Το σύμπτωμα των υπουργών, που αρνούνται να πάρουν δημόσια θέση σε δύσκολες στιγμές για τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι καινούργιο πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα.
Έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν σιωπηλών υπουργών και η σιωπή αυτή είχε επισημανθεί σε εσωτερικές σκέψεις και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Όμως η φράση του Άδωνι Γεωργιάδη για την δόξα των κρυπτομένων υπουργών με αφορμή την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν γενική και αόριστη αλλά είχε συγκεκριμένη στόχευση και τα βέλη πήγαιναν ευθέως στον νυν υπουργό Άμυνας και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Οι σχέσεις των δύο αντρών δεν υπήρξαν ποτέ αρμονικές καθώς έχουν διαφορετική πολιτική φιλοσοφία αλλά και εκφορά λόγου και ενδεχομένως να έχουν και κοινές μελλοντικές φιλοδοξίες.
Όμως ακόμα και όσοι διαφωνούν με τον οξύ πολλές φορές λόγο του κ. Γεωργιάδη τού πιστώνουν ότι στα δύσκολα είναι πάντα μπροστά. Στις φωτιές, στα Τέμπη, στις υποκλοπές και τώρα στην διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης δε φοβήθηκε ποτέ να πάρει ευθέως θέση, να στηρίξει τον πρωθυπουργό και να πέσει στην πολιτική φωτιά, όπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην περίπτωση Σαμαρά μάλιστα η στήριξη είναι πιο σημαντική, γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που έφερε τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία.
Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργιάδης, με δεδομένη αυτή τη στάση που έχει πάντα, προχθές «πήρε φωτιά» και στόχευσε δημοσίως κατά του Νίκου Δένδια χωρίς να τον κατονομάσει φυσικά.
Συνομιλητές του, μετά την δημόσια παρέμβαση του, ανέφεραν ότι δεν είναι κομματικά πρέπον αλλά και πολιτικά σωστό σε ένα θέμα που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις οποίες ο ίδιος ο κ. Δένδιας είχε χειριστεί από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, να μην παίρνει τώρα θέση, πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση και ο νυν υπουργός κατηγορούνται από τον πρώην πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα και συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι.
Πολύ περισσότερο, όπως αναφέρουν, όταν ο κ. Δένδιας στο παρελθόν έχει συγκρουστεί με τον Αντώνη Σαμαρά με σφοδρότητα και τον έχει επικρίνει για την πολιτική που άσκησε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία οδήγησε και στην εκλογική συρρίκνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πολιτικές φιλοδοξίες
Μάλιστα προσθέτουν ότι αυτή η στάση μπορεί να βλέπει και προς το μέλλον, καθώς ο κ. Δένδιας δεν έχει κρύψει ποτέ τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
Όμως, εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σχετική ενόχληση για την αφωνία υπουργών σε κρίσιμα θέματα και κυβερνητικά στελέχη λένε ότι η φράση κρυπτόμενοι υπουργοί, που δοξάζονται διά της απουσίας τους, τους εκφράζει ακόμα και όταν αφορά τον Υπουργό Άμυνας.
Δεν γίνεται, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, να μην θέλεις να τσαλακωθείς αλλά και να βραχείς σε μια πολιτική μάχη σκεπτόμενος μόνο την δημοφιλία σου και το ότι αυτό μπορεί να την εξυπηρετήσει. Και θυμίζω ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και σε υπουργικά συμβούλια αλλά και σε κατ’ ιδίαν σκέψεις έχει μιλήσει για εκείνους που παλεύουν και βγαίνουν μπροστά και για εκείνους που παραμένουν στην ασφάλεια της μη τοποθέτησης.
Πάντως σήμερα για το θέμα Σαμαρά θα τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση στην Πάτρα και σύμφωνα με συνεργάτες του αναμένεται να πάρει θέση και να επισημάνει ότι η ενότητα της ΝΔ δεν υπηρετείται με πειθαρχικά μέτρα, χωρίς όμως να σηκώσει περαιτέρω τους τόνους και να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε ο κ. Καραμανλής θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τα εθνικά θέματα σε εκδήλωση τον Δεκέμβριο στην παλαιά Βουλή.
Το ενδιαφέρον πάντως στην σημερινή εκδήλωση είναι ότι θα παραστεί και θα μιλήσει και ο Σαμαρικός βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης και η γνωρίζοντες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του θα έχει τα απαραίτητα καρφιά και τις απαραίτητες αιχμές ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.