Ήταν λογικά αναμενόμενο. Η πρόσφατη απόφαση της Google να «μπλοκάρει» ειδήσεις και αρθρογραφία από τις μηχανές αναζήτησης της σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, έστω και σε δοκιμαστική περίοδο, προκάλεσε τις πρώτες έντονες αντιδράσεις.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες μέλη της Ε.Ε. που θα υποστούν τις συνέπειες του «τεστ».
Η Google, στην χρονική πειραματική- δοκιμαστική περίοδο εξαίρεσης, δεν θα εμφανίζει αποτελέσματα περιεχομένου από ειδησεογραφικούς οργανισμούς με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Google News, Search και Discover. Όπως αναφέρει, το τεστ αυτό θα επηρεάσει το 1% του online πληθυσμού σε Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία. Θα συνεχίσει να εμφανίζει αποτελέσματα από άλλου είδους ιστοσελίδες καθώς και από ψηφιακούς δημοσιογραφικούς φορείς εδρεύουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Google έλαβε αυτήν την απόφαση μετά τα αιτήματα των εκδοτών Τύπου της Ευρώπης για περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με το traffic που λαμβάνουν μέσω Google. Αιτήματα που έγιναν προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους που εκπορεύονται από την Κοινοτική Οδηγία 2019/790 και να διασφαλίσουν πως θα λάβουν τα έσοδα που τους αναλογούν από την απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων.
Τις έντονες αντιρρήσεις τους για το «πείραμα» της Google έχουν διατυπώσει ήδη επίσημα η European Magazine Media Association (EMMA – https://www.magazinemedia.eu/), η European Newspaper Publishers’ Association (ENPA – https://www.enpa.eu/), η News Media Europe (NME – https://www.newsmediaeurope.eu/) και η International Federation of Reproduction Rights Organisations (IFRRO – https://ifrro.org/), μέλος της οποίας είναι ο ΟΣΔΕΛ.
Όλοι οι φορείς καταγγέλλουν, με διπλωματικό τρόπο, την Google για αιφνίδια και μονομερή απόφαση. Σε «βροχή» από ανακοινώσεις υπογραμμίζουν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν ενημέρωσε κανέναν από τους οργανισμούς, ούτε έστω μέλη τους. Πιο δεικτική είναι η κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών- εκδοτικών ενώσεων στην οποία μεταξύ άλλων τονίζουν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση.
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς και για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στους ευρωπαίους εκδότες Τύπου», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι ευρωπαϊκές ενώσεις Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου και ο οργανισμός News Media Εurope ο οποίος εκπροσωπεί πάνω από 2.500 ειδησεογραφικούς τίτλους σε όλη την Ευρώπη.
Ζητούν, εξάλλου, από την Google να μην προχωρήσει αυτό το τεστ και την καλούν να έρθει σε διάλογο σχετικά με την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων.