Σε κλίμα πόλωσης -με 30.000 αστυνομικούς επί ποδός, υπό τον φόβο αναταραχών- συνεχίζουν να προσέρχονται στις κάλπες οι γάλλοι ψηφοφόροι για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες συνεχίζεται και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα, 6 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή έφτανε στο 59,71% -ποσοστό ρεκόρ από το 1981.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.
Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
Στη Γαλλία τα βλέμματα της Ευρώπης
Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στη Γαλλία, όπου στις 9 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων. Τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες πάνω – κάτω λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα εν πολλοίς στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο.
Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός) είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.
Με ενδιαφέρον αναμένονται, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.
Η κατάσταση πάντως αναμένεται πως θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ της Κυριακής. Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι οριακή -δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες- τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πιθανότατα τη Δευτέρα.
Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν φαίνεται πως θα νικήσει στις εκλογές αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Δεύτερο κόμμα, εμφανίζεται η παράταξη Μέτωπο της Αριστεράς και τρίτο το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο ουσιαστικά έχει απελπισμένα ανάγκη από συμμαχία για να σώσει το δημοκρατικό μέτωπο.
«Καλή τύχη Γαλλία»
Η ιδέα μιας κυβέρνησης συνασπισμού κερδίζει έδαφος και η ανησυχία είναι έκδηλη για την επόμενη μέρα.
«Οι ατομικές ελευθερίες, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός για τους άλλους είναι αυτό που διακυβεύεται σήμερα», προειδοποίησε μιλώντας στο Associated Press 45χρονος ψηφοφόρος, που εργάζεται στη διαφήμιση.
«Ό,τι κι αν συμβεί, νομίζω ότι αυτές οι εκλογές θα αφήσουν τους ανθρώπους δυσαρεστημένους από όλες τις πλευρές» επισήμανε από την πλευρά της μια 55χρονη νομικός δηλώνοντας απαισιόδοξη για το μέλλον.
Ο Frederic Wallet, ένας εργάτης οικοδομών, δήλωσε πως θα ρίξει λευκό ψηφοδέλτιο, καθώς δεν μπορεί να ταυτιστεί με καμία από τις επιλογές που του προσφέρονται. «Καλή τύχη Γαλλία, (την επομένη των εκλογών) θα υπάρξει χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι νικητές σε ορισμένα υπερπόντια εδάφη
Στη Γουαδελούπη, οι αριστεροί βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου επανεξελέγησαν με ποσοστά μεταξύ 69 και 77,5% στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες, αφού αντιμετώπισαν κυρίως δύο υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου που είχαν καταφέρει να προκριθούν στον δεύτερο γύρο.
Στη Μαρτινίκα, και οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες πήγαν στους υποψηφίους του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Στη Γαλλική Γουιάνα, οι δύο απερχόμενοι υποψήφιοι που υποστήριξε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο επανεξελέγησαν, με τον Davy Rimane να λαμβάνει το 100% των ψήφων, ελλείψει αντιπάλου.
Ορισμένα αποτελέσματα στα υπερπόντια εδάφη δεν είναι ακόμη γνωστά, ιδιαίτερα στη Νέα Καληδονία, τη Ρεϋνιόν και τη Μαγιότ, όπου οι εκλογές διεξάγονται σήμερα.