Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, η «γραμμή» της κυβέρνησης σχετικά με την καταστροφική φωτιά στην Αττική που, τελικά,… δεν έφθασε στην πλατεία Βριλησσίων – χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών – είχε χαραχθεί: τα πήγαμε καλύτερα όσον αφορά στον συντονισμό, γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, δεν θα επιτρέψουμε στην αντιπολίτευση να αποδομήσει την προσπάθειά μας στην πολιτική προστασία, δεν θα απαντάμε σε προκλήσεις, παρά μόνο με στοιχεία.
Στο πλαίσιο αυτό, και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης για συζήτηση σχετικά με το πώς μια φωτιά που άναψε το απόγευμα της Κυριακής στον Βαρνάβα έφθασε στο σημείο να απειλεί το Χαλάνδρι, κατέκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα και κατέστρεψε εκατοντάδες αγροτικές μονάδες, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα (και άφησε πίσω της και μια νεκρή γυναίκα που παγιδεύτηκε στις φλόγες), η κυβέρνηση απάντησε με… καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχει περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, και η αντιπυρική περίοδος θα βαίνει προς το τέλος της, ώστε να γίνει και ο σχετικός απολογισμός. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση θα γίνει επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων και όχι με πολιτικά τσιτάτα.
Από τη μία πλευρά, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μοιάζει λογικός, καθώς, προφανώς, ένας απολογισμός δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και εν θερμώ, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά στο Λεκανοπέδιο. Και, φυσικά, ο χρόνος μπορεί να βοηθήσει και λίγο, ώστε να αμβλυνθούν οι πιο οξείες γωνίες της υπόθεσης και να θολώσουν κάπως οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με τις καταγγελίες κατοίκων για απουσία μέσων πυρόσβεσης ή για επιλεκτική προστασία. Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνεται και από παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός αντίστοιχου περιστατικού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οργή και αντιδράσεις και το… καζάνι της δυσφορίας των πολιτών να φθάσει σε σημείο βρασμού.
Επίσης, κατά τα φαινόμενα μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου δεν πρόκειται να υπάρξουν – εκτός σημαντικού απροόπτου – παρεμβάσεις στα υπουργεία και τους φορείς που εμπλέκονται με την πυρόσβεση, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλούσε δυσλειτουργίες και επιπλέον προβλήματα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση εξαρχής επιχείρησε να μεταφέρει το βάρος της συζήτησης στους επιχειρησιακούς, τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση δίνουν εδώ και μήνες τη μάχη με τη φωτιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες την Ελευσίνα, και ευχαρίστησε αυτοπροσώπως τους πιλότους των Canadair και των ελικοπτέρων Ericsson που επί δύο μέρες υπερέβησαν εαυτούς στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν το πύρινο τέρας.
Ευρισκόμενος ανάμεσα στους πιλότους, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι «αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού», ουσιαστικά στέλνοντας μήνυμα στην αντιπολίτευση, τρόπον τινά, και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει όταν το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της πολιτικής προστασίας έλθει προς συζήτηση στη Βουλή.