Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η τρίτη ημέρα της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη στο Εφετείο Αθηνών αναφορικά με τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δύο γυναικών συναδέλφων του, με τον δικηγόρο του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να εκτοξεύει «πυρά» κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου για την εγκύκλιο που εξέδωσε.
Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι το έγγραφο «φωτογραφίζει» τον εισαγγελέα της έδρας για σχόλια που είχε κάνει στην προηγούμενη δικάσιμο.
«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι το εξής: Η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα και αποδοκιμάζει αυτούς που επιτίθενται λεκτικά και απειλούν τον εισαγγελέα της έδρας και λέει ότι αυτές οι συμπεριφορές πλήττουν το κράτος δικαίου. Αλλά οι εισαγγελείς δεν πρόκειται να πτοηθούν από αυτές τις απειλές.
Στον αντίποδα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κυρία Κλάπα, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία λέει ότι οι δικαστές κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, πράγματα αυτονόητα.
Την εγκύκλιο όμως αυτή, σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος την ερμήνευσε ως αποδοκιμασία προς τον εισαγγελέα, σε εκκρεμή ποινική δίκη για τις ερωτήσεις που έθεσε.
Αυτό που θα ήθελα να πω για την κυρία Κλάπα, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, είναι ότι οι δικαστές δεν είναι λόχος να διοικείται με εγκυκλίους και υποδείξεις. Η εποχή του “δεν συννεμορφώθην προς τα υποδείξεις” έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Κάνω μια έκκληση στην Κλάπα, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις γιατί αυτό διακυβεύει την εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή, ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και «θεσμικό λάθος που «ελπίζουμε να μην επαναληφθεί για να προστατεύσει την υστεροφημία της. Η κυρία Κλάπα σε έξι μήνες θα έχει αφυπηρετήσει από τη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την άποψη του κ. Φιλιππίδη, ο δικηγόρος του σημείωσε ότι ο εντολέας του στην παρούσα φάση «είναι προσηλωμένος να δώσει τη μάχη του για να αποδείξει την αθωότητά του»
Γιατί η αθωότητά του σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ζει ως κοινωνικό και βιολογικό ον» τόνισε.
Νέα ένταση με τις διευκρινήσεις του εισαγγελέα
Η διαδικασία δυναμιτίστηκε αρκετές φορές με την υποστήριξη της κατηγορίας να προχωρά σε δήλωση για να καταχωρηθεί στα πρακτικά, ως προς τον τρόπο εξέτασης της πρώτης καταγγέλλουσας από τον εισαγγελέα της έδρας.
Κατά την ανάπτυξη της δήλωσης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ υποστήριξης της κατηγορίας και της υπεράσπισης.
«Την προηγούμενη φορά είδαμε μια πρωτοφανή επίθεση προς το θύμα από την εισαγγελική αρχή. Εμείς θεσμικά περιμέναμε από το Δικαστήριό σας να παρέμβει, ωστόσο δεν το είδαμε» είπε ο Αλέξανδρος Μίντζιας, επισημαίνοντας:
«Οι ερωτήσεις εμπεριέχουν τους λόγους γιατί καμιά γυναίκα δεν θα καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση. Κυρία πρόεδρε, οφείλατε να παρέμβετε… Οι ένορκοι δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιες ερωτήσεις επιτρέπονται και ποιες όχι».
Πρόεδρος: «Αν θεσμικά θέλετε να κάνετε κάτι άλλο προχωρήστε, αλλιώς ας το λήξουμε εδώ…»
Εισαγγελέας: «Φρονώ ότι πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Αναφορικά με τη Γαλλία να πω ότι είμαι συνδρομητής της Libération και διάβασα για την εκεί υπόθεση. Εκεί θα τελειώσει η δίκη σε 4 μήνες και εδώ θα πάρει 1,5 χρόνο απ’ ότι φαίνεται. Ήθελα να έχει το ψυχικό σθένος να μιλήσει η καταγγέλλουσα. Εδώ είναι κάτι πιο ελαφρύ, να μιλήσει και να πει… Όσο για το τάνγκα, ο εισαγγελέας γνωρίζει πώς να ρωτάει. Ανάλογα με το εσώρουχο καλύπτεται και διαφορετική επιφάνεια σώματος. Δεν έχει να κάνει με το τι φορούσε η καταγγέλλουσα. Και τα κανάλια και τα πρωινάδικα και όλα αυτά, λένε για μένα για Siemens και άλλες αηδίες… Να πω ότι έγινε ξετίναγμα στον πρώτο βαθμό, όχι απλά αναπαράσταση, και ορθώς έγινε έτσι. Να μου πει δυο κουβέντες ήθελα και δεν χρειαζόταν να κάτσει δίπλα στο φερόμενο θύτη…»
Πρόεδρος: «Έγινε μεγάλο θέμα…»
Υποστήριξη Κατηγορίας: «Μετά από 30 χρόνια πείρας του κυρίου εισαγγελέα, δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες ερωτήσεις και να τροφοδοτεί τα πρωινάδικα…»
Πρόεδρος: «Το έργο όλων είναι δύσκολο. Παρακαλώ, θέλω όλα αυτά να μείνουν απ’ έξω.»
Υποστήριξη Κατηγορίας: «Δεν θα κάνουμε αίτηση εξαίρεσης. Θα μείνουμε εδώ και θα τον πολεμήσουμε αν συνεχίσει έτσι.»
Ο ηθοποιός που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή, έφτασε στα δικαστήρια συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, κα Πακιρτζίδου και κο Δημητρακόπουλο. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μια στάση που είχε κρατήσει και στην προηγούμενη δικάσιμο.