Σε «πανηγυρικούς» και «εμψυχωτικούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές, με τον πρόεδρο του κόμματος να διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αρχή μιας νέας ανοδικής πορείας και να καλεί σε εξωστρέφεια.
Ο Σωκράτης Φάμελλος εισηγήθηκε το Συνέδριο του κόμματος να γίνει τον ερχόμενο Μάιο, καλώντας σε πανστρατιά τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος.
Στην ομιλία του πρόταξε τη διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν στη Βουλή, την επέτειο των 10 χρόνων, το προσκλητήριο προς τις προοδευτικές δυνάμεις, και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του 2015-19, μπορεί να ήταν η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι η τελευταία» είναι το μήνυμα που έστειλε με αφορμή την επέτειο για την «Πρώτη φορά Αριστερά». Σε ό,τι αφορά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως «η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική με καθαρή προοδευτική στρατηγική» εκφράστηκε και μέσα από αυτή την διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή ΠτΔ, ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη στρατηγική που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ (σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς κομματικές λογικές) τονίζοντας πως απέδειξε πώς οφείλει να λειτουργεί μια πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.
Την έφερε σε αντιδιαστολή με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη που «έσπασε» την παράδοση της Μεταπολίτευσης για συναινέσεις. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «χρησιμοποίησε με ιδιοτέλεια τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας» με αποτέλεσμα «να του γυρίσουν την πλάτη όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».
Αλλά και την αντιπαρέβαλε και με την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για το οποίο επανέλαβε ότι «εγκλωβίστηκε, περιμένοντας στον προθάλαμο του Κυριάκου Μητσοτάκη» και «ανέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή την πρόταση της ΝΔ». Άσκησε κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη για το ότι αν και χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της κυρίας Λούκας Κατσέλη ως προοδευτική, «τελικά κατέθεσε μια στενά κομματική υποψηφιότητα, η οποία δεν απαντά στη συγκυρία» και επέλεξε να χωρίσει αντί να ενώσει».
«Το αποτέλεσμα σήμερα επιβεβαίωσε τις επιλογές μας» σημείωσε δίνοντας συγχαρητήρια στη Λούκα Κατσέλη «για την ευρύτερη υποστήριξη που έλαβε» που όπως είπε δίνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Μήνυμα που, σημείωσε με έμφαση, «δεν είναι μόνο για σήμερα, δίνει και για τις επόμενες ψηφοφορίες ένα μήνυμα ότι η υπερκομματική υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη αποτελεί πεδίο σύνθεσης που παραμένει ανοιχτό για περαιτέρω υποστήριξη στις επόμενες ψηφοφορίες».
Και κάνοντας πιο σαφές το κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Μετά το σημερινό αποτέλεσμα δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει η στενή ανάγνωση και η κομματική καταγραφή του ΠΑΣΟΚ, όταν η κοινωνία περιμένει απαντήσεις» είπε. «Για το λόγο αυτό και χωρίς κομματικούς εγωισμούς καταθέτουμε ξανά από το βήμα της Κεντρικής μας Επιτροπή την πρόταση και στο ΠΑΣΟΚ και -γενικότερα στις και στους προοδευτικούς βουλευτές – να στείλουμε στις επόμενες ψηφοφορίες το μήνυμα της προοδευτικής αντεπίθεσης στον κ. Μητσοτάκη».
Σημείωσε ότι είναι θετική η αποτίμηση για την απόφαση της Νέας Αριστεράς να στηρίξει την υποψηφιότητα Κατσέλη, καθώς «συμβάλει στον δημοκρατικό προοδευτικό διάλογο των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων». Το ίδιο είπε πως ισχύει και για τους ανεξάρτητους βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη. «Το αποτέλεσμα ενδεικτικό και πάρα πολύ σημαντικό για τις εξελίξεις» υπογράμμισε.
Πολύτιμη η παρακαταθήκη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ
Για την επέτειο των 10 χρόνων ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 25η Ιανουαρίου 2015 και η συγκρότηση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια «πολύτιμη παρακαταθήκη» και σήμερα. Παρά τις προσπάθειες συκοφάντησής της από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, το μήνυμα είναι ότι η Αριστερά μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και ότι «μπορεί να γίνει και αλλιώς».
«Στεκόμαστε υπερήφανοι για την κυβέρνηση του 2015 – 2019» τόνισε «για το θάρρος και τον πατριωτισμό της παράταξής μας να αναλάβει τη μεγάλη ιστορική ευθύνη, της διακυβέρνησης μιας χώρας χρεοκοπημένης από τις δεξιές πολιτικές, με άδεια ταμεία, με την οικονομία και την κοινωνία κατεστραμμένη». Όσον αφορά την αυτοκριτική σημείωσε «αν κάπου δεν τα καταφέραμε όπως θέλαμε, δεν μπορέσαμε να δώσουμε στη χώρα αυτά που θέλαμε, η όποια αυτοκριτική μας απευθύνεται στην κοινωνική πλειοψηφία που θέλαμε και θέλουμε να εκπροσωπούμε. Κι όχι στους αυτουργούς της χρεοκοπίας που μας κουνούν το δάχτυλο».
Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το αναπτυξιακό αποτύπωμα και τα ταμειακά διαθέσιμα ως το «κορυφαίο επίτευγμα, την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας».
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του 2015-19, μπορεί να ήταν η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. 10 χρόνια μετά είμαστε ξανά εδώ, δυνατοί για το αύριο» διεμήνυσε σε μια προσπάθεια τόνωσης του κομματικού ηθικού.
Συνέδριο το Μάιο και ευρύ προσκλητήριο γιατί «δεν είναι εποχή για διαιρέσεις»
Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προτεραιότητα την ισχυροποίηση και την ανασυγκρότησή του διαδικασίες για τις οποίες τόνισε πως θα κορυφωθούν με το Συνέδριο επανεκκίνησης, στα μέσα Μαϊου. Αυτό, είπε, «οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνολικά για τον προοδευτικό χώρο». Και επιπλέον έστειλε το μήνυμα πως «θα σηματοδοτήσει πολύ πιο μεγάλες πολιτικές αλλαγές από αυτές που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται».
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να επαναλάβει και να ανανεώσει το «ευρύ, δημοκρατικό προσκλητήριο συστράτευσης και συμπόρευσης» το οποίο σε μεγάλο βαθμό απευθύνεται σε μερίδα στελεχών και μελών που αποχώρησαν και αποστασιοποιήθηκαν, πρόσφατα ή σε προηγούμενες περιόδους. Συγκεκριμένα, είπε πως το προσκλητήριο αυτό απευθύνεται «σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη» αλλά και «σε όσους και όσες αγωνίστηκαν από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ακόμα και αν διαφώνησαν και αποστασιοποιήθηκαν». Στέλνοντας το μήνυμα ότι «είναι η εποχή της συσπείρωσης και όχι της διαίρεσης».