Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Αιγαίο με την Τουρκία να δημιουργεί σκηνικό έντασης σε περιοχή λίγο έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης, μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, επιβεβαιώνει αυτό που ξέρει πολύ καλά η Αθήνα. Ότι οι γείτονες μας άλλα λένε, άλλα κάνουν και άλλα εννοούν.
Και το θέμα μπορεί να βαίνει προς εκτόνωση μετά την παρέμβαση διπλωματικών παραγόντων και από τις δύο πλευρές, οι εντυπώσεις που άφησε η ιστορία, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Και αυτό γιατί το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από προκλητικές κινήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, από τη φιέστα στα Κατεχόμενα, έως την ευθεία επίθεση Ερντογάν στον Νίκο Δένδια και τη σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εταίρου του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με την οποία αμφισβητούσε την κυριαρχία ελληνικών νησιών.
Η Τουρκία αυτή την φορά ανέπτυξε πέντε πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.
Όπως ήταν φυσικό, η ανάπτυξη των δυο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό – με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας- και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz» έθεσε σε επιφυλακή το υπουργείο Άμυνας και το ελληνικό ναυτικό. Το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου.
Και ενώ αρχικά από ελληνικής πλευράς στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», στην συνέχεια η ελληνική παρουσία ενισχύθηκε από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τα γεγονότα, τόνισε ότι «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Η Αθήνα απάντησε, όχι μόνο ότι το πλοίο ως επί το πλείστον διενεργεί τις έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και αυτή η περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου από το 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Μιας ΑΟΖ που τέμνει, βεβαίως, το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, στο οποίο οι Τούρκοι επιχειρούν να δώσουν υπόσταση.
Διπλωματικοί παράγοντες επεσήμαιναν, ωστόσο, ότι δηλώσεις όπως αυτές του Άδωνι Γεωργιάδη δεν συνεισφέρουν στην διατήρηση του καλού κλίματος. Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την άποψη ότι με τα F-35 η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να απειλήσει ακόμη και την Άγκυρα, χωρίς τα αεροσκάφη να γίνουν αντιληπτά. «Εγώ ακούω αυτά τα “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά” και με πιάνουν τα γέλια. Με τα F-35 μόνο εμείς μπορούμε να πάμε μια νύχτα ξαφνικά στην Τουρκία. Είδατε στην Υεμένη τι έγινε; Εάν έχεις τα F-35, που δεν πιάνουν τα ραντάρ, μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να βρεθείς στην Άγκυρα και να τα κάνεις γης Μαδιάμ», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Δεν λέω πως θα κάνουμε κάτι τέτοιο εμείς, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά όταν τα λέει ο Ερντογάν με πιάνουν τα γέλια. Με τι θα έρθεις μια νύχτα στην Ελλάδα; Με τα σαπάκια που έχεις; Αφού το ξέρουν όλοι πως η Τουρκία είναι μηδέν στην αεροπορία, επί πενταετίας Μητσοτάκη».