Μετά τα «λαβράκια» που έβγαλαν οι έλεγχοι για τις παράνομες ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, έρχονται και αποκαλύψεις για εκατοντάδες χιλιάδες ψευδείς διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, που πλέον έχουν μπει κάτω από το μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους που είχαν την περασμένη Τρίτη, στα γραφεία του Οργανισμού, παρουσίαση στελεχών του.
Να σημειωθεί ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΟΠΥΥ, μέσω τα συγχρόνων πληροφοριακών συστημάτων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο εξάμηνο να διασταυρώνουν τα δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και των απεικονιστικών εξετάσεων, με στόχο να διαπιστωθεί εάν αυτές έχουν εκτελεστεί ή απλά χρεωθήκαν στον ΕΟΠΥΥ ζημιώνοντάς τον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ που πλέον διαθέτει υπερσύγχρονα ψηφιακά συστήματα ελέγχου, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που διαχειρίζεται 6 δις ευρώ το χρόνο, επιχειρεί να εντοπίσει τις ψευδείς διαγνωστικές εξετάσεις, που χρεώνονται στην κοινωνική ασφάλιση χωρίς ποτέ να εκτελούνται.
Πρόκειται για μια απάτη -μαζί με τις πλασματικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων -που εδώ και δεκαετίες ουσιαστικά «καταβροχθίζει» τον προϋπολογισμό για την υγεία εκτοξεύοντας τη δαπάνη της στα ύψη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο από τις πλασματικές συνταγές φαρμάκων εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγέλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, στο υπουργείο Υγείας, όπου δημοσιοποιήθηκαν μόνο δέκα κραυγαλέες περιπτώσεις με παράνομες ιατρικές συνταγές στα φάρμακα.
ΕΟΠΥΥ: Πως εντοπίζονται οι ψευδείς διαγνωστικές εξετάσεις
Για τον εντοπισμό ψευδών απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ο ΕΟΠΥΥ αξιοποιεί το Σύστημα Αρχειοθέτησης και Επικοινωνίας Εικόνων (Picture Archiving and Communication System, PACS).
Τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν το ψηφιακό σύστημα PACS, δηλαδή να κρατούν σε αρχείο τις ψηφιακές εικόνες, οι οποίες αποδεικνύουν εάν μία εξέταση έχει πραγματοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι παλαιοτέρα η συνταγογράφηση ήταν χειρόγραφη για φάρμακα και εξετάσεις ενώ παράλληλα οι ακτινογραφίες ήταν σε φιλμ, με συνέπεια να ήταν αδύνατο να εκλεχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια χειρόγραφες ιατρικές συνταγές και φιλμ.
Σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους μέσα από τη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρακτικά κάνουν ηλεκτρονικές συγκρίσεις των παραπεμπτικών με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να εντοπίσουν εκείνες τις εξετάσεις που συνταγογραφήθηκαν στα ΑΜΚΑ των ασθενών αλλά δεν εκτελέστηκαν ποτέ.
Επιπλέον στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο ΕΟΠΥΥ έχει εισάγει ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης & Εκκαθάρισης (ERP) SAP. Παράλληλαεφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές, όπως μηχανική μάθηση και επιχειρηματική ευφυΐα, για την επεξεργασία δεδομένων ( ΑΜΚΑ γιατρού, ασθενούς, διαγνωστικού κέντρου, εξέτασης, ημερομηνία, ώρα και τόπο εκτέλεσης και άλλα στοιχεία).
Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας επεσήμανε τις προτεινόμενες ενέργειες για τη θεσμική ενδυνάμωση του Οργανισμού, όπως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η άμεση πρόσληψη προσωπικού για την εντατικοποίηση των ελέγχων που σχετίζονται με την είσπραξη εσόδων και την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, πάντα σε συνδυασμό με τα σύγχρονα εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού.