Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
-1.1 C
Ioannina

Ήπειρος: Τον Μάρτιο του 2023 ξεκινούν έρευνες για φυσικό αέριο – Eρευνητικές γεωτρήσεις εκτός προστατευόμενων περιοχών.

Στην πρώτη φάση των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κατατάσσεται η Ήπειρος και δη τα Γιάννενα, όπου με βάση το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες το Μάρτη του 2023.

Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες και για την εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αλλά και για την επιβεβαίωση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Την εκτίμηση, ότι στην Ήπειρο υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων  διατύπωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο Αβραάμ Ζεληλίδης – Καθηγητής Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ερώτημα κατά τον ίδιο είναι, ‘εάν θα υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από εταιρείες δοθέντος ότι οι αναφορές προσδιορίζουν τον εντοπισμό και την εξόρυξη φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου, που είναι και το πιθανότερο κοίτασμα στα Γιάννινα”.

Ο κ. Ζεληλίδης είπε επίσης ότι “είναι δύσκολο να ξεκινήσουν οι έρευνες εντός του 2023, καθώς απαιτούνται σύνθετες πρόδρομες εργασίες, δαιδαλώδεις διαδικασίες και ενδεχομένως θα εκδηλωθούν κοινωνικές αντιδράσεις”.

Ως γνωστόν η χερσαία ζώνη των Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 6 περιοχών που προγραμματίζονται έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι το 2019 είχαν γίνει έρευνες σε έξι δήμους της Ηπείρου και σύμφωνα με μελέτες και δημοσιεύματα τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει τις έρευνες και είπε ότι “οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την περιοχή της Λιγοψάς Δήμου Ζίτσας”.

Στην προηγούμενη φάση υπήρξαν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από ομάδες πολιτών  με επιχειρηματολογία ότι ακόμη και με τις έρευνες καταστρέφεται το περιβάλλον.

Συνεπώς για να ξεκινήσουν οι εργασίες έως τον Μάρτιο του 2023 πρέπει να ξεπεραστούν δικαστικές εμπλοκές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με βάση σχετικές αναφορές σε αυτή τη φάση ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν εκτός των προστατευόμενων περιοχών.

“Αυτό προφανώς σημαίνει ότι αποκλείονται περιοχές”, όπως το Ζαγόρι, “που προκάλεσε και τη μεγάλη ένταση από το 2017, όταν ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες της Energean και ακολούθως, της Repsol’.

Η δεύτερη αποχώρησε από το σενάριο της εκμετάλλευσης πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο η διεθνής ενεργειακή κρίση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και τα σχέδια των ερευνητικών εταιρειών.

Πηγή: ertnews.gr

Hot this week

Κύκλωμα προστασίας: Απολογείται η δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων – Προφυλακίστηκαν τρία άτομα, ελεύθεροι άλλοι έξι (video)

Στη φυλακή ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της οργάνωσης αλλά και η 37χρονη αστυνομικός

Washington Post: Εκτελεστικό διάταγμα για να σώσει το TikTok στις ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του,

ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Με οδηγό τον άνθρωπο και το 2024 – οι δράσεις στήριξης της κοινωνίας

Η ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει δυναμικά και τη νέα χρονιά να στηρίζει την ελληνική κοινωνία

Πυροσβεστική: Ξεκίνησαν οι κρίσεις για το 2025 – Νέος υπαρχηγός ο αντιστράτηγος Γεώργιος Μαρκουλάκης

Θα ακολουθήσουν οι κρίσεις των πυράρχων του Πυροσβεστικού Σώματος

Topics

Washington Post: Εκτελεστικό διάταγμα για να σώσει το TikTok στις ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του,

ΜΑΚΒΕΛ-EURIMAC: Με οδηγό τον άνθρωπο και το 2024 – οι δράσεις στήριξης της κοινωνίας

Η ΜΑΚΒΕΛ - EURIMAC δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει δυναμικά και τη νέα χρονιά να στηρίζει την ελληνική κοινωνία

Κώστας Τασούλας: Τα φάουλ στην προεδρική του θητεία στη Βουλή

Ντελίριο ενθουσιασμού στη γαλάζια βάση που πιέζει για στροφή προς τα δεξιά

Ρούμπιο: Η Κούβα «αξίζει» να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον

Ο επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κούβα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον

Ινδονησία: Εσπευσμένη απομάκρυνση 3.000 κατοίκων επειδή εξερράγη ένα ηφαίστειο

Η Ινδονησία βρίσκεται στο αρχιπέλαγος πάνω από τον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img