Ο Εντοάρντο Μποβέ λαχτάρησε τους ανθρώπους της Φιορεντίνα χθες, στο ντέρμπι με την Ιντερ καθώς κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο. Αν και παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, το ευχάριστο είναι πως έχει διαφύγει τον σοβαρό κίνδυνο.
Ωστόσο, ο Μποβέ ήρθε να προστεθεί σε μία μακρά λίστα ποδοσφαιριστών που καταρρέουν στο χορτάρι, λόγω ανακοπής.
Αυτό που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, είναι ότι σχεδόν σε όλα τα περιστατικά με κατάρρευση αθλητών στο γήπεδο, οι ηλικίες αφορούν νεαρούς αθλητές και όχι «βετεράνους», κάτι που ισχύει σε όλα τα σπορ.
Ενας πρώην βετεράνος του βρετανικού ποδοσφαίρου, ο Ματ Λε Τισιέ, εξέφρασε πριν δύο χρόνια έναν πρώτο προβληματισμό γι’ αυτό.
«Ήταν πολύ ανησυχητικό για μένα να παρακολουθώ το άθλημα που αγαπώ και έπαιξα για 17 χρόνια… σε όλο αυτό το διάστημα δεν είδα ποτέ κανέναν ποδοσφαιριστή να φεύγει από το γήπεδο λόγω καρδιακών προβλημάτων. Τώρα λυπάμαι, αλλά αν κάποιος μπορεί να δει τι συμβαίνει τώρα στον κόσμο του αθλητισμού και να πει ότι είναι φυσιολογικό για όλους αυτούς τους ανθρώπους να έχουν καρδιακά προβλήματα, σε αγώνες ποδοσφαίρου, αγώνες κρίκετ, αγώνες μπάσκετ, όποιο άθλημα επιθυμείτε , αυτοί οι άνθρωποι, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν σπάει ρεκόρ».
Επιστήμονες, αποδίδουν όλα τα περιστατικά θανάτων ή σοβαρών επεισοδίων στην μυοκαρδίτιδα, η οποία προκαλείται πολλές φορές από τα εμβόλια, όπως τόνισε ο Δρ. Πίτερ ΜακΚάλογκ. Στην έρευνά του είχε δηλώσει πως η μυοκαρδίτιδα έχει γίνει τουλάχιστον 50% πιο συχνή από ότι είχαν προβλέψει οι «ειδικοί» της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
Εξουθενωτικό καλεντάρι
Ομως αυτό είναι το μόνο ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο και το πιο σοβαρό ίσως – γιατί από τότε άρχισαν να γίνονται και πιο συχνά τα φαινόμενα αυτά- είναι το εξαντλητικό καλεντάρι.
Οι ποδοσφαιριστές ξεζουμίζονται στους αγώνες, οι οποίοι έχουν αυξηθει δραματικά, με ευθύνη της FIFA και των εκάστοτε ηπειρωτικών ομοσπονδιών. Χαρακτηριστικά, FIFA και UEFA στις δικές τους διοργανώσεις, έφτασαν από τους 22 αγώνες ετησίως, στους 36.
Είναι χαρακτηριστικό πως την δεκαετία του ‘80 είχαν σχεδόν ενάμιση μήνα ξεκούρασης, ενώ πλέον είναι ζήτημα αν θα υπάρχουν δύο εβδομάδες κενό. Οι αθλητές είναι υπό τεράστια πίεση καθώς με τα συμβόλαιά τους να έχουν εκτοξευτεί και τους χορηγούς τους να έχουν επιπλέον απαιτήσεις, ο οργανισμός τους φτάνει στα άκρα και από μικρή ηλικία «σκάνε» προβλήματα τραυματισμών.
Είναι τόσα πολλά μάλιστα, που τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι, προειδοποίησε πως οι ποδοσφαιριστές, μετά την απόφαση να… μεγαλώσει κι άλλο σε αγώνες το Champions League, σκέφτονται πολύ σοβαρά να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.
«Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να κάνουμε απεργία. Οι αγώνες που παίζουμε κάθε χρόνο είναι όλο και περισσότεροι. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, θα έρθει μια στιγμή που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή» προειδοποιούσε τους αρμόδιους φορείς.
Για να καταλάβει κανείς την επιβάρυνση των ποδοσφαιριστών, αρκεί να πούμε πως στα 21 του χρόνια ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έχει συμπληρώσει πάνω από 19.000 αγωνιστικά λεπτά, όσα κανένας άλλος Άγγλος ποδοσφαιριστής σε αυτή την ηλικία στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Με αυτό τον ρυθμό προβλέπεται ότι θα παίξει 1.224 παιχνίδια στη διάρκεια της καριέρας του, πολύ περισσότερα από αυτά των Λάμπαρντ (1.002), Ρούνεϊ (895) και Μπέκαμ (839).
Στην Γερμανία, στα 21 του χρόνια ο Γερμανός Φλόριαν Βιρτζ της Λεβερκούζεν έχει συμπληρώσει 11.501 αγωνιστικά λεπτά, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τα 4.175 λεπτά που είχε παίξει σε αυτή την ηλικία ο Μίκαελ Μπάλακ.
Στα 24 του χρόνια ο Βινίσιους έχει αγωνιστεί σε 369 παιχνίδια, υπερδιπλάσια από τα 163 παιχνίδια του Ροναλντίνιο σε αυτή την ηλικία
Ο Φιλ Φόντεν μόνο το 2023, έπαιξε σε 72 αγώνες, όταν ο μέσος όρος είναι -σε επίπεδο ελίτ- 60 αγώνες. Φέτος, με την αύξηση των αγώνων στο Champions League υπολογίζεται ότι θα παίξει σε 77 αγώνες αν είναι υγιής και χρησιμοποιηθεί σε όλους μέχρι το τέλος της σεζόν.
Τη σεζόν 2025-26, που θα γίνει το διευρυμένο Μουντιάλ, αναμένεται να φτάσει τους 83 αγώνες.
Την ίδια στιγμή, έρευνα της Fifpro δείχνει πως ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μπορεί να δώξει μάξιμουμ 50 με 60 αγώνες σε μία σεζόν, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή του. Σε αυτό συμφώνησε το 88% των προπονητών υψηλού επιπέδου. Πρέπει να κατανοήσει κανείς πως εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι και τις προπονήσεις, στην κόπωση συμπεριλαμβάνονται τα ταξίδια, οι εξωαγωνιστικές δραστηριότητες των συλλόγων και οι ατομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για όσους έχουν υποχρεώσεις με χορηγούς πχ.
Πάνω από το 54% των ποδοσφαιριστών, παίζει πάνω από τα όρια δυνατοτήτων του, λέει η ίδια έρευνα.
Αποτέλεσμα είναι ο μέσος όρος ξεκούρασης, να είναι μικρότερος από μία ημέρα μέσα σε μία εβδομάδα.