Να αποφεύγεται η προβολή μαγνητοσκοπημένων σκηνών με βιαιοπραγίες μεταξύ των μαθητών και άλλων ατόμων νεαρής ηλικίας, ακόμα και αν είναι καλυμμένα με πλέγμα (πίξελ) τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους στο πλαίσιο ρεπορτάζ (ή άλλης παρουσίασης) περιστατικών ενδοσχολικής βίας, συστήνει ,μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ δια του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της, τονίζοντας πως «η αναπαραγωγή ουσιαστικά συμβάλλει σε φαινόμενα μιμητισμού και επανάληψης ανάλογων παραβατικών συμπεριφορών».
Με αφορμή τον πολλαπλασιασμό φαινομένων βίας μεταξύ μαθητών σε σχολεία, και την παρουσίαση τους στο πλαίσιο της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΑ εκδηλώνει ανησυχία, για την πύκνωση των φαινομένων αυτών και σκεπτικισμό για τον «ρόλο των δημοσιογράφων και γενικότερα των ΜΜΕ, με στόχο τον περιορισμό αυτών των φαινομένων».
Το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών, που ασχολήθηκε αναλυτικά με το ζήτημα, επισημαίνει:
Θα πρέπει κατά την παρουσίαση αντίστοιχων ειδήσεων να αποφεύγεται η προβολή μαγνητοσκοπημένων σκηνών με βιαιοπραγίες μεταξύ των μαθητών και άλλων ατόμων νεαρής ηλικίας, ανεξάρτητα αν καλύπτονται με πλέγμα τα πρόσωπά τους.
Αυτή η αναπαραγωγή ουσιαστικά συμβάλλει σε φαινόμενα μιμητισμού και επανάληψης ανάλογων παραβατικών συμπεριφορών.
Είναι ακόμη σημαντικός ο ρόλος των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην επισταμένη και ενδελεχή έρευνα και ανάλυση των βαθύτερων αιτίων αυτών των αρνητικών καταστάσεων.
Και σε αυτό είναι αναγκαία η γνώμη ειδικών επιστημόνων, αλλά και άλλων παραγόντων, που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, μπορούν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Για τούτο και τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να καλούνται στις αντίστοιχες εκπομπές για να εκθέσουν τις απόψεις τους, να δίνουν τις απαραίτητες εξηγήσεις για την ενδοσχολική βία και να προτείνουν λύσεις για την αποτροπή τους.