Καλημέρα σας
Δεν ξέρω αν ακούν στο Μαξίμου και την κυβέρνηση, αλλά αυτό που… βάρεσε η δημοσκόπηση της Alco δεν ήταν ούτε καμπανάκι, ούτε καν καμπάνα, φοβάμαι. Αλλά… κανόνι!
Δεν είναι το ποσοστό 24% που έδωσε στη ΝΔ. Αυτό λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενο με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των ερευνών της εταιρείας.
Τα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα ήταν που ήχησαν σαν τις σάλπιγγες της Ιεριχούς γύρω από τα άλλοτε ανθεκτικά τείχη του Μαξίμου…
Διότι όταν μόνο το 9% των πολιτών είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στο μέτωπο της ακρίβειας, το 12% για την πάταξη της εγκληματικότητας και μόλις 16% λέει μπράβο για τα θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας, τότε το… «Χιούστον έχουμε πρόβλημα» ακούγεται σχεδόν σαν αστείο.
Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει και σε άλλα πεδία, όπως η υγεία και η παιδεία.
Με τέτοιο κλίμα στην κοινωνία, το 25% της Alco ή και το 29% των ευρωεκλογών δεν μπορούν να πάνε πολύ παραπάνω.
Όσα διλήμματα και να βάλει ο Μητσοτάκης, όση σύγκριση και να γίνει με την ισχνή, ακόμα, αντιπολίτευση ούτε κατά διάνοια δεν προκύπτει αυτοδυναμία.
Υπάρχει κι ένα ακόμα στοιχείο, που αρχίζουν να εντοπίζουν οι έρευνες: Οι Έλληνες δεν βάζουν τόσο ψηλά πλέον στα κριτήριά τους τη λεγόμενη «σταθερότητα» και την «ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα», που συνήθως είναι δύο πολύ ισχυρά επιχειρήματα για το προπορευόμενο κόμμα στην τελική ευθεία των εκλογών.
- Εάν επιβεβαιωθεί αυτό τότε θα σημαίνει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει η κινδυνολογία περί ακυβερνησίας, που κάνει πολλούς δυσαρεστημένους να μαζεύονται γύρω από το κυβερνών κόμμα την τελευταία στιγμή.
Σου λέει, εδώ μεγάλες χώρες στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία κ.α.) δεν έχουν κυβέρνηση, ας συμβεί και σε μας – ή, «δικό σας πρόβλημα, βρείτε λύση, εμείς δεν ψηφίζουμε εκβιαζόμενοι»…
Ωραίες κουβέντες…
Ο Δένδιας και τα χαμηλά αντανακλαστικά
Ο Δένδιας αποφάσισε, λέει, να αλλάξει όλες τις διοικήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Η κατακραυγή από τις καταγγελίες για απίστευτα περιστατικά (ουσιαστικά διάλυση του συστήματος δηλαδή) σε βάρος ασθενών πήρε εφιαλτικές διαστάσεις, που δεν άφησαν περιθώρια στον υπουργό Άμυνας.
Η κίνησή του θεωρείται από πολλούς επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Για να δείξει ότι είναι αποφασιστικός, με άλλα λόγια.
Αλλά υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά θέματα που τον εκθέτουν:
Πρώτον, άργησε πολύ να καταλάβει και να ασχοληθεί με το πρόβλημα.
Δεύτερον, πρόκειται για διοικήσεις που ο ίδιος είχε ορίσει πριν ένα χρόνο. Άρα χρεώνεται και ο ίδιος με ατυχείς επιλογές.
Το πιθανότερο είναι πάντως να μην ασχολείται ιδιαιτέρως με τα πραγματικά προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων.
Τον απασχολεί κυρίως πώς θα φτιάξει πολιτικό προφίλ για τη μάχη διαδοχής του Μητσοτάκη – όταν έρθει αυτή η ώρα.
Αλλά στο μεταξύ κινδυνεύει να χάσει τη μάχη πριν καν τη δώσει. Το παθαίνουν αυτό συχνά οι υπερβολικά σίγουροι στρατηλάτες…
Η φυγή της Θρασκιά και η συμβίωση με Πολάκη
Η Θρασκιά έφυγε κι όποιος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το περίμενε, μάλλον κορόιδευε τον εαυτό του.
Η Ράνια είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα.
Το ψυχικό χάσμα με την Κουμουνδούρου ήταν εμφανές και στους πλέον αδαείς.
Πριν φτάσει στο δίλημμα η βουλευτής Θεσσαλονίκης, την είχαν απομονώσει με τέτοιο τρόπο οι Νοτοπούλου και Γιαννούλης στην εκλογική τους περιφέρεια, που δεν της άφησαν και πολλά περιθώρια. Όπως επίσης δεν είχε πολλά περιθώρια μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο παρωδία στο Γκάζι σε βάρος στελεχών από τη Θεσσαλονίκη. Τα οποία στελέχη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζικά στη συνέχεια.
Πάντως το ερώτημα είναι εάν, ποιοι άλλοι και πότε θα φύγουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Προβλέπω ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις.
Υπάρχουν δύο ή τρεις περιπτώσεις βουλευτών που έχουν ενδιαφέρον.
- Αλλά έτσι όπως έχουν γίνει και τα πράγματα με τους χειρισμούς του Φάμελλου, θα είναι δύσκολη και η συμβίωση με τον Πολάκη. Ο οποίος βέβαια δεν έχει και μεγάλη ανάγκη: Φεύγει και κάνει δικό του κόμμα…
Θέμα χρόνου η πώληση του Υγεία
Με αργούς ρυθμούς, αλλά μάλλον χωρίς επιστροφή, προχωρά η πώληση του ομίλου Υγεία από το CVC στο επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, το πρώτο εξάμηνο του 2025, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα αναμένεται να έχει αλλάξει χέρια. Να σημειωθεί ότι το CVC κατέχει, εκτός από το Υγεία, τα νοσοκομεία Μητέρα, Metropolitan, Metropolitan General και Λητώ. Οι γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι, εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, θα ανοίξει η αγορά και θα ακολουθήσουν και άλλες εξελίξεις και στους υπόλοιπους ομοειδείς ομίλους.