Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας για τους ανθρώπους είναι οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη ενός φαρμάκου που αύξησε τη διάρκειας της ζωής σε εργαστηριακά ποντίκια, κατά 25%. Ωστόσο οι ερευνητές έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους, όπως αναφέρουν στο BBC.
Τα αποτελέσματα του φαρμάκου στα ποντίκια, ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι επιστήμονες τα βάπτισαν supermodel granny (γιαγιάδες σούπερ μοντέλα) εξαιτίας της νεανικής τους εμφάνισης.
Συγκριμένα ήταν πιο υγιή, πιο δυνατά, με λαμπερό τρίχωμα και ανέπτυξαν λιγότερους καρκίνους από τους συνομηλίκους τους χωρίς φάρμακα.
Αναλυτικά η ομάδα του εργαστηρίου Ιατρικής Επιστήμης MRC στο Imperial College του Λονδίνου και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη ερευνούσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-11.
Τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης αυξάνονται, καθώς μεγαλώνουμε, δημιουργώντας υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και επηρεάζοντας βιολογικούς παράγοντες που ελέγχουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Το πειραματικό φάρμακο απενεργοποιεί την πρωτεΐνη ιντερλευκίνη-11 (IL-11).
Τα πειράματα
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια δεν ήταν σε θέση να παράγουν ιντερλευκίνη-11.
Στο δεύτερο, οι ερευνητές περίμεναν μέχρι τα ποντίκια να γίνουν 75 εβδομάδων (όσο δηλαδή ένας άνθρωπος 55 ετών) και στη συνέχεια τους χορηγούσαν τακτικά ένα φάρμακο που απομάκρυνε την ιντερλευκίνη-11 από το σώμα τους.
Τα ευρήματα
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, έδειξαν ότι η διάρκεια ζωής των ποντικιών αυξήθηκε κατά 20-25% ανάλογα με το πείραμα και το φύλο τους.
Τα ποντίκια- super models granny που δεν είχαν ιντερλευκίνη-11 έδειξαν βελτιωμένη μυϊκή λειτουργία, ήταν πιο αδύνατα, είχαν πιο υγιές τρίχωμα και γενικότερα εμφάνιζαν λιγότερα σημάδια γήρανσης. Παράλληλα, καταγράφηκαν λιγότερα περιστατικά καρκίνου.
Το φάρμακο για τον άνθρωπο
Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους και εάν τυχόν παρενέργειες θα ήταν ανεκτές.
Η ιντερλευκίνη-11 έχει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα και στην ανάπτυξή του τα πρώτα χρόνια της ζωής, εντούτοις αργότερα οδηγεί στη γήρανση. Το φάρμακο, ένα κατασκευασμένο αντίσωμα που επιτίθεται στην ιντερλευκίνη-11, δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση. Πρόκειται για μια κατάσταση που οδηγεί σε συσσώρευση ουλώδους ιστού στους πνεύμονες. Με την πάροδο του χρόνου, οι πνεύμονες χάνουν την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν και να μεταφέρουν οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος.
Η καθηγήτρια Anissa Widjaja, από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS, δήλωσε: «Αν και η δουλειά μας έγινε σε ποντίκια, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα, θα έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι έχουμε δει παρόμοια αποτελέσματα σε μελέτες ανθρώπινων κυττάρων και ιστών.
«Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της γήρανσης. Έχουμε ήδη αποδείξει, (σε ποντίκια), μια θεραπεία που θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την υγιή γήρανση».
Η Ilaria Bellantuono, καθηγήτρια μυοσκελετικής γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Συνολικά, τα δεδομένα φαίνονται σταθερά, αυτή είναι μια άλλη πιθανή θεραπεία που στοχεύει έναν μηχανισμό γήρανσης, ο οποίος μπορεί να ωφελήσει την αδυναμία».
Ωστόσο, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης στοιχείων στους ασθενείς και του κόστους παραγωγής τέτοιων φαρμάκων.
Πηγή: BBC