Την ώρα που η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις, εμφανίζει ότι έχει πιάσει τους στόχους των ρυθμίσεων καταγράφοντας συνολικά 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Αυγούστου, οι ενώσεις δανειοληπτών τις καταγγέλλουν!
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί έως σήμερα περισσότερες από 80.000 αιτήσεις ρυθμίσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε οφειλές άνω των 35 δις ευρώ και μόλις 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διευθετηθεί απ’ αυτά σε πολυμερείς ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και δάνεια των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης.
Είναι γεγονός ότι η αποδοχή ρυθμίσεων από τις εισπρακτικές εταιρείες είναι πολύπλοκες και συχνά χωρίς διαφάνεια.
Ειδικότερα οι δανειολήπτες καταγγέλλουν ότι οι εν λόγο εταιρείες, αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν εγγράφως σε αιτήματα των δανειοληπτών, ενώ ζητούν υπέρογκες προκαταβολές για να αποθαρρύνουν με αυτό τον τρόπο τους δανειολήπτες!
Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν τέλος.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι Ενώσεις Δανειοληπτών η πλειονότητα των υποθέσεων που έχουν κληθεί να διαχειριστούν αντιμετώπισαν ουσιαστικό πρόβλημα στην επικοινωνία με τις εισπρακτικές και τους διαχειριστές χρεών, καθώς και με την «εκδικητική» στάση τους απέναντι σε αντικειμενικά προβλήματα των δανειοληπτών.
Αναλυτικότερα οι εκπρόσωποι των servicers ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές ώστε να αποφεύγουν τις ρυθμίσεις. Τα αγκάθια που στήνουν αφορούν:
- Επικοινωνίες μόνο τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπου διατίθενται, και δυσκολία δια ζώσης επικοινωνίας με εκπροσώπους στα γραφεία τους.
- Απαίτηση κυρίως, ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ρύθμισης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους δανειολήπτες, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
- Ανυπαρξία σταθερών εκπροσώπων ανά εξεταζόμενη υπόθεση.
- Συνειδητή ανυπαρξία κοινωνικών κριτηρίων ή κριτηρίων για τις περιπτώσεις αποδεδειγμένα σοβαρών ασθενειών.
- Λύσεις μόνο βάσει αλγοριθμικών οδηγιών και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών.
- Δυσκολίες στις ρυθμίσεις με παρουσίαση μόνο δύο λύσεων: είτε με εφάπαξ εξόφληση είτε με μηνιαίες δόσεις σε περιορισμένο χρονικό ορίζοντα (συνήθως 8-10 έτη).
- Απαιτήσεις εξωφρενικών προκαταβολών βάσει εμπορικών αξιών για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων δανειοληπτών.
- Ταχεία διαδικασία εισπράξεων οφειλών μέσω πλειστηριασμών.
- Αποφυγή ρυθμίσεων από αρκετές ΑΕΔΑΔΠ με έγγραφα, πέρα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απλών κωδικών πληρωμής RF για χρήση σε ταμεία τραπεζών ή ebanking.
- Χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ρυθμίσεων αλλά και παραλαβής εξοφλητικών αποδείξεων αποπληρωμής.
- Χρονοβόρα διαδικασία εκτίμησης εγγράφων δανειοληπτών.
- Γραφειοκρατική αντιμετώπιση, με απαιτήσεις πληθώρας εγγράφων από οφειλέτες.
- Ενδοεταιρική ασυνεννοησία και ευθυνοφοβία των τμημάτων.
- Μετά την έκδοση πρακτικού συμφωνίας ρύθμισης με μηνιαίες δόσεις, άρνηση μείωσης των τόκων από τους servicers, εφόσον ο δανειολήπτης μελλοντικά αποκτήσει την δυνατότητα εφάπαξ καταβολής.
- Μη συνεκτίμηση των οφειλών των δανειοληπτών σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ ή άλλων υποχρεώσεων και δανείων.
- Καμία ευελιξία σε μικρές αποκλίσεις των δανειοληπτών στις ημερομηνίες καταβολής των οφειλών.
- Ελλιπής ενημέρωση προς ενήμερους δανειολήπτες για τις μεταβολές επιτοκίων ή την αλλαγή τραπεζικών λογαριασμών.
- Μη παροχή πρακτικών οδηγιών για τη συνέχιση ενήμερων καταβολών δανειοληπτών, όταν τα δάνεια μεταβιβάζονται στην δευτερογενή αγορά από τράπεζες σε servicers ή αντίστροφα.
- Ενσωμάτωση στα καθυστερημένα υπόλοιπα μη λογιστικό ποιμένων τόκων, με αποτέλεσμα φούσκωμα των οφειλών ακόμα και 300%