Τη δημιουργία 18 Κέντρων και Σταθμών Τραύματος που θα λειτουργούν σε ισάριθμα μεγάλα νοσοκομεία, θα είναι σε συνεχή εφημερία και θα κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας ανάλογα με τον κίνδυνο για τη ζωή του που αντιμετωπίζει ο ασθενής, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.
Σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από το περασμένο Σάββατο το απόγευμα 28 Δεκέμβριου μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.
Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μας για αναμόρφωση του ΕΣΥ
Σήμερα και παρά το εορταστικό κλίμα εμείς εργαζόμαστε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την ριζική αναδόμηση του ΕΣΥΘέτουμε ως @YpYgGR από σήμερα 28/12/2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 13:30 σε δημόσια ηλεκτρονική…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) December 28, 2024
Με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας επιδιώκεται:
α) Ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υγειονομικών δομών Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσω της αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Τραύματος.
β) Η ταχεία και αποτελεσματική ιατρική απόκριση στη διαχείριση και αντιμετώπιση του τραυματία.
γ) Η μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η βλάβη στον τραυματία.
Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου εστιάζουν, κυρίως, στα ακόλουθα:
- Στη σύσταση Εθνικού Συστήματος Τραύματος.
- Στην οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος του Εθνικού Συστήματος Τραύματος που λειτουργούν εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας ανάλογα με τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος που διαθέτουν καθώς και την ικανότητα απόκρισής τους στη διαχείριση της βαρύτητας του τραύματος.
- Στη διαμόρφωση ενιαίου δικτύου υγειονομικών σχηματισμών για την αντιμετώπιση του τραύματος.
- Στην οργάνωση και λειτουργία 18 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου I και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου I εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος για την αξιολόγηση των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος και την εν γένει παρακολούθηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος.
- Στην δυνατότητα εκπαίδευσης του ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις Ομάδες Τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ καθώς και στο Σταθμό Τραύματος επιπέδου IΙΙ.
Τα νοσοκομεία που θα έχουν Κέντρα Τραύματος
Αναλυτικά σύμφωνα με το νομοσχέδιο του τέθηκε σε διαβούλευση τα Κέντρα Τραύματος θα λειτουργήσουν στα παρακάτω νοσοκομεία:
1) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I ( κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς) λειτουργούν στα ακόλουθα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής:
α. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»,
β. στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ»,
γ. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»,
δ. στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας και
ε. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
2) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I λειτουργούν στα ακόλουθα τρία νοσοκομεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
α. Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»,
β. στο «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και
γ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».
3) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I λειτουργούν στα ακόλουθα πέντε νοσοκομεία της υπόλοιπης επικράτειας:
α. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
β. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου,
γ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,
δ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και
ε. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».
4) Κέντρα Παιδιατρικού Τραύματος Επιπέδου I λειτουργούν στα ακόλουθα νοσοκομεία:
α. Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και
β. στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ».
5) Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.» και το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» λογίζονται ως Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητα 2) ασθενείς. Σε περίπτωση προσέλευσης τραυματία με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή (Προτεραιότητα 1) στα νοσοκομεία του πρώτου εδαφίου, ο τραυματίας αντιμετωπίζεται αρχικά στα νοσοκομεία αυτά και όταν η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει, μεταφέρεται σε ένα από τα άλλα νοσοκομεία.