Ζήτημα ωρών εκτιμάται πως είναι η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζούλα από την προεδρία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, η θητεία του οποίου, τυπικά, ολοκληρώνεται -και λήγει- την ερχόμενη Δευτέρα, 16 του μήνα, έπειτα και από την επίσημη ανακοίνωση -νωρίτερα- για την τοποθέτηση του συναδέλφου του Γιάννη Παπαδόπουλου.
Σε αυτή την περίπτωση θα διαμορφωθεί η πρωτοφανής, στα χρονικά της ΕΡΤ, συνθήκη, τα δύο κορυφαία στελέχη του Οργανισμού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος δηλαδή, να ασκούν τα καθήκοντα τους προσωρινά.
Διότι και η Κατερίνα Κασκανιώτη ασκεί καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου, σε μεταβατικό στάδιο, έπειτα και από δεύτερη παράταση της προσωρινής θητείας της.
Το παράδοξο είναι πως ουδέποτε αναπτύχθηκαν συνθήκες κρίσης στην ηγεσία της διοικητικής πυραμίδα της ΕΡΤ ώστε να δικαιολογούν την παράκαμψη -εκτάκτως- των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως για τέτοιες περιπτώσεις.
Αντιθέτως ερωτήματα προκαλεί η συνολική διαχείριση στην διαδικασία αλλαγής της ΕΡΤικής ηγεσίας, καθώς έπειτα από την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσου (τέλος Μαϊου 2022), καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου εκτελούσε «προσωρινά»… τα επόμενα σχεδόν δύο χρόνια, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, παρότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι η εποπτεία του διευθύνοντα συμβούλου, όπως προβλέπεται από το νόμο για την κρατική ραδιοτηλεόραση.
Με δεδομένη τη διάρκεια (5 χρόνια) της θητείας προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η κυβέρνηση θα μπορούσε από την περασμένη άνοιξη να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για την ανάδειξη προέδρου και να μην κάνει κινήσεις που την εκθέτουν και οι οποίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ομφάλιου λώρου μεταξύ κυβέρνησης και ΕΡΤ, υποστηρίζουν ΕΡΤικοί κύκλοι.
Εκφράζονται επίσης απορίες με αφορμή την νέα τοποθέτηση- έστω και προσωρινά- όταν, όπως υποστηρίζεται, αποτελούσε «κοινό μυστικό» από πέρσι στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο Ραδιομέγαρο, ότι δεν θα έκανε δεύτερη θητεία ο Ζούλας στην προεδρία της ΕΡΤ.
Η νέα τοποθέτηση στην ΕΡΤ έρχεται σε αντίθεση, ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι, με τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη από την ΔΕΘ, που αφορούσαν και στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
«Δείτε λίγο τι έχει γίνει αυτά τα χρόνια στη δημόσια τηλεόραση και στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πλέον, τα παράπονα που δεχόμαστε -και αυτό είναι επιτυχία και μιλάω ανοιχτά- είναι γιατί είναι τόσο αντικειμενικοί. Ναι πλέον ακούγονται όλες οι απόψεις. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία ΕΡΤ και ένα ΑΠΕ-ΜΠΕ 50-50. Να λένε την είδηση, να λένε την πραγματικότητα, να αντιμετωπίζουν τα fake news και να βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.