Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου της Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Χρήστος Πιλάλης, Υποψήφιος Πρόεδρος της ΕΣΟ καταθέτει την πρότασή του για το μέλλον του ελληνικού σκακιού, τις προοπτικές ανάπτυξης, από την ένταξή του στην κατηγορία των σχολικών αθλημάτων έως τη διεκδίκηση παγκόσμιων διακρίσεων:
«Από το έτος 1982 έως και το 2021 Πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπήρξε ο διεθνής μετρ Γιώργος Μακρόπουλος, ο οποίος για πολλά χρόνια, ήταν και αναπληρωτής Πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδία (FIDE).
Επειδή η πρόσφατη νομοθεσία απαγορεύει τις προεδρικές θητείες για πάνω από 12 χρόνια, τον διαδέχθηκε ο συνεργάτης του Στάθης Ευσταθόπουλος – από το 2021 μέχρι σήμερα- χωρίς να καταφέρει να κινηθεί έξω από τη σκιά του προκατόχου του.
Στις εκλογές της Κυριακής είμαι υποψήφιος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επειδή το ελληνικό σκάκι έχει ανάγκη από ένα Πρόεδρο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του.
Από το 1982 μέχρι σήμερα, η Ομοσπονδία διοικείται με ένα προσωποπαγή τρόπο. Πολλές αξιόλογες προτάσεις και ιδέες έμπειρων και καταξιωμένων ανθρώπων του σκακιού, δεν λαμβάνονται υπόψιν εφόσον δεν ταυτίζονται με αυτές του Γιώργου Μακρόπουλου. Έτσι λειτούργησε και ο διάδοχός του Ευσταθόπουλος.
Χαρακτηριστικότερο όλων είναι όταν πριν τρία περίπου χρόνια, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με το οποίο το σκάκι θα το κατέτασσε επισήμως ως «παιχνίδι» (ενώ είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ως άθλημα), η αντίδραση του Προέδρου της Ομοσπονδίας ήταν ισχνή και σχεδόν ανύπαρκτη.
Εκείνη την περίοδο ο Γ. Μακρόπουλος βρισκόταν εκτός Ελλάδας, καταπιασμένος με ζητήματα της FIDE.
Η δική μου άμεση προτροπή ως μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ αλλά και της πλειοψηφίας του Διοικητικού μας Συμβουλίου ήταν να στείλουμε εγγράφως ως ΕΣΟ τις αντιρρήσεις μας στον υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά αγνοηθήκαμε παντελώς.
Ο Σ. Ευσταθόπουλος ανέμενε την έγκριση του Γ.Μακρόπουλου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα για να δεχθεί τελικά τις προτροπές των μελών του ΔΣ προκειμένου αντιδράσουμε σε αυτή την δυσμενή ρύθμιση. Ο άμεσος και δημοκρατικός χειρισμός και τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας μας είναι λοιπόν η βασική προτεραιότητά μου.
Το σκάκι στην Ελλάδα διαθέτει πληθώρα πολύ ικανών στελεχών με μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση μαζικών αλλά και διεθνών αγώνων. Μεγάλος αριθμός αθλητών μας κατέχουν την αγωνιστική εμπειρία κορυφαίων διεθνών αγώνων, και συνεπώς την επαφή με διάφορες πρακτικές μεθόδους από άλλες χώρες, γνώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και στη χώρα μας.
Οι απόψεις αυτών των ανθρώπων είτε δεν ακούγονται, είτε, αν σπανίως ακουστούν, παραγκωνίζονται και επισκιάζονται από τον συγκεντρωτισμό των δυο τελευταίων προέδρων της ΕΣΟ.
Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η σημερινή, όπου οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας διογκώνονται εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα, τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν το σκάκι είναι ερασιτεχνικά και αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Όσον αφορά περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή και συντονισμένη με άλλες αθλητικές ομοσπονδίες διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης της ΕΣΟ.
Σημειωτέον ότι η κρατική χρηματοδότηση προς την ΕΣΟ πριν από 15 χρόνια ήταν πάνω από 800.000 ευρώ ενώ σήμερα μονάχα λίγο πάνω από 100.000. Το συγκεκριμένο ποσό δεν καλύπτει τις ανάγκες στήριξης αγωνιστικών προγραμμάτων μιας ομοσπονδίας που αποτελείται από 200 περίπου αθλητικά σωματεία ως μέλη της.
Επιπλέον, είναι αδύνατον να δοθούν αμοιβές στους εξαιρετικά εργατικούς διαιτητές μας, οι οποίοι έως τώρα αμείβονται με χρηματικά ποσά αμελητέα και εξευτελιστικά κατά την άποψη μου.
Ακόμη, η στήριξη προπονητικά και αγωνιστικά νεαρών αθλητών και αθλητριών που έχουν ήδη μεγάλες διεθνείς επιτυχίες είναι στο όριο του ακατόρθωτου, παρ’ όλο που, όπως όλα δείχνουν, εκείνοι έχουν όλες τις προδιαγραφές για να έχουν ακόμη περισσότερες επιτυχίες και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες της ανοιχτής κατηγορίας αλλά και των γυναικών. Αξίζει να σημειωθεί η πιο εμβληματική περίπτωση κατ’ εμέ, αυτή της εξέχουσας Ελληνίδας σκακίστριας Σταυρούλας Τσολακίδου, τρεις φορές Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας νεανίδων και νυν αγωνιζόμενη με επιτυχία στο Γκραν Πρι γυναικών της FIDE. Αλλά και του διαρκώς ανερχόμενου γκραν μετρ Νικόλα Θεοδώρου. Αν καταφέρουμε ως Ομοσπονδία την απαιτούμενη υποστήριξη της αγωνιστικής πορείας της Τσολακίδου, είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην πιθανή διεκδίκηση κάποιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών.
Προσωπικά, δεσμεύομαι πως θα κάνω ότι μπορώ για την ανέλιξη και ανάταση της Ομοσπονδίας μας, όπως και για όλα τα προαναφερθέντα.
Όπως και για τη βάση, τα πρώτα βήματα του σκακιού, αυτά που συνήθως γίνονται στα χρόνια του σχολείου.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη διεκδίκηση της ένταξης του σκακιού στην κατηγορία των σχολικών αθλημάτων.
Έχουμε κάνει ήδη πολλές ενέργειες που βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή, ως Επιτροπή Σχολικού Σκακιού της ΕΣΟ, της οποίας Επιτροπής είμαι Πρόεδρος.
Η ΕΣΟ έχει καταθέσει 3 προγράμματα της Επιτροπής με σκοπό την εκμάθηση του σκακιού στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Τα προγράμματα αυτά έχουν γίνει δεκτά από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και είναι δυνατό πλέον στους εκπαιδευτικούς, εθελοντικά, να τα διδάξουν στο σχολείο στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Ωστόσο, επειδή οι απόψεις των Μακρόπουλου και Ευσταθόπουλου τονίζουν πως τα πρωταθλήματα των μαθητών είναι αναγκαίο να παρέχονται αυτοχρηματοδοτούμενα από την ΕΣΟ και όχι το Υπουργείο Παιδείας , το σκάκι δεν έχει χαρακτηριστεί από το κράτος ως σχολικό άθλημα. Με αυτόν τον τρόπο, χάνεται ένας πολύτιμος σύμμαχος – όπως αυτός του Υπουργείου Παιδείας – στην προώθηση του σκακιού στα σχολεία.
Έχουν υπάρξει 3 πολύ σημαντικές σχολές προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Υφυπουργείο Αθλητισμού), όμως εδώ και τρία χρόνια έχει δυστυχώς ανασταλεί η λειτουργία τους.
Την ίδια ώρα οι σχολές αυτές αυξάνουν σε αριθμό σε διαφορετικά αθλήματα. Η συνέχισή τους είναι θεμελιώδης στόχος μου, όπως ακόμη και η επιδίωξη συνδιοργάνωσης προγραμμάτων ενημέρωσης και εκμάθησης προς εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (όπου ήδη ένα σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη), καθώς και με άλλα Πανεπιστήμια που ίσως ενδιαφερθούν για κάτι αντίστοιχο.
Στο θέμα του αριθμού των παικτών κάθε ομάδας στους αγώνες του ελληνικού ομαδικού πρωταθλήματος, η μείωση του από 10 σε τουλάχιστον 8 σκακιστές και σκακίστριες για κάθε ομάδα είναι επιβεβλημένος. Το οικονομικό κόστος για κάθε ομάδα είναι μεγάλο σε μια χώρα που περνά παρατεταμένη οικονομική κρίση. Πολλοί σύλλογοι το έχουν εντοπίσει, όμως δεν έχει γίνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με το σχετικά νέο φαινόμενο του cheating, έχω να αναφέρω ότι
τo 2018 ήμουν Deputy Chief Arbiter και Anticheating Arbiter στα Πρωταθλήματα Ευρώπης Νέων και Νεανίδων στη Ρίγα της Λετονίας. Μου έκανε μεγάλη και θετική εντύπωση η εξαιρετική οργάνωση του ελέγχου που διεξαγόταν εκεί, με πλήρη καθοδήγηση και χρήση κατάλληλων εργαλείων από τους διοργανωτές.
Έξι χρόνια αργότερα, στη χώρα μας, ο έλεγχος anticheating είναι επικίνδυνα ανεπαρκής. Για αυτό αλλά και για πολλά άλλα θέματα, όπως προείπα, δεν λαμβάνεται σοβαρά εδώ και χρόνια η άποψη των αθλητικών σωματείων. Ένα μεγάλο διαδικτυακό συνέδριο για την προοπτική του ελληνικού σκακιού είναι αναγκαίο και θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου.
Μια από τις προτάσεις οι οποίες φιλοδοξώ ότι θα καρποφορήσουν, είναι και η διεκδίκηση μόνιμης έδρας της ΕΣΟ στον δημόσιο αθλητικό χώρο, καθώς υπάρχουν πολυάριθμοι που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Ποτέ όμως δεν διεκδικήθηκε από την Ομοσπονδία μας κάποιος δημόσιος χώρος, με αποτέλεσμα να χρειάζονται δυσβάσταχτα ποσά για την ενοικίαση του αναγκαίου χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις προσωπικές μου απόψεις, η άποψη της πλειοψηφίας των αθλητικών μας συλλόγων είναι ζωτικής σημασίας αναφορικά με τις αποφάσεις και τα βήματά μας. Θα ήθελα να πω με μια φράση τι πρόκειται να αλλάξει στο ελληνικό σκάκι μετά από αυτές τις εκλογές.
Μετά τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία θα αλλάξει σελίδα!
ΔΕΝ θα είναι προσωποκεντρική, ΑΛΛΑ δίκαιη, συλλογική, δημιουργική και αποτελεσματική».
*** Ο Χρήστος Πιλάλης είναι εκπαιδευτικός και MSc Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Βρίσκεται στο αγωνιστικό σκάκι από τα 11 του χρόνια, διεθνής μετρ στο διαδικτυακό σκάκι (FIDE ARENA), διεθνής εκπαιδευτής, διεθνής οργανωτής και διεθνής διαιτητής της FIDE, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για 19 χρόνια. Στα πλαίσια των καθηκόντων του στο ΔΣ της ΕΣΟ είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού και της Επιτροπής Κοινωνικού Σκακιού. Ήταν Γραμματέας της Επιτροπής Media and Communication της ECU, ενώ υπήρξε μέλος της Επιτροπής για το σκάκι στην Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση, αλλά και μέλος της Επιτροπής της FIDE για το «Σκάκι στην Εκπαίδευση» για 6 χρόνια. Έχει διδάξει το σκάκι στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και σε προγράμματα Συλλόγων Γονέων δημοτικών σχολείων. Έχει συνεργασθεί για το σκάκι με πολλές εφημερίδες αλλά και αθλητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς τα τελευταία 32 χρόνια. Έχει διαιτητεύσει σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις αλλά και το φιλικό ματς ανάμεσα στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Anatoly Karpov και τον Υπερπρωταθλητή Ελλάδας Βασίλη Κοτρωνιά το 1997 στην Αθήνα.