Η ακρίβεια παραμένει το κυριότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, καθώς σχεδόν το 69% αναμένει νέες αυξήσεις τιμών με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό. Αυτή η ανησυχία αντικατοπτρίζει την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, καθώς σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό καταναλώνει από τα αποθεματικά του, γεγονός που υποδεικνύει την οικονομική πίεση που ασκείται σε πολλές οικογένειες.
Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το 63% των νοικοκυριών (από 54% τον Αύγουστο) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ μόλις το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση. Αυτή η μείωση της αισιοδοξίας είναι ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ενώ οι περισσότεροι φαίνεται να είναι σκεπτικιστές για το μέλλον τους.
Η πρόθεση των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές στους επόμενους 12 μήνες (όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αγαθά) έχει εξασθενήσει ελαφρώς, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στις -48,6 μονάδες (από -45,3). Το 56% (από 53%) των καταναλωτών εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% αναμένει το αντίθετο. Αυτή η πτωτική τάση δείχνει μια σημαντική ανασφάλεια, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να συγκρατούν τις δαπάνες τους λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.
Εντούτοις, ο δείκτης πρόθεσης αποταμίευσης για τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -62,9 μονάδες (από -66,5 τον Ιούλιο). Παράλληλα, το 81% (από 83%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο έτος, ενώ το 17% την θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την ελπίδα για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, η πραγματικότητα παραμένει σκληρή για την πλειονότητα των πολιτών.
Αναφορικά με την ανεργία, το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπουν μικρή ή αισθητή αύξηση της ανεργίας αυξήθηκε στο 45% (από 37% τον Σεπτέμβριο), ενώ το 12% (από 17%) των ερωτηθέντων αναμένει ελαφρά μείωση της ανεργίας. Αυτή η αύξηση της ανησυχίας για την ανεργία ενισχύει την αβεβαιότητα και τις αρνητικές προσδοκίες για την οικονομία.
Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές για τους επόμενους 12 μήνες παρουσίασε σημαντική αύξηση τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις +43,1 μονάδες, σε σύγκριση με +26,5 μονάδες τον Ιούλιο. Το 69% των νοικοκυριών αναμένει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, ενώ το 11% (σε σχέση με το 16% προηγουμένως) προβλέπει σταθερότητα. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες διαμορφώθηκαν στις +12,6 και +10,9 μονάδες, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Τέλος, σχετικά με την εκτίμηση του βαθμού αβεβαιότητας των νοικοκυριών για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 68% εκτίμησε τον Σεπτέμβριο ότι η οικονομική τους κατάσταση μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 61% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η αβεβαιότητα δείχνει την ανησυχία που κυριαρχεί στα νοικοκυριά και τη δυσκολία τους να σχεδιάσουν το μέλλον τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.
Διαβάστε επίσης
Νέα δράση κατάρτισης της ΔΥΠΑ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Άμφισσας
Πληθωρισμός: Επέμειναν οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο