Σαν ένα μικρό θαύμα αντιμετώπισαν οι Σοσιαλδημοκράτες το αποτέλεσμα που έδειξε το exit poll για τις εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου στη Γερμανία, αποτέλεσμα που φαίνεται και στην πράξη να επιβεβαιώνεται.
Μετά τα πρώτα αποτελέσματα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) προηγείται με ποσοστό 31,1% (+4,5 από το 2019), ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να ακολουθεί με 29,6% (+6,1).
Την μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται ότι κερδίζει η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), η οποία φθάνει στο 13,1%, αφήνοντας τέταρτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 12,1% (-3,5) στο χειρότερό του αποτέλεσμα στην σύγχρονη ιστορία.
Οι Πράσινοι βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός βουλής, στο 4,6% (-6,2), ενώ σε συρρίκνωση των ποσοστών της Αριστεράς στο 2,9% (-7,8) φαίνεται ότι οδήγησε η αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ και η ίδρυση δικού της κόμματος.
Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της αποψινής αναμέτρησης και έκανε λόγο για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του.
Ο ίδιος, εξαιρετικά δημοφιλής στο Βρανδεμβούργο, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, εάν το SPD έχανε, ο ίδιος θα αποχωρούσε. «Όποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του και η αντίπαλός του Αλίς Βάιντελ από την AfD υποστήριξε ότι τελικά το SPD έλαβε ψήψους και από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. των Πρασίνων. Ως «πρόβλημα» περιέγραψε την «ψήφο στρατηγικής» και η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ. Το κόμμα της μπορεί πάντως ακόμη να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την είσοδό του στην βουλή, μέσω της απευθείας εκλογής ενός υποψηφίου της. Στο Βρανδεμβούργο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του.
Τα καμπανάκια παραμένουν για τον Σολτς
Χαμένα βγαίνουν όλα τα άλλα κόμματα και κυρίως αυτά που συνεργάζονται με την κυβέρνηση Σολτς, κάτι που χτυπάει «καμπανιάκια» εν όψει των γενικών εκλογών του 2015.
Η μάχη θα γίνει για τη 3η θέση, ενώ οι Πράσινοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα για να δουν αν θα μπουν τελικά στη Βουλή ξεπερνώντας το εκλογικό σκαλοπάτι.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα Γερμανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η -κατά τα φαινόμενα- επικράτηση της παράταξης Σολτς στην περιφέρεια όπου κυριαρχεί από το 1990, δεν τον καθησυχάζει. Το αντίθετο μάλιστα, η πίεση παραμένει αφού οι διαφορές από την άκρα δεξιά είναι ελάχιστες και στις γενικές εκλογές τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα όσο συνεχίζονται τα προβλήματα στην κοινωνία.
Προς το παρόν κέρδισε χρόνο από τις γκρίνιες και τις συζητήσεις για αντικατάστασή του, αφού στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, κατάφερε να κρατήσει το «κόκκινο κάστρο» του SPD.