Τις πρώτες μέρες του 2025 η κυβέρνηση εμφανίστηκε να ξεπερνά την αμηχανία, τις γκάφες και την εσωκομματική γκρίνια που της κόστισε δημοσκοπικά τους τελευταίους μήνες του 2024.
Η δεξιά στροφή, τόσο με τις επιλογές Τασούλα και Κακλαμάνη όσο και με τις διάφορες αναφορές του πρωθυπουργού για την woke ατζέντα που εναρμονίστηκαν και με τη νέα πραγματικότητα του Ντόναλντ Τραμπ περί ύπαρξης δύο μόνο φύλων, έχει ικανοποιήσει τους περισσότερους γαλάζιους βουλευτές και φαίνεται να αποδίδει και σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειξαν την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος να διορθώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στα ποιοτικά στοιχεία. Μοναδική εξαίρεση η Metron Analysis που έδειξε μείωση και στην πρόθεση ψήφου αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία.
Η αμηχανία που προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις διαφόρων στελεχών περί συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Zωή Κωνσταντοπούλου και την Nέα Aριστερά αλλά και η ελαφρά μείωση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις έδωσαν κι άλλο αέρα στα κυβερνητικά πανιά και αυτό φάνηκε στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη την Παρασκευή στην ώρα του πρωθυπουργού.
Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι αυτή η αισιόδοξη για την αρχή της χρονιάς εικόνα δεν θα διατηρηθεί για πολύ εάν η κυβέρνηση παραμείνει στις δάφνες αυτού του καλού κλίματος.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι η πρώτη απειλή κι αυτό φάνηκε με τα όσα έγιναν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει στο κυριακάτικο μήνυμα του ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο».
Άλλωστε η κατάσταση στην υγεία είναι το δεύτερο κρίσιμο θέμα το οποίο προτάσσουν οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις ως μείζον, αμέσως μετά την ακρίβεια και την οικονομική τους κατάσταση.
Το θέμα των διορθωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση είναι ένα δεύτερο πρόβλημα που σιγοκαίει πάντα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και η συζήτησή του θα φουντώσει μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών και την ανάδειξη του Κώστα Τασούλα στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας.
Ήδη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Γιάννης Λοβέρδος, με δημόσιες τοποθετήσεις τους σε συνεντεύξεις τους επεσήμαναν την ανάγκη ενός ουσιαστικού και συμπεριληπτικού ανασχηματισμού που θα αφορά όλους τους βουλευτές, θα εντάσσει στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές που μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί στα έξι χρόνια κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας αλλά θα λαμβάνει υπόψιν και γεωγραφικά κριτήρια.
Η βελτίωση του κλίματος εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας δίνει στον πρωθυπουργό την δυνατότητα να κάνει αυτές τις κινήσεις με λιγότερη πίεση. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη λέει ο ανασχηματισμός να γίνει αμέσως μετά την εκλογή του κ. Τασούλα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η δεύτερη λίγο πριν το καλοκαίρι, ούτως ώστε οι νέοι υπουργοί να είναι έτοιμοι στο φθινοπωρινό ξεκίνημα της κυβέρνησης που πάντα γίνεται με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Και στις δύο περιπτώσεις το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο με τον ανασχηματισμό θα συνεχιστεί η δεξιά στροφή της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι βουλευτές το περιμένουν και το θεωρούν αναγκαίο για να σφραγιστεί, όπως λένε, το καλό κλίμα εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα βλέπει τακτικά στο Μέγαρο Μαξίμου βουλευτές που είχαν αποστασιοποιηθεί από την ενεργό δράση τους τελευταίους μήνες και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι κάποιοι απ’ αυτούς θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα καθώς τα παράπονα τους για την εξαετή μη αξιοποίηση τους αντιμετωπίζονται ως δικαιολογημένα. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι τέτοιες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα φυσικά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απολέσει και τον κεντρώο προσανατολισμό της, καθώς στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνουν βασικοί παίκτες και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός θα είναι μια άσκηση ακριβείας για ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών τάσεων αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη προσθέτοντας ότι αυτή ισορροπία πρέπει να επιτύχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το τρίτο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες με τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για την τραγωδία των Τεμπών. Το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις αυτές βρέθηκαν πολίτες όλων των πολιτικών και ιδεολογικών αποχρώσεων οφείλει να κάνει την κυβέρνηση να αφυπνιστεί. Δύο χρόνια μετά την τραγωδία η αυθόρμητη κινητοποίηση των πολιτών λέει πολλά για το συλλογικό τραύμα που ακόμα ματώνει και πονάει.
Οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκαν χθες μαζί στην πλατεία Συντάγματος και πιθανότατα το επόμενο διάστημα θα βρεθούν μαζί ζητώντας από κοινού την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το θέμα των Τεμπών και τις νέες αποκαλύψεις για το πως έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά που επέβαιναν στο τρένο. Φυσικά ο θυμός και η συζήτηση περί συγκάλυψης της υπόθεσης ξεπερνά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν δημιουργία Λαϊκού Μετώπου και απλώνεται παντού. Ακόμα και οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας χθες σε κυριακάτικα τραπέζια μιλούσαν για το τι παράνομο υλικό μπορεί να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και προκάλεσε μετά την σύγκρουση τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους.
Και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την κυβέρνηση εάν και τώρα θεωρήσει ότι υπόθεση σιγά-σιγά θα ξεχαστεί. Έχουν περάσει δύο χρόνια και όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά φουντώνει και μπροστά μας βρίσκονται και οι κινητοποιήσεις για την συμπλήρωση δύο χρονών από το τραγικό δυστύχημα που έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Άλλωστε με την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών πριν ξεκινήσει η δίκη, το θέμα μπορεί να φτάσει και στη Βουλή εάν η δικαιοσύνη εντοπίσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.