Το 3ο Εκπαιδευτικό Τριήμερο του Agrifood Leadership ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Χίο, εστιάζοντας στο θέμα «Χτίζοντας και δουλεύοντας με την ομάδα: Ρόλος της ηγεσίας στη δημιουργία και καθοδήγηση αποτελεσματικών ομάδων» και αποτέλεσε ορόσημο για το πρόγραμμα Agrifood Leadership, το οποίο υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τη συνεργασία του Rutgers University, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιτόπιες επισκέψεις και δράσεις δικτύωσης, με σκοπό την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα. Εκπαιδεύτρια του τριημέρου ήταν η κα. Αναστασία Σαρχόσογλου, Γεωπόνος Επιστήμης MSc, MEd, η οποία επικεντρώθηκε στον ρόλο του ηγέτη και της ηγέτιδας μέσα στην ομάδα, ενώ η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στην Καλλιμασιά. Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είχε επίσης την τιμή να φιλοξενήσει τον κ. Δημήτρη Βολουδάκη, Capacity Building Director του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες και συνομίλησε μαζί τους.
Η πρώτη ημέρα του τριημέρου ξεκίνησε με επίσκεψη στο Εργοστάσιο Μαστίχας, όπου ο κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, Γενικός Διευθυντής και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, παρουσίασε τις δράσεις και το έργο της Ένωσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του εργοστασίου για τις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης του μαστίχας, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ θεωρίας και πρακτικής.
Η επόμενη ημέρα του τριημέρου περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, όπου ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργος Τούμπος, συνομίλησε με τους συμμετέχοντες για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης, προσφέροντας μια ιστορική και πολιτιστική αναδρομή που ενίσχυσε την κατανόηση της σημασίας της μαστίχας για την τοπική οικονομία και την αγροδιατροφή.
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο μεσαιωνικό χωριό Πυργί, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου, σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική εμπειρία. Η συγκεκριμένη δράση ενίσχυσε τη σημασία της πολιτιστικής συνείδησης και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και κοινοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα.
Το 3ο Εκπαιδευτικό Τριήμερο του Agrifood Leadership συνέβαλε στην ενίσχυση των ηγετικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων και στον εμπλουτισμό της γνώσης τους για την αγροδιατροφή στην Ελλάδα. Μέσα από τη σύνθεση των εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων, οι συμμετέχοντες καλλιέργησαν τις δεξιότητες συνεργασίας και ηγεσίας, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη του κλάδου.
Χορηγός του 3ου Εκπαιδευτικού Τριημέρου ήταν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία συνέβαλε καταλυτικά στη διοργάνωση των επισκέψεων και των δραστηριοτήτων. Χορηγός του προγράμματος είναι η NBIS, ενώ το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.