Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συνέντευξης του Μητσοτάκη στη Σία Κοσιώνη για τον ΣΚΑΪ την Τρίτη ήταν μια παραδοχή του: «Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης ακόμα στην ελληνική αγορά; Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και γι’ αυτό και είχα την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού (…)».
Στην αυτονόητη ερώτηση της Κοσιώνη «Τι θα κάνετε λοιπόν;», η απάντηση του πρωθυπουργού δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, καθώς κινήθηκε μεταξύ αμηχανίας και δήλωσης αδυναμίας: «Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, τα ζητήματα των καρτέλ ερευνώνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία της, ενισχύουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με 50 ακόμα στελέχη. Και σε επιμέρους αγορές νομίζω ότι θα αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε αποτελέσματα».
Προφανώς το ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα είναι κάτι. Το ότι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση μιλάει για στρεβλώσεις στην αγορά είναι επίσης κάτι. Ωστόσο το επιχείρημα ότι, αντί να αντιμετωπίζει τις στρεβλώσεις, προσπαθεί να αντιμετωπίζει (κάποιες από) τις συνέπειές τους με (εκ των υστέρων) μισθολογικές αυξήσεις περιορισμένου εύρους δεν ακούγεται και πολύ καλά στα αυτιά των θυμάτων όλων αυτών των… στρεβλώσεων.
Το αδιέξοδο πάντως είναι προφανές και ο Μητσοτάκης καιρό τώρα προσπαθεί να το μεταθέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό έκανε και στην εν λόγω συνέντευξη, επανερχόμενος στην «ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα των πολυεθνικών εταιρειών» και δίνοντας ως επιπλέον παράδειγμα αυτό των φυτοφαρμάκων, στο οποίο «με μία σύντομη έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε πολύ σημαντικές αποκλίσεις. Ίδιες εταιρείες, πολυεθνικές, μεγάλες, πουλάνε τα φυτοφάρμακα στην Ελλάδα πολύ πιο ακριβά από ό,τι τα πουλάνε στη Βουλγαρία».
Ποια είναι η διέξοδος; «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη αναγνώρισε ότι αυτό είναι πρόβλημα και θέλει να το αντιμετωπίσει». Τα πιάσαμε τα λεφτά μας…