Τα φύλλα δάφνης είναι κάτι περισσότερο από μια γευστική πινελιά στην μαγειρική.
Περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Τα φύλλα δάφνης προέρχονται από το δέντρο Laurus nobilis και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην μαγειρική, την Ιατρική, ακόμη και σε οικιακές εφαρμογές.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα διατροφικά στοιχεία αυτών, τα οφέλη για την υγεία μας και οι διάφορες χρήσεις τους έξω από τον χώρο της κουζίνας.
Οφέλη στην υγεία
Τα φύλλα δάφνης είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στη συνολική υγεία.
Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα φύλλα δάφνης είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ουσίες χρήσιμες στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και στην μείωση της φλεγμονής.
Συμβάλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος: Μπορούν να διεγείρουν την πέψη και ανακουφίζουν από φούσκωμα, αέρια και δυσπεψία. Οι ενώσεις στα φύλλα δάφνης, για παράδειγμα η ευγενόλη, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στην επένδυση του εντέρου
Έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν το σάκχαρο στο αίμα: Αποτελούν ευεργετική πηγή για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αφού είναι ικανά να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Παρέχουν υγεία στην καρδιά: Είναι πλούσια σε κάλιο. Τα φύλλα δάφνης μπορούν να συμβάλουν στην λειτουργία της καρδιάς και να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση. Τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Περιέχουν Βιταμίνες C και A που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει λοιμώξεις.
Τα φύλλα δάφνης κατέχουν αντιμικροβιακές επιδράσεις: παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, και δυνητικά συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων.
Άλλες χρήσεις των φύλλων δάφνης
Τσάι: Το παρασκευασμένο τσάι από τα φύλλα δάφνης καταναλώνεται για την καταπολέμηση των πεπτικών προβλημάτων. Η Παρασκευή του είναι απλή καθώς βάζετε μερικά αποξηραμένα φύλλα σε ζεστό νερό για 5 έως 10 λεπτά.
Αρωματοθεραπεία: Τα φύλλα δάφνης όταν καίγονται απελευθερώνουν ηρεμιστικό άρωμα που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του άγχους και προάγει την χαλάρωση.
Φυσικό αποσμητικό χώρου: Μπορείτε να τοποθετήσετε φύλλα δάφνης σε φακελάκια ή μπολ για να φρεσκάρετε φυσικά το σπίτι σας.
Συμβάλλουν στη περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών: Τα εκχυλίσματα των φύλλων δάφνης χρησιμοποιούνται σε προιόντα περιποίησης του δέρματος για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Προσθέτει λάμψη στα μαλλιά και καταπραΰνει τον ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής
Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως απωθητικό παρασίτων: Τα φύλλα δάφνης έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τα έντομα.
Συμβουλές για τη χρήση των φύλλων δάφνης
Στο μαγείρεμα: Προσθέστε ολόκληρα φύλλα δάφνης σε σούπες, μαγειρευτά ή πιάτα με ρύζι, αφαιρείτε πριν το σερβίρισμα
Τσάι: Χρησιμοποιήστε ολόκληρα φύλλα δάφνης σε ζεστό νερό για την παρασκευή καταπραυντικού τσάι
Σε μορφή σκόνης: Τα αλεσμένα φύλλα δάφνης μπορούν να προστεθούν σε μαρινάδες, μείγματα μπαχαρικών ή ψημένα προϊόντα για επιπλέον γεύση.
Συνοπτικά, τα φύλλα δάφνης είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, βοηθούν την πέψη, την υγεία της καρδιάς και το ανοσοποιητικό, ενώ παρέχουν επίσης και άλλες πρακτικές χρήσεις πέρα από την κουζίνα.
Πηγή: Onmed.gr
Διαβάστε Επίσης: