Παρά τον ήπιο τόνο στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ, υπήρξε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΣΕΒ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη μείωση των τιμών, ενώ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας την ανάγκη κρατικής στήριξης για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, οι δύο πλευρές εξέθεσαν τις απόψεις τους, καταλήγοντας σε ένα κοινό σημείο: η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για να στηρίξει την ανάπτυξή της, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για την ευθύνη των επιχειρήσεων στη βελτίωση της οικονομίας, τόνισε: «Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει πιο αποτελεσματική τη συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των επιχειρήσεων. Οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και οι ρόλοι διακριτοί, αλλά οι προοπτικές κοινές, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για όλους». Πρόσθεσε πως η ευημερία που επιτυγχάνεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν απέφυγε να αναφερθεί και στο ζήτημα της ακρίβειας, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη μείωση των τιμών. Όπως είπε στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, «Καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν έχει πραγματική αξία εάν δεν αγγίζει τους πολλούς».
Κάλεσε τις επιχειρήσεις να μη θεωρούν τα κέρδη τους ως εργαλεία μόνο για διανομή μερισμάτων, αλλά να τα επανεπενδύουν στις εταιρείες τους για εκσυγχρονισμό και καινοτομία. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο με την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και με τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεντρώθηκε στην επιτακτική ανάγκη για άμεσες και δραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να ανταποκριθεί στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό επενδυτικό άλμα, το οποίο θα συνεχιστεί και μετά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προώθηση παραγωγικών επενδύσεων θα είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε δύο βασικές προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή υπεραποσβέσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου ή γεωγραφικής περιοχής, ως μέτρο που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις. Η δεύτερη πρότασή του εστιάζει στη σύναψη ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Πολιτείας, με έμφαση στη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων. Όπως τόνισε, αυτό το συμβόλαιο θα πρέπει να έχει στόχο την ισορροπία μεταξύ επιχειρηματικών και κοινωνικών αναγκών.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι, αν και προχωρά με θετικούς ρυθμούς, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της. «Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας, τόσο ως επιχειρήσεις όσο και ως χώρα», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις που θα παράγουν προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, τόνισε ότι, παρά τις θετικές εξελίξεις, όπως οι εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε επίσης ότι η παραγωγικότητα, αν και βελτιώνεται, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και χρειάζεται άμεση αύξηση μέσω επενδύσεων που θα δημιουργήσουν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την ευημερία της κοινωνίας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωρόπουλος απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι η ευθύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας ανήκει σε αυτούς. Ανεξαρτήτως των κινήτρων που μπορεί να δώσει η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές και στους εργαζομένους τους, να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.