Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Η επιστροφή στην «κανονικότητα» της πολιτικής καθημερινότητας, μετά το τριήμερο του «ΟΧΙ», έχει ζόρια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Το Μαξίμου ζει με την αγωνία των κινήσεων του Αντώνη Σαμαρά.
Αλλά, ειδικά τις επόμενες ημέρες, η ανησυχία θα αφορά στις εμφανίσεις του Κώστα Καραμανλή.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης θα ήθελε να κλείσει κάπως το μέτωπο με τον Καραμανλή και να απομονώσει τον «ανεξέλεγκτο» Σαμαρά.
Η προσδοκία αυτή θα φανεί εάν έχει βάση και αντίκρισμα στις δύο εμφανίσεις που θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός μέσα στο Νοέμβριο. Στις 4 του μήνα στη Θεσσαλονίκη και στις 24 στην Πάτρα – αμφότερες σε παρουσιάσεις βιβλίων.
Ο Γεραπετρίτης και το… ορόσημο με Φιντάν
Βέβαια, από αυτή την εβδομάδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα ζουν και θα αναπνέουν για τη συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν αυτή την προκαταρκτική συζήτηση, ώστε να διερευνήσουν, λέει, το πλαίσιο και τα περιθώρια για τον περαιτέρω διάλογο των δύο χωρών.
Κατά τις περιγραφές που έχει κάνει ο Γεραπετρίτης στους βουλευτές της ΝΔ, η συνάντηση αναμένεται να είναι «ορόσημο».
Άρα, μόνο μία συνάντηση διεκπεραίωσης δεν θα είναι, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Η Σακελλαροπούλου, ο Τασούλας και ο… Πλακιωτάκης
Πολλή κουβέντα γίνεται για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Ηρώδου Αττικού.
Αν και κυκλοφορούν εσχάτως κάτι σενάρια περί παραμονής της νυν προέδρου της Δημοκρατίας και για δεύτερη θητεία, κάτι τέτοιο είναι περίπου απίθανο.
Το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα πάει σε μία… safe επιλογή.
Ήτοι εάν θα επιλέξει τελικά τον Κώστα Τασούλα, τον οποίο αναμένεται να ψηφίσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και έτσι να ξεπεράσει ήρεμα και ήσυχα το σκόπελο – κάνοντας έτσι και μία κίνηση κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.
Εάν λοιπόν επιλέξει τον Τασούλα, τότε πρώτο φαβορί για την προεδρία της Βουλής θα είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης, όπως πληροφορούμαι.
Δεν είναι μόνο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Λασιθιώτης πολιτικός. Αλλά υπήρξε για ένα φεγγάρι πρόεδρος της ΝΔ. Και επίσης είναι χαμηλών τόνων και μετριοπαθής, στοιχεία που ταιριάζουν στο ρόλο.
Τα ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ούτε σήμερα δεν θα έχει συνεδριάσεις οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ που τα λέμε, είναι παραπάνω από μία εβδομάδα που δεν έχει συνεδριάσει κάποιο συλλογικό όργανο. Παράξενο, διότι μας είχαν συνηθίσει σε τουλάχιστον δύο, τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα το τελευταίο δίμηνο.
Εικάζω λοιπόν ότι ψάχνουν να δουν πώς θα κάνουν ορισμένα πράγματα:
· Θα γίνει ή όχι το συνέδριο; Μάλλον είναι αναπόφευκτο, εδώ που φτάσαμε, αλλά κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος με όσα έχουν δει τα μάτια μας.
· Θα γίνει τελικά στο μουζουξίδικο της Ιεράς οδού; Ή βρέθηκε άλλος χώρος, ίσως κάποιο άλλο νυχτερινό κέντρο, καθότι τους γοητεύει η ιδέα, όπως φαίνεται.
· Θα γίνει κανονικά, δια ζώσης, ή έχουν την ιδέα του υβριδικού, ώστε να μην μαζευτούν πολλοί και δεν έχουν τι να τους κάνουν;
· Θα είναι τελικά τριήμερο ή σκέφτονται αν το κάνουν άρπα κόλλα, για να ξεμπερδεύουν το συντομότερο – όπως όταν πίνεις ένα φάρμακο πικρό και λες να πάει με τη μία κάτω;
Πάντως έχει ενδιαφέρον αυτό που λέει ο Κασσελάκης. Ότι δεν θα είναι μεταβατικός πρόεδρος και δεν θα επιτρέψει τη συγχώνευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο σχήμα.
Εννοεί άραγε ότι κάποιος ή κάποιοι από τους άλλους υποψήφιους θα είναι μεταβατικοί έως ότου δημιουργηθεί ένας νέος φορέας της κεντροαριστεράς, στον οποίο θα… διαχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι ένα ερώτημα, καθώς για νέο φορέα στον προοδευτικό χώρο μίλησε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν ξέρω αν εννοεί αυτό ή κάτι άλλο. Όπως και να έχει βέβαια, σε αυτό τον νέο (ή παλιό) φορέα, δεν έχει κανένα λόγο να είναι το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία – και περιορίζει το εύρος και την επιρροή του όποιου εγχειρήματος.