Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -αγνοώντας το Νέο Λαϊκό Μέτωπο- διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ανακοίνωσε το Ελιζέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.
Ο Μακρόν έδωσε στον Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.
Ο Μπαρνιέ θα έχει τη μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.
Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.
Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.
«Ο Μακρόν έκλεψε τις εκλογές»
Η απόφαση του Μακρόν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος έκανε λόγο για «κλεμμένες» εκλογές.
«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μελανσόν.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, τόνισε -σε ανάρτησή του στο X- πως «Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρωταρχικό μας αίτημα. Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία».
«Μετά από μια ατελείωτη αναμονή, ανάξια μιας μεγάλης δημοκρατίας, έχουμε τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν.
Τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης αξίζουν σεβασμό: αυτό είναι το πρωταρχικό μας αίτημα.
Θα κρίνουμε τον γενικό πολιτικό του λόγο, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία. Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα μεγάλα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η μετανάστευση, και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Μπαρντελά.