Υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα από την Γερμανία, με γιορτινά μπαχαρικά και λευκό πιπέρι, γλασαρισμένα με μια ημιδιάφανη κρούστα αχνοζάχαρης.
Τα μπισκότα pfeffernüsse χαρακτηρίζονται από την λευκή ζαχαρώδη και τραγανή επικάλυψη, που έρχεται σε αντίθεση με τον μαλακό μασώμενο πυρήνα τους.
Συνδυάζονται ιδανικά με ζεστό κρασί, χριστουγεννιάτικο punch ή gluhwein.
Υλικά για τη Συνταγή
160 γραμμάρια μέλι
75 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού χριστουγεννιάτικο μίγμα μπαχαρικών (κανέλα, τζίντζερ, γαρίφαλο, γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο κτλ.)
1/8 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 κουταλιά της σούπας σκούρο ρούμι, ελαφρώς ζεστό
300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
Για το γλάσο
150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας νερό
Εκτέλεση
1. Αρχικά βάλτε το μέλι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετέ τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε το μίγμα μπαχαρικών, το λευκό πιπέρι και αφήστε στην άκρη.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε και ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και αφήστε τα στέρεα αυτά υλικά στην άκρη.
3. Στη συνέχεια, διαλύστε την αμμωνία στο ζεστό ρούμι, ρίξτε την στο μίγμα μελιού και ανακατέψτε.
4. Αδειάστε το παραπάνω μίγμα μελιού στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατέψτε πρόχειρα. Τέλος, προσθέστε το αυγό και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη απαλή, ελαφρώς κολλώδη.
5. Βρέξτε τα χέρια σας με λίγο νερό και με τις παλάμες σας σχηματίστε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού. Τακτοποιήστε τις σε ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους, και ψήστε στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC. Ψήστε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά. Θα πρέπει να προσέξετε να μην ροδίσουν και να παραμείνουν μαλακά όταν τα βγάλετε από το φούρνο. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά και έπειτα μεταφέρετέ τα σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
6. Ετοιμάστε το γλάσο. Ανακατέψτε την άχνη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού και το νερό, μέχρι να έχετε ένα υγρό γλάσο. Εάν χρειάζεται, προσθέστε λίγη περισσότερη ζάχαρη άχνη ή νερό μέχρι να αποκτήσετε την απαραίτητη συνοχή.
7. Βυθίστε τα μπισκότα στο γλάσο, τινάξτε την περίσσεια και τοποθετήστε τα σε σχάρα μέχρι να σκληρύνει τελείως το γλάσο.
Συμβουλή
- Τα μπισκότα γίνονται ακόμα καλύτερα, όσο μένουν, 3-4 μέρες μετά την προετοιμασία. Διατηρούνται σε τσίγκινο κουτί ή βάζο για αρκετές εβδομάδες.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα, 2 κουταλάκια του γλυκού, που θα πρέπει να προσθέσετε στο μίγμα μελιού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μπέικιν πάουντερ, 2 κουταλάκια του γλυκού, που θα προσθέσετε μέσα στα στέρεα υλικά.