Καλημέρα σας
Την έριξε τη… βόμβα του ο Νίκος Δένδιας και τώρα το Μαξίμου πρέπει να διαχειριστεί ένα ακόμα μέτωπο με τον φιλόδοξο υπουργό Άμυνας.
Ο Δένδιας τροποποίησε την πάγια ελληνική θέση για την Ουκρανία, καθώς έδειξε σπουδή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται στην Ουάσιγκτον για τον Ζελένσκι.
«Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι πάγωμα τη σύγκρουσης», είπε ο υπουργός Άμυνας.
Όχι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πήγαινε συντεταγμένα και ψύχραιμα στη θέση ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει, με επώδυνους συμβιβασμούς για το Κίεβο.
Έτσι κι αλλιώς τον τόνο τον δίνουν οι ΗΠΑ, άρα τώρα με τον Τραμπ αλλάζουν όλα.
Αλλά αυτή η σπουδή του Δένδια να προκαταλάβει πράγματα, να προλάβει το Μαξίμου και να χαράξει ο ίδιος τη νέα θέση και την πορεία, είναι τουλάχιστον ενοχλητική για την κυβερνητική ηγεσία.
Και πάντως ενδεικτική των βιαστικών αρχηγικών βλέψεων του Κερκυραίου πολιτικού…
Με Σπίρτζη ολοταχώς για 3%
Μπορεί για τις εθνικές εκλογές να έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας, όμως οι δημοσκοπήσεις λίγο-πολύ δίνουν μια εικόνα.
Να για παράδειγμα, τον ΣυΡιζΑ τον δείχνουν «μπαίνει δεν μπαίνει» στη Βουλή.
Αν όμως δει κανείς ιδιαίτερα τις αλλαγές που ετοιμάζουν σε διάφορα πόστα και ποιοι θα αναλάβουν, η επιτυχία του… 3% είναι εξασφαλισμένη!
Αν ισχύει αυτό που ακούγεται, ότι ετοιμάζουν για γραμματέα του κόμματος τον Σπίρτζη, ο στόχος του 3% είναι σιγουράκι.
Βέβαια, μπορεί τότε μην θέλει κανένα άλλος σχηματισμός να συνομιλήσει με ένα κόμμα που θα έχει ηγέτη έναν Σπίρτζη, αλλά θα μου πεις, εδώ θα είναι μεταβατικός ο πρόεδρος, δεν θα είναι γραμματέας;
Τον οποίο δεν θα αντέξουν και για πολύ.
Καμία εμπιστοσύνη
Ακούγονται κάτι ωραία για τις εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι, για παράδειγμα, θα βάλουν και τη δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία εξ αποστάσεως – με sms ή κάποιο τρόπο ψηφιακό τέλος πάντων.
Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο αναλυτικά στα όργανα, ούτε είναι πιθανό, για να σας πω τη μαύρη αλήθεια.
Αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μπορεί την τελευταία στιγμή να το εισάγουν ως έναν τρόπο για να αυξηθεί η συμμετοχή – η οποία εκτιμάται απελπιστικά χαμηλή με τις σημερινές εκτιμήσεις.
Υπάρχει μόνο ένα… «προβληματάκι»: Με όσα έκαναν στους «άλλους» κατά τη σύγκρουση με τον Κασσελάκη στο συνέδριο, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Δεν ισχύει δηλαδή το… μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια.
Τα 4 ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ
Ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και έτσι η κυβέρνηση βρήκε αντίπαλο, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θρυμματίζεται.
Αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι αυτή η άνοδος θα είναι τέτοια που θα διαρκέσει και θα καταστήσει το Κίνημα αξιόμαχο αντίπαλο του Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Για τους εξής λόγους:
Πρώτον, η άνοδος δεν οφείλεται κυρίως ή μόνο στις ενέργειες του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και τη φθορά αυτή την περίοδο της κυβέρνησης.
Δεύτερον, διότι μέχρι να μορφοποιηθεί το σκηνικό στα αριστερά του (εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, νέο κόμμα Κασσελάκη), όλα είναι ρευστά και η πίεση από αυτό τον χώρο, απροσδιόριστη ακόμα.
Τρίτον, διότι η χαμηλή απήχηση του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα και στη νεολαία, παραμένει ως δομικό πρόβλημα.
Τέταρτον, μένει να φανεί η συνοχή και το καθαρό στίγμα που θα εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της πολιτικής.
Μένει να φανεί…
Τα επιτόκια χρεοκοπίας ανήκουν στο παρελθόν
Οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν και να δείχνουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αποδεικνύεται από τις υπερκαλύψεις στις εκδόσεις τους και τα επιτόκια δανεισμού, που παραμένουν ελαφρώς υψηλότερα από εκείνα των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης. Για να κατανοήσει κανείς την κλίμακα της βελτίωσης, αρκεί να κοιτάξει πίσω σε μερικά μόνο χρόνια και να συγκρίνει τα επιτόκια δανεισμού της τότε εποχής. Τότε, οι διοικήσεις πανηγύριζαν και μιλούσαν για επιτυχία, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια ήταν υψηλότερα ακόμη και από εκείνα με τα οποία δανειζόταν η Ελλάδα λίγο πριν από τη χρεοκοπία της.