Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για την περιφέρεια Αττικής και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Κικίλιας: Κάποιες φορές ό,τι και να κάνεις είναι αδύνατο να τα βάλεις με τα στοιχεία της φύσης
Μιλώντας στη “Real News” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε πως μέχρι στιγμής «αποδίδουν και οι αλλαγές που έγιναν στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών με βάση το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος».
«Η άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας – δηλαδή η απογείωση των εναέριων μέσων, οι ενισχυμένες επίγειες δυνάμεις, η συμμετοχή των εθελοντών και όλων των φορέων – από την πρώτη στιγμή έναρξης της φωτιάς, έχουν φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Πυρκαγιές πολύ επικίνδυνες, αν δεν αντιμετωπίζονταν σε πρώτο χρόνο, θα είχαν ολέθριες συνέπειες. Αν η φωτιά ξεφύγει, όσα ελικόπτερα και αεροσκάφη και να επιχειρήσουν αργότερα, δύσκολα θα φέρουν αποτέλεσμα. Για αυτό βλέπετε ότι από την πρώτη στιγμή γίνεται μεγάλη κινητοποίηση. Επίσης οι περιπολίες έμφορτων εναέριων που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν στα πρώτα 5-10 λεπτά, και φυσικά τα drones που πετούν στην Αττική – και σταδιακά το μέτρο επεκτείνεται και στην υπόλοιπη χώρα – συμβάλλουν καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση πολλών πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης και σημείωσε ότι «το χειμώνα και την άνοιξη κάναμε πολλή και σκληρή δουλειά στην πρόληψη και τώρα δίνονται μεγάλες μάχες στην αντιμετώπιση. Οι πυροσβέστες μας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, ξεπερνώντας τα όρια των δυνάμεών τους». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κάποιες φορές ό,τι και να κάνεις είναι αδύνατο να τα βάλεις με τα στοιχεία της φύσης, η κλιματική κρίση προκαλεί πρωτόγνωρες συνθήκες και ανυπέρβλητες καταστροφές σε όλο τον πλανήτη. Επομένως, πάμε ημέρα με την ημέρα, κάνοντας τα πάντα, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και την πατρίδα μας».
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχοντας κύριο άξονα την πρόληψη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους καθαρισμούς των οικοπέδων ευχαριστώντας τους 834.000 πολίτες, οι οποίοι, όπως τόνισε, «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης καθάρισαν τα οικόπεδα τους, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στις δυνάμεις πολιτικής προστασίας που δίνουν καθημερινά δεκάδες μάχες με τις φλόγες στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών».
Σχετικά με τη λειψυδρία που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που βάζει στην Ελλάδα η κλιματική κρίση, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων μιας χώρας δεν μπορεί να βασίζεται σε τοπικά αποσπασματικά έργα» και έκανε λόγο για «μια άναρχη κατάσταση που τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να αναδειχθεί, διότι τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε το εύρος και τη σφοδρότητα της κλιματικής αλλαγής».