Ένα παιδαριώδες λάθος στην απόφαση για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τον σακχαρώδη διαβήτη, που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, οδηγεί 60.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και κύησης σε οικονομική αιμορραγία και απόγνωση.
Συγκεκριμένα από την τσέπη τους κινδυνεύουν να πληρώσουν τις εξετάσεις τους 51.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 9.000 γυναίκες με διαβήτη κύησης, εάν δεν διορθωθεί άμεσα η διατύπωση που αφορά το διαγνωστικό πρωτόκολλο για τον σακχαρώδη διαβήτη, που βγήκε σε ΦΕΚ στις 20 Σεπτέμβριου.
Τα παραπάνω επισημαίνει στο topontiki.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) Χρήστος Δαραμήλας.
Αναλυτικά, η συντακτική επιτροπή μπέρδεψε τις παραγράφους που αφορούν τις εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, αντι στο ΦΕΚ, στο άρθρο 3 παράγραφος 4 να γράψουν άρθρο 3 παράγραφος 2, έγραψαν άρθρο 3 παράγραφος 1, που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών που αναφέρουμε παραπάνω καθώς αυτές: «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε χρονοκαθυστέρηση όσο και σε ταλαιπωρία.
Το αδικαιολόγητο αυτό λάθος που δείχνει μια αδιανόητη προχειρότητα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή χιλιάδες ασθενείς καθώς θα πρέπει να δίνουν από την τσέπη τους 400 -500 ευρώ τον χρόνο για να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις για την επιβίωση τους.
Ήδη η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την επίλυση του θέματος καθώς δεν είχαν πάρει… χαμπάρι!!!
Αξίζει να τονιστεί ότι στην επιτροπή διαβήτη του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Π.Ο.ΣΑ.Σ.ΔΙΑ που θα εντόπιζε το σφάλμα από την πρώτη στιγμή.
«Από την επισκόπηση του συνόλου των άρθρων προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει σφάλμα, καθώς με αυτήν προβλέπεται η δυνατότητα «κατά παρέκκλιση συνταγογράφησης για ICD 10 διαγνώσεις (σακχ. διαβήτη τύπου 1 και κύησης) της παρ. 1 του άρθρου 3», τη στιγμή που με την παρούσα απόφαση δεν θεσπίζονται οι κανόνες της συνταγογράφησης για τις εν λόγω διαγνώσεις.» εξηγεί στο topontiki.gr ο κ. Δαραμήλας.
Επειδή προφανώς «παρέκκλιση» υφίσταται όταν προϋπάρχει πρόβλεψη για μια δεδομένη κατάσταση, θεωρούμε ότι η ορθή μορφή του άρθρου θα έπρεπε να είναι :
«Η συνταγογράφηση για τις συγκεκριμένες ICD 10 διαγνώσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ορισθεισών χρονικών περιόδων, επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή».
Στην περίπτωση αυτή υφίσταται λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς ουσιαστικά το άρθρο 3 ορίζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο διάγνωσης και παρακολούθησης συγκεκριμένων μορφών Σακχαρώδη Διαβήτη και προβλέπει τη συνταγογράφηση και εκτέλεση συγκεκριμένων εργαστηριακών εξετάσεων και την περιοδικότητα που πρέπει να έχουν ώστε να αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανεξαρτήτως δομής εκτέλεσης.
Συνεπώς, εφόσον υφίσταται νόμιμη πρόβλεψη, υπάρχει λογική για την επίσης νόμιμη παρέκκλιση που θεσπίζεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 και αφορά στη μη αποζημίωση του παραπεμπτικού στην περίπτωση που οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν γίνονται με την περιοδικότητα που αναφέρεται στην παρούσα υπουργική απόφαση» εξηγεί ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Σημειώνεται ότι σκοπός της εφαρμογής του διαγνωστικού πρωτοκόλλου είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας διάγνωσης και παρακολούθησης του Σακχαρώδη Διαβήτη, με χρήση των ενδεδειγμένων εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και ο εξορθολογισμός της δαπάνης που προκαλείται από τη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων για το εν λόγω νόσημα.