Για τις 16 Ιανουαρίου 2025 διεκόπη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση με βιτριόλι που είχε δεχθεί η Ιωάννα Παλιοσπύρου, πριν τέσσερα χρόνια, από την Έφη Κακαράτζουλα, η οποία σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Οι δύο γυναίκες βρέθηκαν ξανά σήμερα στο Εφετείο με την κρατούμενη στις φυλακές της Θήβας να κάθεται στο εδώλιο προσδοκώντας καλύτερη ποινή και το θύμα να δηλώνει πριν μπει στη δικαστική αίθουσα, πως ανησυχεί όταν βγει από την φυλακή η 40χρονη γιατί όπως είπε «ήθελε να με σκοτώσει. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί το μυαλό της. Θεωρώ πως είναι αμετανόητη».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δύο γυναίκες μέσα στην αίθουσα, δεν ανταλλάξουν ματιά μεταξύ τους.
Διακοπή λόγω κωλύματος Κεχαγιόγλου
Με την εκφώνηση της υπόθεσης και αφού η Ιωάννα Παλιόσπύρου επανέλαβε δια των συνηγόρων της την υποστήριξη της κατηγορίας λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη, ο συνήγορος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου απέστειλε δήλωση στο δικαστήριο με την οποία ενημέρωσε ότι εκτάκτως βρίσκεται εκτός Αθηνών και ζήτησε αναβολή της υπόθεσης.
«Υπάρχει κώλυμα στο πρόσωπο του κ. Κεχαγιόγλου λόγω προβλήματος υγείας στενού συγγενικού του προσώπου. Αυτό έγινε αργά χθες το βράδυ και δεν πρόλαβε να ενημερώσει ούτε την κατηγορουμένη», ανέφερε δικηγόρος συνεργάτιδα του κ. Κεχαγιόγλου.
Στο αίτημα αυτό της υπεράσπισης, αντιρρήσεις προέβαλαν οι συνήγοροι της Ιωάννας Παλιοσπύρου, με τον κ. Αλεξανδρή να επισημαίνει πως το αίτημα είναι αόριστο.
«Η εντολέας μας έχει κάνει 20 χειρουργεία και σήμερα είχε χειρουργείο αλλά είναι εδώ. Πρέπει κάπως να προστατευθεί», είπε ο κ. Αλεξανδρής, ζητώντας να μην αναβληθεί η δίκη.
Προτείνοντας επί του αιτήματος αναβολής της δίκης η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Ράικου ζήτησε αυτό να απορριφθεί και το πρόβλημα που ανέκυψε να αντιμετωπιστεί με διακοπή.
«Η πρόθεση μας είναι να γίνει η δίκη» ανέφερε η συνεργάτιδα του Σάκη Κεχαγιόγλου με την πρόεδρο να σχολιάζει «Δεν νομίζω ότι η πρόθεση σας είναι να γίνει» και την εισαγγελέα να ζητεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής ως αόριστο. Η πρόεδρος ενημέρωσε την κατηγορούμενη πως το δικαστήριο θα προχωρήσει σε διακοπή της δίκης, αφού προηγουμένως κληρώσει ενόρκους.
Πρόεδρος: Κυρία κατηγορούμενη θα σας διορίσουμε δικηγόρο ή θα ασκήσετε εσείς το δικαίωμα εξαίρεσης των ενόρκων; Θα προχωρήσει το δικαστήριο στη συνέχεια σε διακοπή.
Κατηγορούμενη: Μα έχω δικηγόρο
Πρόεδρος: Αν δεν ασκήσετε το δικαίωμα της εξαίρεσης, το δικαστήριο θα διορίσει δικηγόρο για την κλήρωση των ενόρκων
Μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η συνεργάτιδα του συνηγόρου της κατηγορούμενης, το δικαστήριο προχώρησε σε σύντομη διακοπή της διαδικασίας.
Τελικά, στην κλήρωση των ενόρκων, τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα αναπληρωματική, παρέστη άλλος συνεργάτης του βασικού συνηγόρου της κατηγορούμενης.
Μετά από αυτό, η δίκη με απόφαση του δικαστηρίου διεκόπη για τις 16 Ιανουαρίου.
Το χρονικό
Η υπόθεση είχε προκαλέσει οργή για τη δράστη και μεγάλη συγκίνηση για το θύμα, που, ξεπερνώντας τον κίνδυνο ζωής, επί σειρά ετών δίνει επίπονη μάχη με αλλεπάλληλα χειρουργεία και θεραπείες για να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες σοβαρότατες βλάβες που προκλήθηκαν από το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και το σώμα της.
Για την Ιωάννα Παλιοσπύρου ο Γολγοθάς ξεκίνησε το πρωινό της 20ής Μαϊου 2020. Η κατηγορουμένη, έχοντας μαζί της μεγάλη ποσότητα αδιάλυτου θειικού οξέως, παραφύλαγε κρυμμένη στο υπόγειο της πολυκατοικίας στην Καλλιθέα όπου εργαζόταν το θύμα και περίμενε τη στιγμή που η Παλιοσπύρου θα σταθεί στο ισόγειο για να πάρει το ασανσέρ. Όταν την είδε, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά μπροστά της και «χωρίς να της απευθύνει καθόλου τον λόγο την περιέλουσε ακαριαία από εγγύτατη απόσταση με μεγάλη ποσότητα του λίαν τοξικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως προς το πρόσωπό της», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Το θύμα υπέστη εκτεταμένα και πολύ σοβαρά εγκαύματα ενώ, σύμφωνα με την κατηγορία, θα μπορούσε «να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του επικίνδυνου καυστικού υγρού. Τελικώς η παθούσα απέφυγε το μοιραίον».
Η κατηγορουμένη αρνείται ότι είχε σκοπό να σκοτώσει την Παλιοσπύρου, ισχυριζόμενη πως ήθελε μόνο να τη βλάψει. Απολογούμενη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απέδωσε την εγκληματική πράξη της σε «εμμονή» που είχε με την Παλιοσπύρου, με την οποία είχαν κοινή καταγωγή, καθώς πίστευε ότι το θύμα διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν άνδρα που, όπως ισχυρίζεται, είχε σχέση. Στο πρώτο δικαστήριο ο συγκεκριμένος άντρας περιέγραψε τη σύνδεσή του με την κατηγορουμένη ως «μία χαλαρή φιλική σχέση που έγινε περιστασιακά ερωτική».
Οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου όχι μόνο δεν δέχθηκαν πως η πρόθεση της κατηγορούμενης ήταν να προκαλέσει μία απλή σωματική βλάβη στο θύμα, αλλά, υιοθετώντας ομόφωνα πλήρως την κατηγορία που δέχεται ότι στόχος ήταν να σκοτώσει, επέβαλαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο την αυστηρότερη προβλεπόμενη ποινή.