οι κυρίαρχοι των θαλασσών», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στη LIFO, ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Πλουμίδης.
Στην πραγματικότητα το «όχι» είχε προαποφασιστεί από το 1934, όταν μετά την άνοδο του Χίτλερ οι αρχηγοί των τότε κομμάτων συμφώνησαν πως σε περίπτωση πολέμου θα τάσσονταν… στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δηλαδή στο πλευρό της Αγγλίας.
Αλλά αυτά είναι μάλλον λεπτομέρειες…