Καλημέρα σας
Οι σκέψεις για αλλαγές στην κυβέρνηση ωριμάζουν.
Είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης δεν κάνει εύκολα αλλαγές.
Γι’ αυτό θέλει χρόνο. Σαν να δίνει πάντα… χρόνο στον χρόνο όταν είναι να κάνει ανασχηματισμό.
Γι’ αυτό και τα σενάρια αρχίζουν να κυκλοφορούν από νωρίς.
Κανονικά οι αλλαγές είναι για τον… Φεβρουάριο και βάλε, ήτοι μετά την προεδρική εκλογή. Όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα δηλαδή.
Τι κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες;
Ότι στα υπόψη για τις αλλαγές είναι και το υπουργείο Εξωτερικών. Με τον Γεραπετρίτη να επιστρέφει στο Μαξίμου. Δεν είναι και η μεγαλύτερη χαρά κάποιων στο πρωθυπουργικό επιτελείο μία τέτοια εξέλιξη, αλλά ορισμένοι τη θεωρούν επιβεβλημένη. Ειδικά με τα μέτρια δείγματα που έχει δώσει η μέχρι τώρα παρουσία του Μυλωνάκη, αλλά και τη συνεχιζόμενη φθορά Σκέρτσου.
Η… φοβερή (ή ατυχής?) ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι για τη διάδοχη κατάσταση στο ΥΠΕΞ είναι η περίπτωση του Μαργαρίτη Σχοινά.
Δεν είναι περίεργο αν πει κάποιος τη φράση «δεν περιγράφω άλλο», αν θέλει να… περιγράψει τα σχόλια που έχει προκαλέσει αυτή η ιδέα…
Νέο καμπανάκι από Καραμανλή
Η επανεμφάνιση Καραμανλή δεν χαροποίησε το Μαξίμου. Το οποίο θέλει να είναι ψύχραιμο με τον πρώην πρωθυπουργό. Άλλο ο Σαμαράς κι άλλο ο Καραμανλής είναι το δόγμα, αλλά δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει.
Βλέπετε αυτό το «οι ανησυχίες μας για τα εθνικά είναι και υπαρκτές και εύλογες» δεν πρέπει να ήχησε καλά στην κυβέρνηση.
Ο Καραμανλής έχει κι άλλες δημόσιες παρεμβάσεις τις επόμενες εβδομάδες. Βουλευτής δεν είναι, αλλά να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις ξέρει.
Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν την Παρασκευή.
Εκεί θα φανεί εάν οι «υπαρκτές και εύλογες ανησυχίες» θα έχουν συνέχεια ή θα απαντηθούν…
Προσεκτικός ο Τζιτζικώστας
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέρασε τις (δύσκολες) εξετάσεις χθες στην επιτροπή Μεταφορών του ευρωκοινοβουλίου.
Και πήρε την έγκριση να πάει στην Ολομέλεια ο διορισμός του στην Κομισιόν με ευρεία πλειοψηφία.
Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει καθένας για τον Τζιτζικώστα, η εμφάνισή του ήταν πειστική χθες στην επιτροπή. Τουλάχιστον ήταν πειστική για τις περισσότερες ομάδες της ευρωβουλής.
Φάνηκε διαβασμένος και πειστικός.
Το ότι έπεσε πάνω σε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, που θέλει προσοχή είναι θέμα που οφείλει ο ίδιος να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο. Και πράγματι να κινηθεί με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αμεροληψία.
Διαλογή συνέδρων και… αναβολή συνεδρίου;
Εκλογές για συνέδρους έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, συνέδρους έχουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν έχουμε… συνέδριο.
Ξαφνικά, εκεί που ετοιμάζονταν υποτίθεται όλοι για το συνέδριο, τα πάντα είναι στον αέρα.
Η Κουμουνδούρου δεν έβγαλε στοιχεία ούτε χθες. Κανείς δεν γνώριζε για δεύτερη ημέρα, πόσοι ψήφισαν, πόσους συνέδρους εξέλεξαν και πώς πάει η διαδικασία από δω και πέρα.
Στην Κουμουνδούρου ήξεραν ότι επικράτησαν του Κασσελάκη – με 65% έναντι 35%, όπως διατείνονταν – αλλά δύο απλούς αριθμούς δεν… μπορούσαν να δώσουν: Πόσοι ψήφισαν και πόσους συνέδρους ανέδειξαν…
Επειδή όμως μάλλον γνώριζαν και πόσοι ψήφισαν και, κυρίως, ποιοι σύνεδροι εκλέχτηκαν, κατάλαβαν ότι δουλειά δεν γίνεται.
Διότι οι συσχετισμοί που προέκυψαν δεν ήταν οι καλύτεροι – το λέω κομψά – για το αντικασσελακικό μπλοκ.
Αν είχαν επικρατήσει όπως έλεγαν, δεν θα πρόκυπτε καμία καθυστέρηση στις ανακοινώσεις – θα είχαν αναφέρει με λεπτομέρειες τα αποτελέσματα και στην τελευταία οργάνωση.
Αν είχαν επικρατήσει δεν θα επέμεναν καν στη θέση ότι το συνέδριο δεν μπορεί να ψηφίσει για το αν πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης. Θα έλεγαν αμέσως «βεβαίως κύριοι, να το βάλουμε σε ψηφοφορία»! Και έτσι δεν θα έμενε καμία σκιά για τη δημοκρατικότητα της όλης διαδικασίας προς τις εκλογές για πρόεδρο: «Ψηφοφορία θέλετε; Ορίστε ψηφοφορία. Και μία και δύο και τρεις ψηφοφορίες. Για ό,τι θέλετε, ακόμα και για τις ιδέες της Γκρέτα και τους πάγους της Ανταρκτικής».
Τον πας στο συνέδριο αν έχεις καθαρή πλειοψηφία, αποφασίζει το εκλεγμένο από τη βάση Σώμα ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και τέλος.
Αλλά προφανώς αυτή η πλειοψηφία δεν υπάρχει…
Κι έτσι επιστρατεύτηκε η περιβόητη και με άγνωστης προέλευσης αρμοδιότητες, «επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων» να… καθαρίσει το πεδίο.
Τι συζητά να κάνει αυτή η επιτροπή; Μα, να αποκλείσει κάποιες εκατοντάδες συνέδρους της κασσελακικής πλευράς. Για την ακρίβεια όσους χρειάζεται για να καταστεί μειοψηφία ο Κασσελάκης στο συνέδριο.
Αποκλεισμούς με πρόσχημα ότι δεν ήταν… καλά παιδιά και φρόνιμα όπως τα θέλει η κεντρική επιτροπή του Σπίρτζη και των άλλων «δημοκρατικών» μπουμπουκιών.
Με τους αποκλεισμούς αλλοιώνεται εντελώς το σώμα του συνεδρίου και κυρίως προκαλείται η πλευρά Κασσελάκη να αντιδράσει. Και όσο πιο έντονα αντιδράσει, τόσο περισσότερο θα προβάλουν οι 87 το επιχείρημα να αναβληθεί το συνέδριο.
Άλλωστε ο Γκλέτσος το είπε: Να υπάρχει εισαγγελέας και αστυνομία στο χώρο του συνεδρίου για να μην γίνουν έκτροπα…
Ωραίες καταστάσεις.