Πολύ έντονη ανησυχία εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους στις 30 Οκτωβρίου, τρεις ενώσεις αποστράτων (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – ΕΑΑΣ, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας – ΕΑΑΑ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας – ΠΟΑΣΑ) για την τύχη – και συγκεκριμένα την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση – του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (417 ΝΙΜΤΣ).
Οι ενώσεις κάνουν λόγο για «ύποπτη μεθόδευση να περιέλθει (σ.σ.: το ΝΙΜΤΣ) στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων και στον απόλυτο έλεγχο αλλότριων» και περιγράφουν λεπτομερώς την «αιφνιδιαστική ενέργεια, που περιφρονεί όχι μόνον τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μερισματούχους του ΜΤΣ, αλλά και τις βασικές δημοκρατικές αξίες του κοινωνικού διαλόγου και της διαφάνειας», με την οποία «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευρύνει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΙΜΤΣ και δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε ΥΕΘΑ να διορίζει τους “δικούς του” στη θέση του διοικητή του ΝΙΜΤΣ». Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης, στο οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΘΑ δεν έχει ακόμη απαντήσει:
«Η ύποπτη μεθόδευση»
«Στο προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις”, η οποία ολοκληρώθηκε στις 8.10.2024, σε κανένα άρθρο δεν υπήρχε αναφορά στο Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ, αφού επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο αποκλειστικής αρμοδιότητας, και λόγω του περιεχομένου του, του υπουργείου Υγείας.
Ακολούθως στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων έχει εισαχθεί από το ΥΠΕΘΑ το άρθρο 37, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα του Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ. Επομένως το συγκεκριμένο άρθρο ουδέποτε ετέθη προς δημόσια διαβούλευση, αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων και εν αγνοία των ενδιαφερομένων κοινωνικών εταίρων».
«Η ύποπτη νέα σύνθεση του Δ.Σ. ΝΙΜΤΣ»
«Με το άρθρο 37, που εισήχθη αιφνιδίως από το ΥΠΕΘΑ, προβλέπεται πλέον ότι ο εκάστοτε διοικητής του ΝΙΜΤΣ (μέχρι τώρα διευθυντής) θα είναι και πρόσωπο που δεν θα προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή πρόσωπο που δεν έχει άμεσο έννομο συμφέρον για την τύχη του ΝΙΜΤΣ ως μέτοχος ή μερισματούχος του ΜΤΣ ή δικαιούχος του ΝΙΜΤΣ.
Επίσης διευρύνεται το Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ με την προσθήκη δύο επιπλέον μελών με δικαίωμα ψήφου, της επιλογής του εκάστοτε ΥΕΘΑ, που δεν θα προέρχονται απαραιτήτως από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή και αυτοί θα είναι πρόσωπα που δεν έχουν άμεση σχέση με την πορεία του ΝΙΜΤΣ, αφού οι εκάστοτε αποφάσεις του Δ.Σ. δεν θα επηρεάζουν τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες στους ίδιους και τα μέλη της οικογενείας τους».
«Η υποβάθμιση του Δ.Σ.»
«Με το προτεινόμενο άρθρο 37 καταργείται από μέλος του Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ ο εκάστοτε υπαρχηγός ΓΕΣ και αντ’ αυτού τοποθετείται οποιοσδήποτε ανώτατος αξιωματικός. Δηλαδή ο υπαρχηγός, ο οποίος έχει διοικητικές αρμοδιότητες επί όλων των Διευθύνσεων του ΓΕΣ, καθώς και πειθαρχική δικαιοδοσία, οπότε μπορεί λόγω της θέσεώς του να επιτύχει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο, τώρα αντικαθίσταται από κάποιον ανώτατο αξιωματικό που δεν θα έχει ενδεχομένως καμιά δύναμη.
Ομοίως και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΣ, που μπορεί λόγω της θέσεως να κινήσει διαδικασίες, αντικαθίσταται από οποιονδήποτε ανώτερο αξιωματικό του Υγειονομικού, χωρίς καμιά διοικητική δυνατότητα, στο περιβάλλον του ΓΕΣ. Εν ολίγοις δυο θέσεις συμβούλων, που τις κατείχαν θεσμικά πρόσωπα (Υ/ΓΕΣ και διευθυντής ΓΕΣ/ΔΥΓ), θα πληρώνονται από αξιωματικούς που θα ορίζει ο Αρχηγός ΓΕΣ».
«Η αδιαφάνεια γεννά την υποψία»
«Η συνεχιζόμενη απαξίωση του ΝΙΜΤΣ, που οφείλεται στον οικονομικό στραγγαλισμό του και στην αδιαφορία της πολιτείας να συμπληρώσει το προσωπικό σύμφωνα με τον ισχύοντα πίνακα οργανώσεώς του, εύλογα δημιουργεί έντονη ανησυχία στα μέλη μας, όλα μερισματούχοι του ΜΤΣ και δικαιούχοι του ΝΙΜΤΣ, για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος – νοσοκομείου. Όμως η ανησυχία αυτή γίνεται βάσιμη υποψία, όταν με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως περιγράφηκαν ανωτέρω, επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχός του, όχι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που καταβάλλουν – μόνον αυτοί – και ειδικές εισφορές υπέρ του νοσοκομείου, αλλά από αλλότριους.
Αυτό επίσης γεννά υποψίες για την ενδεχόμενη αλλαγή του χαρακτήρα αλλά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΝΙΜΤΣ στο μέλλον. Ήδη υπάρχει μεγάλη διακίνηση πληροφοριών ότι η απαξίωσή του αποσκοπεί στο να περιέλθει αυτό στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, στην οποία προστίθεται και η αλλαγή του στρατιωτικού χαρακτήρα του νοσοκομείου με τη είσοδο πολιτών στα διοικητικά του όργανα».
«Η έλλειψη διαλόγου και έγκαιρης ενημέρωσης»
«Κατά το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα, από ανάρτησης του σχετικού νομοσχεδίου προς διαβούλευση, μέχρι την ολοκλήρωσή της, ουδόλως είχαν ενημερωθεί από το ΥΠΕΘΑ τα Δ.Σ. / ΝΙΜΤΣ, Δ.Σ. / ΜΤΣ, τα Δ.Σ. ΕΑΑΣ – ΕΑΑΑ – ΠΟΑΣΑ, για τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις. Επομένως η όλη διαδικασία που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΘΑ δεν είναι απλά μια καθ’ όλα ύποπτη μεθόδευση αλλά και ύπουλη και έχουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να την χαρακτηρίζουμε και αντιδημοκρατική.
Διότι δεν περιποιεί τιμή για τη Δημοκρατία μας να δίδεται χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους, και μάλιστα άμεσα ενδιαφερόμενους, επεξεργασίας προτάσεων για κατατεθέν σχέδιο νόμου, μόλις τριών εργασίμων ημερών! Αν αυτή είναι η λογική του εκάστοτε ΥΕΘΑ, τότε θα πρέπει να αποκαλούμε το πολίτευμά μας διαφορετικά, πάντως όχι δημοκρατία».
«Ο εμπαιγμός»
«Ακόμη και στην αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, δεν παρέχονται οι απαραίτητες δικαιολογητικές σκέψεις για τις προτεινόμενες υπό του ΥΠΕΘΑ τροποποιήσεις στη σύνθεση και στην προέλευση των μελών του Δ.Σ. και του διοικητή του ΝΙΜΤΣ, παρά αναγράφονται ως στόχοι το “τι” προτάθηκε και όχι το “διατί” προτάθηκε. Εν ολίγοις, ουδόλως αιτιολογείται στην έκθεση με ποιον τρόπο οι νέες ρυθμίσεις θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ΝΙΜΤΣ σε σχέση με την υφισταμένη κατάσταση, από πλευράς λειτουργίας του Δ.Σ. ή επάρκειας του εκάστοτε στρατιωτικού διοικητή».
Πολλές οι ασάφειες στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, δικαιολογημένη η καχυποψία των αποστράτων. Επιβεβλημένες συνεπώς και οι απαντήσεις εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ…
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ: «Όλα λειτουργούν κανονικά στο Σύστημα Ηλεκρονικής Συνταγογράφησης»