Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας οι εκπρόσωποι των γιατρών με τον «γαλάζιο» Θανάση Εξαδάκτυλο που ήταν κι υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση στην υγεία από πέρυσι μέχρι φέτος έχει επιδεινωθεί», καθώς «καθημερινά έχουμε 2,3,4 και 5 παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ».
Αναφερόμενος στα κενά που υπάρχουν στα περιφερειακά, κυρίως, νοσοκομεία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκρουσε καμπανάκι λέγοντας πως σε λίγους μήνες λήγει η 5ετία πολλών γιατρών, θεμελιώνοντας δικαίωμα να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Προκύπτουν άγονες οι προκηρύξεις, αφού είναι πανομοιότυπες», σχολίασε ο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης /ενημέρωσης για τις πολιτικές που αφορούν στη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και πρόσθεσε: «το ΕΣΥ εκρήγνυται, κύριε υπουργέ αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις».
Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Οι γιατροί από τις πόλεις αποσπώνται με εντέλλεσθε για επαρχεία και νησιά», είπε και σχολιάζοντας τα 1.000 ευρώ που εξαγγέλθηκαν για τους ιδιώτες γιατρούς που θα εισφέρουν για την κάλυψη κενών σε εφημερίες του ΕΣΥ, είπε πως είναι «υποτιμητικό το ποσό».
«Όταν οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν 12 εφημερίες με όριο τις 7 γιατί ο ΠΙΣ δεν βγήκε να προσφέρει χρήματα και στους γιατρούς του ΕΣΥ;», διερωτήθηκε, με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατρικών Συλλόγων Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, να υποστηρίζει πως κάθε άλλο παρά υποτιμητικά είναι τα 1.000 ευρώ του ΠΙΣ.
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης που βρέθηκε στο στόχαστρο της σφοδρής κριτικής είπε πως διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος και πως «ο καταναγκασμός είναι η έσχατη λύση», καθώς –όπως είπε- «είναι σαν το μουρουνέλαιο θα το εφαρμόσω μόνο αν παραστεί ανάγκη».
Ο υπουργός Υγείας την ίδια ώρα παίρνει λευκή επιταγή για τον χειρισμό της υπόθεσης, κάνοντας γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει προς ψήφιση διατάξη- εξουσιοδότηση που θα του δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων αναφορικά με την υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν με εφημερίες σε περιοχές που έχει ανάγκη το ΕΣΥ, λόγω ελλείψεων.
«Το κράτος αναγνωρίζοντας το μεγάλο έλλειμμα των περιοχών και τη καθυστέρηση ωστόσο δίνει επιπλέον κίνητρα, δεν είναι καμία συγκλονιστική θυσία να κάνουν οι γιατροί δύο η τρείς εφημερίες το μήνα», είπε.
ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί για ουσιαστικά κίνητρα προσέλκυσης νέων γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών μας και στο ΕΣΥ γενικά, το Υπουργείο Υγείας ανέχεται αντίποινα και τιμωρητικές διώξεις στους γιατρούς που φυλάττουν Θερμοπύλας»
«Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πλέον στο μη παρέκει, κάτι που έμμεσα αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση με τις σπασμωδικές και πανικόβλητες “προσπάθειές” της να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εκ των οποίων τα περιφερειακά και εδρεύοντα σε νησιωτικές περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης αδυνατούν πια να εφημερεύσουν με ασφάλεια για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς και εν γένει λήπτες υπηρεσιών υγείας» σχολίασε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Και συνέχισε: Παρά αυτή την τραγική κατάσταση, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτείνει και να ενθαρρύνει το κάκιστο εργασιακό περιβάλλον εντός του ΕΣΥ εξακολουθώντας την τακτική των πειθαρχικών διώξεων κατά ιατρών, το μόνο παράπτωμα των οποίων είναι η διαφωνία με όσα εντέλλονται από τους Διοκητές τους.
Εν προκειμένω αναφερόμαστε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, για την απελπιστική κατάσταση του οποίου έχουμε καταθέσει στη Βουλή την υπ’αριθμ. 5128/13-6-2024 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας η οποία καίτοι αναπάντητη ως σήμερα, κατόρθωσε να αναγκάσει την ηγεσία του Υπουργείου και της 2ης Υ.ΠΕ να λάβουν κάποια ημίμετρα πρόχειρου και εμβαλωματικού χαρακτήρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στο “Βαρδάκειο”.
Όμως, η ερώτησή μας επέφερε και εκδικητικές συνέπειες, καθώς στις 16 Ιουλίου 2024 η Διοίκηση της 2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου έκρινε σκόπιμο να καλέσει όλους τους χειρουργούς ιατρούς της χειρουργικής κλινικής του Γ.Ν Σύρου να παραστούν σε συζήτηση υπόθεσής τους σε συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θεωρεί σκόπιμο να συνεχίσει την πειθαρχική δίωξη σχεδόν όλων, δηλαδή τριών (3) εκ των τεσσάρων (4) χειρουργών ιατρών του Γ. Ν Σύρου, όταν διατείνεται δημοσίως ότι θέλει να στηρίξει και ενισχύσει το ΕΣΥ.
Όταν το Υπουργείο Υγείας δημιουργεί και συντηρεί σχέσης έντασης και αντεκδίκησης με το υφιστάμενο, υπερεξαντλημένο, υποαμειβόμενο και υπό γενική παραίτηση ανθρώπινο δυναμικό, ειλικρινά περιμένει να πιστέψει κανείς ότι όντως κόπτεται και προσπαθεί να προσελκύσει νέους και νέες ιατρούς ως μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ;
Αντί για αντίποινα και τιμωρητικές λογικές άλλων, σκοτεινών και αντιδημοκρατικών εποχών, καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για νέα, επικαιροποιημένα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στις δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν στις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας.