Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να έθετε την αναμόρφωση του ΕΣΥ στην κορυφή των προεκλογικών του προτεραιοτήτων πριν από ένα χρόνο, όταν στη χώρα άνοιγαν οι κάλπες των εθνικών εκλογών, ωστόσο, σχεδόν 13 μήνες μετά η κατάσταση στο χώρο της υγείας… μυρίζει μπαρούτι.
Και η ανωτέρω περιγραφή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επιεικής, αν κανείς λάβει υπόψη τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), για να σχολιάσει τη ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν κενά στο χώρο της δημόσιας υγείας: «Είναι προφανές πως το υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα», είναι μόνο ένα δείγμα των οργισμένων αντιδράσεων των γιατρών, μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβουν… φύλλα πορείας εν μέσω θέρους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ΠΙΣ (πρόεδρος του οποίου, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος) στην ανακοίνωσή του μοιάζει αποφασισμένος για «χώσιμο» εφ’ όλης της ύλης, καθώς επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6.000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δηλώσεις του, ότι «ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει την δουλειά που κάνει χωρίς τις παροχές του κράτους. Το κράτος τον σπούδασε τζάμπα, το κράτος του δίνει την συνταγογράφηση τζάμπα, το κράτος αποζημιώνει όλες τις εξετάσεις και τα φάρμακα των ασθενών του τζάμπα», φράση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Στη Βουλή, λοιπόν, ο Ά. Γεωργιάδης έσπευσε να σημειώσει ότι «η διάταξη δεν έχει σκοπό σύγκρουση και δεν είναι τιμωρητική για γιατρούς», προσθέτοντας ότι η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο κινήτρων για τη μετακίνηση των γιατρών από την ηπειρωτική στη νησιωτική Ελλάδα και τονίζοντας ότι η ρύθμιση περί αποκλεισμού από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΗΔΙΚΑ όσων γιατρών αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ «είναι εκτάκτου ανάγκης για συγκεκριμένο χρόνο και με απόλυτη τεκμηρίωση ότι υπάρχει ζήτημα ως προς τη δημόσια υγεία, μόνο στην πολύ ακραία αυτή περίπτωση θα εφαρμόζεται η διάταξη».
Ωστόσο, όλα αυτά μοιάζουν με «ασπιρίνες σε καρκινοπαθή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά γιατρός του ΕΣΥ στο topontiki.gr, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κυριολεκτικό «κύμα» παραιτήσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από τις δημόσιες δομές υγείας, καθώς οι χαμηλές αμοιβές, η εξουθενωτική δουλειά, οι διαρκείς εφημερίες, αλλά και οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για την κάλυψη κενών σε ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις (π.χ. αναισθησιολόγοι ή παθολόγοι) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απογοήτευσης, ακύρωσης και οργής. Ταυτόχρονα, οι 10.000 προσλήψεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση κυριολεκτικά… σέρνονται με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας να λέει ότι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας προβληματίζει πολύ την κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών έστρεψε το ενδιαφέρον της στην καθημερινότητα, αλλά τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν άλυτα και διαρκώς οξύνονται.
Ένα νέο «μέτωπο» εν μέσω αυξημένης δυσφορίας και πίεσης – και δη στον κρίσιμο χώρο της υγείας – είναι το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά σε αναβαθμίσεις υποδομών σε δημόσιες δομές υγείας. Τα στοιχήματα είναι μεγάλα, αλλά για την ώρα δεν φαίνονται να οδηγούν στην… μπάνκα.