Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις σε φάρμακα, πάρα τις διαβεβαιώσεις της υγείας του υπουργείου Υγείας ότι «το πρόβλημα βαίνει προς λύση, μετά την τελευταία αύξηση των τιμών». Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε σήμερα ο ΕΟΦ, παρατηρείται περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 234 φάρμακα, εκ των οποίων τα 42 είναι νοσοκομειακά και ένα είναι εμβόλιο.
Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν τη θεραπεία πεπτικού έλκους, αντιβηχικά, αντιβιοτικά, κολλύρια για τα μάτια, παιδικά εμβόλια, αλοιφές για δερματικές παθήσεις, καρδιολογικά, νευρολογικά, κλπ.
Επιπλέον, σε έλλειψη βρίσκονται και 44 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), από τα οποία τα έξι είναι νοσοκομειακά.
Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη λίστα του ΕΟΦ με τα σκευάσματα που ήταν σε έλλειψη περιελάμβανε 226 σκευάσματα και επιπλέον 40 από τον ΙΦΕΤ.
Σημειώνεται ότι από τις 26 Αυγούστου 2024, τέθηκε σε ισχύ η αύξηση των τιμών σε περισσότερα από 800 φάρμακα, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους συλλογους ασθενών, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ παράλληλα, είχε προκαλέσει μια εξαιρετικά σκληρή κόντρα ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τους φαρμακοποθηκάριους, που αλληλοκατηγορούνταν για τις ελλείψεις.
Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, προσπαθούσε να αιτιολογήσει το μέτρο των αυξήσεων, με το επιχείρημα ότι «λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής τους οι εταιρίες δεν επέλεγαν την ελληνική αγορά και προτιμούσαν να τα προωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα πουλούσανε ακριβότερα». Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι: «Τα 9/10 των ελλείψεων στα φάρμακα έχουν καλυφθεί και για αυτό το λόγο κάποια σκευάσματα ακρίβυναν. Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγα λεπτά παραπάνω ή λίγα ευρώ πάνω σε οριακές περιπτώσεις αλλά να το βρει, γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη».
Ωστόσο η πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, αποδεικνύει ότι εκατοντάδες φάρμακα παραμένουν σε έλλειψη παρά τις αυξήσεις που αναγκάζουν τους ασθενείς -όταν τα βρίσκουν- να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη…