Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του «δεν θα περιμένει» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ξεκινήσει τη διαδικασία μονομερούς αναστολής του εμπορίου με το Ισραήλ για προϊόντα που προέρχονται από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εντός εβδομάδων.
«Η Ιρλανδία τώρα, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής γνωμοδότησης του ICJ [Διεθνές Δικαστήριο] του Ιουλίου, δεν θα περιμένει από όλους στην Ευρώπη να προχωρήσουν στο ζήτημα του εμπορίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», είπε ο Χάρις σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από μια Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Κόλπου.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας πρόκειται να εκδώσει τις δικές του επίσημες θέσεις για το θέμα «την επόμενη εβδομάδα» που θα περιγράφει τι «μπορεί να κάνει η χώρα», πρόσθεσε ο Χάρις.
«Θέλουμε να δούμε εάν είναι πλέον δυνατό να προχωρήσουμε σε όρους εμπορικών περιορισμών, όσον αφορά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υπό το πρίσμα της υποχρέωσης που η Συμβουλευτική Γνώμη του ICJ θέτει σε όλους μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τερματίσουμε είναι παράνομη και παράνομη κατοχή», είπε επίσης.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να καταφέρει να καταθέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα που εισήχθη για πρώτη φορά το 2018 αλλά στη συνέχεια κρίθηκε αντίθετο με το εμπορικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας.
Η προσδοκία είναι ότι η συμβουλευτική γνώμη του ICJ παρέχει στο νομοσχέδιο την απαιτούμενη νομική βάση.
Η Ευρώπη «δεν χρησιμοποιεί κάθε μοχλό που έχει στη διάθεσή της»
Η απόφαση του Δουβλίνου έρχεται καθώς η έκκληση της ΕΕ να διοργανώσει Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ για να συζητήσει τη συμμόρφωση της χώρας με τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη στρατιωτική της επέμβαση στη Γάζα παραμένει αναπάντητη πέντε μήνες μετά την επίσημη έκδοση της από το μπλοκ.
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ισραήλ – γνωστή και ως Συμφωνία Σύνδεσης – επιτρέπει την εκ νέου επιβολή εμπορικών περιορισμών εάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, το Ισραήλ αντιτάχθηκε σε μια ad-hoc συνάντηση για να συζητηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντ’ αυτού πρότεινε να συγκληθεί μια τακτική συνάντηση για την επανεξέταση της εμπορικής συμφωνίας στο σύνολό της το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, παραδέχτηκε ωστόσο τη Δευτέρα ότι φαίνεται απίθανο μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Ο ίδιος έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει από τη θέση του στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ έχει «προτείνει ένα προσχέδιο ατζέντας» και «ακόμα το διαπραγματεύεται με το Ισραήλ».
Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μια χούφτα Ισραηλινών εποίκων που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις σε παλαιστινιακές κοινότητες στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Μπορέλ έχει προτείνει επίσης την επιβολή κυρώσεων σε δύο Ισραηλινούς υπουργούς.
Για τον Χάρις, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης σε μια σύνοδο ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη , η αποτυχία του μπλοκ να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με το Ισραήλ δείχνει ότι «η Ευρώπη δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη κάθε μοχλό που έχει στη διάθεσή της» για να «επιφέρει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».
«Είναι απολύτως σκόπιμο να αναθεωρηθεί η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Αυτή δεν είναι ακόμη η πλειοψηφική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα να αναφέρω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτήν τη συμφωνία», είπε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης αυτή την εβδομάδα έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «ανταποκριθεί μια για πάντα» στο επίσημο αίτημα της Μαδρίτης με το Δουβλίνο «να αναστείλει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εάν διαπιστωθεί, όπως όλα δείχνουν, ότι ο άνθρωπος καταπατούνται δικαιώματα».
Ο Σάντσεθ, όπως και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε τη διακοπή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, μια θέση που το Ισραήλ έχει επικρίνει σκληρά.