Για τις κρίσεις πανικού, την απώλεια του πατέρα της Νίκου Κούρκουλου από καρκίνο αλλά και για τη σχέση με τη μητέρα της, Μαριάννα Λάτση, μίλησε η Εριέττα Κούρκουλου στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Glow Magazine.
«Δεν αντιλαμβανόμουν ότι μέσα μου υπήρχε ένα άλυτο κουβάρι, μέχρι τη στιγμή που επηρεάστηκε η ψυχική μου υγεία με τις καθημερινές κρίσεις πανικού. Βασανίστηκα και απελπίστηκα, θεωρώντας ότι θα με συνόδευαν σε όλη μου τη ζωή. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ, σωματοποιήθηκε το άγχος που συσσωρευόταν μέσα στα χρόνια», εξήγησε η ιδρύτρια του Save a Greek Stray.
»Είχε κυρίως να κάνει με το δίπολο των γονιών μου – δεν εννοώ ως προσωπικοτήτων και ανθρώπων με διαφορετικά βιώματα, αλλά ότι υπήρχε διαμορφωμένη άποψη για μένα, χωρίς να με γνωρίζει κανείς. Συνεχίζει να ισχύει, αν και έχω εκτεθεί αρκετά και σε έναν βαθμό πλέον με γνωρίζουν. Αλλά όσο η δική μου προσωπικότητα δεν είχε γίνει αντιληπτή από το σύνολο, ήταν δύσκολα. Βαρύ φορτίο. Εγκλωβίστηκα, δεν ήξερα πώς να βγω στο φως. Αυτό, λοιπόν, που θα έπρεπε να μετράει είναι αυτό που κάνω σήμερα, γιατί αυτές είναι οι δικές μου επιλογές. Το πού και πώς γεννήθηκα είναι κάτι που δεν αλλάζει, δεν μπορούσα να το επιλέξω», εξομολογήθηκε.
«Όταν πήρα την απόφαση να εκτεθώ σε ένα μεγάλο κοινό γράφοντας το βιβλίο, δε φοβήθηκα την κρίση ή την επίκριση»
«Μάλλον με την κοινωνία είχα θυμό. Δεν υπήρξε καμία αίσθηση μίσους προς τους γονείς μου, ποτέ. Ήταν πολύ καλοί άνθρωποι, πολύ καλοί γονείς. Ειδικά το όνομα “Λάτση” μπορεί να με ζόρισε, να μην το συμπαθούσα, αλλά τις προσωπικότητες των γονιών μου τις σεβόμουν, τις αγαπούσα. Στην εφηβεία, υπήρχαν διενέξεις με τη μητέρα μου, όπως για κάθε έφηβο, πόσο μάλλον για μένα που εκείνη η περίοδος συνέπεσε με την απώλεια του πατέρα μου. Επιπλέον, όταν φεύγει ένας άνθρωπος, τον θεοποιείς και σκέφτεσαι ότι ήταν τέλειος, θυμάσαι μόνο τα καλά, το βάρος πέφτει στον γονιό που μένει πίσω και σίγουρα κάπου τον αδικείς. Όταν πήρα την απόφαση να εκτεθώ σε ένα μεγάλο κοινό γράφοντας το βιβλίο, δε φοβήθηκα την κρίση ή την επίκριση, ούτε ένιωσα περίεργα. Για μένα ήταν κάθαρση, σαν να έκλεισε ένα κεφάλαιο της ζωής – εννοώ της εύρεσης του εαυτού μου. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα, γιατί ό,τι έχω κάνει συνέβαλε σε αυτό που είμαι σήμερα. Αρνητικά και θετικά, υπερβολές και μη, νομίζω ότι στο τέλος καλό μου έκαναν. Όταν είσαι εμποτισμένος με αξίες, δύσκολα μπαίνεις σε διαδικασία να ξεπεράσεις το όριό σου ή να φτάσεις σε σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Πράγματι, έπαιξα με τα όριά μου σε πολλούς τομείς, αλλά τα αναγνώριζα. Έζησα ανέμελα, έντονα και ακριβώς επειδή το πέρασα νωρίς, θεωρώ ότι συνέβαλε και στην απόκτηση της οικογένειάς μου, αφού παντρεύτηκα στα 26 και απέκτησα το πρώτο μου παιδί πριν από τα 29 μου».
«Κλαίγανε τα παιδιά για την αριστεία κι εμένα ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία»
Η Εριέττα πιστεύει ότι «στην αρρώστια δεν ασθενεί μόνο ο ασθενής». Όσοι έχουν «αντικρίσει» τον καρκίνο στην οικογένειά τους το γνωρίζουν καλά. Εκείνη έζησε με τον καρκίνο του πατέρα της, Νίκου Κούρκουλου, από τα έξι μέχρι τα δεκατρία της χρόνια. «Ο πρώτος μου έρωτας, ο πιο αφοσιωμένος προστάτης μου, ο μπαμπάκας μου είχε φύγει», γράφει στο βιβλίο της.
«Ήταν πολύ σημαντικά χρόνια, που θα έπρεπε να τα ζήσω ανέμελα, κάτι που δε συνέβη και αυτό με εμπόδισε ακόμη περισσότερο να συνδεθώ με τους συμμαθητές μου. Κλαίγανε τα παιδιά για την αριστεία κι εμένα ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και πάθαινε ανακοπές στο σπίτι. Εκνευριζόμουν γιατί ζούσα το δράμα μου. Με κυβερνούσε ο φόβος ότι ένας από τους δύο σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής μου μάλλον θα φύγει. Δεν ήξερα, αλλά υπήρχε η απειλή του θανάτου. Από τη στιγμή που στο μυαλό ενός παιδιού ο πατέρας του είναι άφθαρτος και δεν μπορεί να πάθει τίποτα γιατί τον έχει σαν θεό, η ιδέα του θανάτου δημιουργεί μια ανασφάλεια για την ίδια σου την ύπαρξη».
»Είμαστε τρωτοί, αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την τρωτότητα του ανθρώπου στα έξι σου χρόνια, να σε κρατάει ξύπνιο τα βράδια. Αν μπορούσα να ξαναζήσω κάποιες στιγμές με τον πατέρα μου, θα ήταν εκείνες στο κτήμα μας στον Ωρωπό, γιατί εκεί αισθανόταν πιο πολύ σαν στο σπίτι του. Αν μπορούσα να επιλέξω πού θα τον είχα, θα ήταν σίγουρα στον γάμο μου. Ήταν σημαντική η απουσία του, ο χορός του μπαμπά με την κόρη είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να έχω ζήσει», συνέχισε.
«Η μητέρα μου θεωρούσε ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα»
Η Εριέττα Κούρκουλου δίσταζε να ανακοινώσει στην Μαριάννα Λάτση την απόφασή της να παντρευτεί τον άντρα της ζωής της, για να μη θεωρήσει η μητέρα της πως απορρίπτει ή προδίδει τη δική της κοσμοθεωρία και αποστροφή προς τον γάμο.
«Πάντα έχω στο μυαλό μου ότι, επειδή μας ταιριάζει κάτι, δε σημαίνει ότι ταιριάζει και στο παιδί μας. Ήδη βλέπω τον διαφορετικό χαρακτήρα του γιου μου. Η μητέρα μου θεωρούσε ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, μία διαδικασία διόλου απαραίτητη. Ήταν έντονη η μητέρα μου σε αυτό, με προβλημάτισε πραγματικά όταν έπρεπε να πάρω την απόφαση του γάμου, καθώς πίστευα ότι έπρεπε να ισχύει το ίδιο και για μένα. Σκεφτόμουν ότι, για να το πιστεύει η μαμά, μάλλον έχει δίκιο. Στη διάρκεια της ψυχανάλυσης, ήρθε στην επιφάνεια το θέμα, όταν η ψυχολόγος μού είπε: “Σκέψου αν η άποψή σου για τον γάμο είναι δικό σου βίωμα ή αν καθρεφτίζει τη ζωή και τις επιλογές της μητέρας σου”. Συνειδητοποίησα ότι ο γάμος για μένα ήταν σημαντικός, ήθελα να τον ζήσω. Πράγματι, ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Θυμάμαι τα λόγια της ψυχολόγου μου: “Όταν η μητέρα σου σε δει σίγουρη για την επιλογή σου και πειστεί ότι αυτό θέλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε στηρίξει”. Τελικά, περισσότερο ασχολήθηκε με την οργάνωση του γάμου εκείνη, παρά εγώ».
«Λογοκρισία δεν έχω στη ζωή μου, δεν είχα ούτε στο βιβλίο μου. Η μητέρα μου δεν επιχείρησε ποτέ να μας λογοκρίνει, ούτε να επηρεάσει τα όνειρά μας. Αντίθετα, ήταν υποστηρικτική στον χαρακτήρα του καθενός, καθώς είμαστε τρία παιδιά πολύ διαφορετικά μεταξύ μας. Κατάφερε να στηρίξει τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, πράγμα καθόλου εύκολο», επισήμανε μεταξύ άλλων η Εριέττα Κούρκουλου.