Διέψευσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, ότι το αίτημά του για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ ήταν εκτός γραμμής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Δεν παραλείπει μάλιστα τα «καρφιά» κατά όσων επιδόθηκαν σε «παραπολιτικές διαδόσεις» όπως είπε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον Real FM και τον Γιάννη Παπαγιάννη.
«Η παρέμβασή μου έχει προκαλέσει σειρά ανώνυμων παραπολιτικών περί δήθεν διάστασης με την ευρωομάδα μου και την Αριστερά. Δείχνουν μόνο ανασφάλεια και ζήλια απ’ τον ανώνυμο, αδιάβαστο και εμπαθή συντάκτη τους» αναφέρει.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενόχληση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για αυτή την κίνηση του Ν. Φαραντούρη, την οποία εξέφρασε και προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να αποδοκιμαστεί ως «εκτός γραμμής».
Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο δεν είναι σε καλό επίπεδο εδώ και καιρό, ενώ μια τάση να κινείται αυτόνομα διαπίστωσε από πρώτο χέρι η Κουμουνδούρου όταν ο ευρωβουλευτής πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Λούκα Κατσέλη προ μερικών εβδομάδων. Τη στιγμή ακριβώς που ο Σωκράτης Φάμελλος, διεμήνυε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί απολύτως θεσμικά προστατεύοντας πρόσωπα και θεσμό, απορρίπτοντας τη λογική του να ρίχνει ονόματα στην αρένα πριν ολοκληρωθεί η εσωκομματική συζήτηση.
Σε σχέση με τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησε – μάλλον προς το εσωτερικό του κόμματος και όσους θεωρεί ότι έθεσαν θέμα – πως «στην Ελλάδα ενδημεί το φαινόμενο των παραπολιτικών διαδόσεων, κυρίως από ζήλιες και κακίες ανθρώπων που θα ήθελαν να πουν αυτοί κάτι και τους πρόλαβε κάποιος άλλος».
Όπως εξήγησε υπήρχε μια συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στην τελευταία Ολομέλεια στο Στρασβούργο (18.12.2024) και εκεί ζήτησε «να δοθεί ένα ισχυρό σινιάλο στήριξης σε χώρες οι οποίες έχουν καταβάλει προσπάθεια, θέλουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν συμπληρώσει πάρα πολλά κριτήρια κ βρίσκονται σε τροχιά ένταξης όπως είναι το Μαυροβούνιο και η Σερβία, δύο χώρες με τις οποίες η χώρα μας έχει κ μακραίωνους δεσμούς». Συμπλήρωσε πως «αυτό είχε μεγάλη απήχηση σε όλο το φάσμα το δημοκρατικό του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, περιλαμβανομένης προφανώς και της Αριστεράς», και πως «είναι πάγια θέση και του χώρου μου», αλλά και διαχρονικά και διακομματικά της Ελλάδας, είπε μάλιστα ότι και ο πρωθυπουργός έκανε ανάλογη τοποθέτηση μετά από αυτόν.
Ανέφερε πως πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει μπροστά στην υπόθεση της ένταξης των δύο χωρών. «Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογίες που το μόνο που δείχνουν είναι κακίες, ζήλιες και κοντόθωρη αντίληψη των πραγμάτων για μικροκομματικές επιδιώξεις, αστειότητες δηλαδή», τόνισε.
Και κατέληξε λέγοντας ότι έκανε αυτό που πιστεύει ότι εξυπηρετεί την δημοκρατία και την ειρήνη στην περιοχή αλλά και το εθνικό συμφέρει και «σε όποιον δεν αρέσει ξύδι».