Καλημέρα σας
Ντράβαλα θα έχουμε αύριο Τετάρτη στη Βουλή. Γαλάζια ντράβαλα κυρίως, αλλά όχι μόνο.
Το θέμα αφορά στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία συνεδριάζει για να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει) το διορισμό του νέου προεδρείου στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Ποιο είναι το θέμα;
Για πρόεδρος της Αρχής προτείνεται η Αικατερίνη Φουντεδάκη. Πρόκειται για την καθηγήτρια που συνέταξε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια – καταλαβαίνετε δηλαδή τι έχει να γίνει.
Η επιτροπή θεσμών λοιπόν έχει 27 βουλευτές μέλη.
Οι πέντε προέρχονται από κόμματα που καταψήφισαν το νόμο – ΚΚΕ, Νίκη, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες.
Από τους 14 της ΝΔ, οι επτά είχαν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος – 2 καταψήφισαν και 5 απείχαν.
Άρα έχουμε ήδη 12 που θα έλεγα κομψά ότι δεν καίγονται να γίνει η Φουντεδάκη πρόεδρος – τουναντίον.
Στους 5 του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Παύλος Πολάκης, ενώ στους 3 του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και η Λίτσα Λιακούλη, δύο βουλευτές που επίσης δεν ψήφισαν το νόμο.
Όπερ σημαίνει ότι υπάρχει δυνητικά μία πλειοψηφία εναντίον της πρότασης για Φουντεδάκη πρόεδρο.
Μία δυνητική, που μπορεί να γίνει και έμπρακτη πλειοψηφία, εάν αναλογιστούν οι 14 βουλευτές ότι η καθηγήτρια δείχνει να τάσσεται υπέρ της παρένθετης μητέρας για όλα τα ζευγάρια.
Θα είναι δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.
Ο Τραμπ και η χαρά της ευρωπαϊκής/ελληνικής ακροδεξιάς
Η διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μόνο απλή ιστορία δεν είναι.
Όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και όλο τον κόσμο.
Πέρα από οτιδήποτε άλλο, θα ενισχύσει κάθε λογής ακροδεξιά αντίληψη κυκλοφορεί σε αφθονία, δυστυχώς, ανά την υφήλιο και εν προκειμένω στην Ευρώπη που μας ενδιαφέρει περισσότερο.
Βλέπω να πανηγυρίζουν από τη Λεπέν και τον Όρμπαν έως την Μελόνι και την… Λατινοπούλου, μην σαν πω και άλλους, ακόμα και εντός της ΝΔ.
Το ρεύμα καίει την κυβέρνηση
Με… πολιτική ηλεκτροπληξία απειλεί την κυβέρνηση όλη αυτή η ιστορία με τις αυξήσεις στο ρεύμα.
Εκεί που το Μαξίμου είχε κάνει σχέδια και καλλιεργούσε προσδοκίες ότι θα ελέγξει την ακρίβεια, όλα μοιάζει να γίνονται… στάχτη.
Λίγο ο καύσωνας, λίγο οι ραγδαίες αυξήσεις, μαζί με το αλαλούμ με τις επιδοτήσεις που πρέπει να επιστραφούν από επιχειρήσεις και άλλους δικαιούχους, καθότι δόθηκαν χωρίς εγκρίσεις ευρωπαϊκές, και οι κυβερνητικές υποσχέσεις λιώνουν σαν κερί…
Το ΠΑΣΟΚ σε περιδίνηση
Μερικές παρατηρήσεις από το ΠΑΣΟΚ:
– Η Διαμαντοπούλου ανακοινώνει σήμερα υποψηφιότητα. Αν όχι σήμερα αύριο. Η απόφαση είναι ειλημμένη.
Το θέμα είναι από ποιον θα κόψει: Από τον Ανδρουλάκη εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, από τον Γερουλάνο αστούς ψηφοφόρους, ή από τον Δούκα αντιανδρουλακικούς;
– Ο διχασμός στους παπανδρεϊκούς γίνεται όλο και πιο βαθύς.
Την επιλογή του Νίκου Παπανδρέου να στηρίξει Γερουλάνο δεν τη συμμερίζονται όλοι οι φίλοι του Γιώργου. Ο Ξυνίδης για παράδειγμα υπενθύμισε ότι ο βουλευτής Α’ Αθήνας δεν αποσύρθηκε από τη μάχη του 2021 και προτίμησε να πάει κόντρα στην υποψηφιότητα τότε του πρώην πρωθυπουργού για επάνοδο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
– Ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του Κινήματος παραμένει στη ζώνη της ουδετερότητας, βλέποντας αυτή την εικόνα των πολλών υποψηφιοτήτων. Και αναμένει πώς διαμορφωθούν τα πράγματα στη συνέχεια – ήτοι ελπίζει να υπάρξει σοβαρότητα και ωριμότητα.
Επιστολές στον Κασσελάκη
Τον εγκλωβισμό του Στέφανου Κασσελάκη σε ισορροπίες παραδοσιακού εσωκομματικού τύπου φοβούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν από τον πρόεδρο να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και ρήξεις στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.
Μαθαίνω δε ότι του έστειλαν και επιστολές με αφορμή τη συνεδρίαση σήμερα της πολιτικής γραμματείας.
Ο φόβος είναι ότι θα επικρατήσει η «κομματική γραφειοκρατία που δεν καταλαβαίνει από προέδρους και θέλει να καθορίζει τα πάντα αναπαράγοντας τον εαυτό της» και έτσι ο Κασσελάκης θα διστάσει να πάει σε συγκρούσεις. Συγκρούσεις γύρω από ιδέες, προτάσεις και νοοτροπίες, όχι αυτές που συχνά κάνει από θυμικό και χωρίς πολιτικό σχέδιο.
«Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος» τον προειδοποιούν, τονίζοντας ότι επιδιώκουν την «ενδυνάμωση του προέδρου για να προχωρήσει στις αλλαγές».
Βέβαια το κασσελικό μπλοκ δεν είναι ενιαίο – υπάρχουν διαφορετικές γραμμές ως προς την ένταση και το περιεχόμενο της πίεσης.
Ούτε διακοπές δεν θα κάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…