Σε «φρούριο» έχουν μετατραπεί οι ΗΠΑ, καθώς η αναμέτρηση των Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη, ενώ το κλίμα πόλωσης βρίσκεται στα ύψη, εντείνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο κύμα πολιτικής βίας.
Την ίδια στιγμή, δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί υπό το φόβο πιθανών επεισοδίων κατά την ημέρα των εκλογών όσο και τις επόμενες.
Οι Αρχές στις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει σειρά μέτρων ασφαλείας, επιστρατεύοντας από drones, ελεύθερους σκοπευτές και έφιππους αστυνομικούς μέχρι μεταλλικούς φράκτες, αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες γύρω από εκλογικά κέντρα και διανέμοντας κουμπιά πανικού σε εκλογικούς αξιωματούχους.
Ειδικότερα, μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν στηθεί γύρω από το κτίριο στο Λας Βέγκας όπου καταμετρώνται οι ψήφοι της πολιτείας Νεβάδα. Σερίφης στην Αριζόνα έχει θέσει την υπηρεσία του σε ύψιστο συναγερμό για ενδεχόμενες ταραχές, έχοντας σε ετοιμότητα drones και ελεύθερους σκοπευτές.
Η εθνοφρουρά σε ετοιμότητα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Η Εθνική Φρουρά έχει κινητοποιηθεί σε 19 πολιτείες μέχρι στιγμής για να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης.
Ο κυβερνήτης της Νεβάδα, Τζο Λομπάρντο, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενεργοποίησε μια «περιορισμένη μονάδα» 60 μελών της εθνοφρουράς, ώστε να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε οποιαδήποτε πρόκληση ασφαλείας.
Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε χθες ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί μονάδες της εθνοφρουράς στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, το Ντέλαγουερ, την Άιοβα, το Ιλινόις, τη Βόρεια Καρολίνα, το Νέο Μεξικό, το Όρεγκον, το Ουισκόνσιν και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, ενώ άλλες είναι έτοιμες να επέμβουν αν χρειαστεί στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, στο Κολοράντο, τη Φλόριντα, τη Χαβάη, την Πενσιλβάνια, το Τενεσί, το Τέξας και τη Δυτική Βιρτζίνια.
Υπό τον φόβο ταραχών, πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Αριζόνα, που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκλογικά κέντρα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος το απέφυγαν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας στο Reuters.
«Αστακός» το Μίσιγκαν
Στην αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν το 2020 υποστηρικτές του Τραμπ είχαν συρρεύσει στο συνεδριακό κέντρο στην καρδιά του Ντιτρόιτ και είχαν αρχίσει να χτυπούν στα τζάμια του κτηρίου την ώρα που οι εκλογικοί αξιωματούχοι μετρούσαν τις επιστολικές ψήφους.
Τώρα έχουν τοποθετηθεί σταντ ποδηλάτων ως φράκτες και στις δύο πλευρές της λεωφόρου όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν σε αυτό, ενώ περίπου 15 αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολία μέσα στο κτήριο.
Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μπάξτερ, εκλογικό αξιωματούχο του Ντιτρόιτ, αστυνομικοί είναι παρόντες και στη στέγη του κτηρίου, αλλά και των γύρω οικημάτων.
Ο Πίτερ Σίμι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Τάπμαν στην Καλιφόρνια ο οποίος έχει ερευνήσει τις απειλές εναντίον δημόσιων λειτουργών, εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι αν χάσει ο Ρεπουμπλικανός και δεν παραδεχθεί την ήττα του.
Ο Σίμι πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι θα επαναληφθούν επεισόδια, όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021 από υποστηρικτές του Τραμπ. Οι ταραχές φέτος, κατά την εκτίμησή του, θα είναι μάλλον «σκόρπια, μη συγκεντρωμένα γεγονότα σε διάφορες περιοχές» που θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δυνάμεις της τάξης.
Μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι Αρχές και σε άλλες πολιτείες, όχι μόνο στις αμφίρροπες, για παράδειγμα στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον οι κυβερνήτες έχουν ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά.