Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις ΗΠΑ σήμερα, ημέρα των προεδρικών εκλογών κατά την οποία οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον ηγέτη της χώρας ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις.
Περισσότεροι από 82 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα υπέρ του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου ή της δημοκρατικής αντιπροέδρου στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας υψηλής έντασης σε μια κούρσα που παρέμεινε αμφίρροπη μέχρι την τελευταία στιγμή.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (13:00 ώρα Ελλάδας).
Το απόλυτο ντέρμπι Χάρις–Τραμπ έδειξε το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, από το μικροσκοπικό χωριό Ντίξβιλ Νοτς στο Νιού Χάμσαϊρ.
Οι μόλις έξι ψηφοφόροι του χωριού έριξαν τρεις ψήφους για τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τρεις για τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αναρτήσεις Χάρις και Τραμπ
«Αμερική, αυτή είναι η στιγμή να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κάμαλα Χάρις, σε ανάρτησή της στο Twitter, μετά το άνοιγμα των καλπών.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε το μήνυμά του, ποστάροντας στο Twitter το παρακάτω βίντεο.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το φόβο επεισοδίων
Οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.
Μεταλλικοί φράκτες γύρω από το κτήριο στο Λας Βέγκας όπου καταμετρώνται οι ψήφοι της πολιτείας Νεβάδα.
Σερίφης στην Αριζόνα έχει θέσει την υπηρεσία του σε ύψιστο συναγερμό προετοιμαζόμενος για ενδεχόμενες ταραχές, έχοντας σε ετοιμότητα drones και ελεύθερους σκοπευτές.
Οι κυβερνήτες τουλάχιστον τριών πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της εθνοφρουράς για να διατηρήσουν την τάξη.
Τα πιο εμφανή μέτρα έχουν ληφθεί στις αμφίρροπες πολιτείες οι οποίες θα κρίνουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών, όπως η Νεβάδα όπου μετά τις εκλογές του 2020 ξέσπασαν διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Τραμπ.
Φέτος μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν αποκλείσει το σημείο όπου είχαν σημειωθεί οι διαμαρτυρίες – το κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Λας Βέγκας.
Ο κυβερνήτης της Νεβάδα Τζο Λομπάρντο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενεργοποίησε μια «περιορισμένη μονάδα» 60 μελών της εθνοφρουράς.
Στην Αριζόνα, ένας αντίστοιχος μεταλλικός φράκτης έχει τοποθετηθεί στον χώρο όπου θα καταμετρηθούν οι ψήφοι στην κομητεία Μαρικόπα, στο κέντρο του Φοίνιξ, επίκεντρο το 2020 θεωριών συνωμοσίας περί εκλογικής νοθείας και απειλών κατά εκλεγμένων αξιωματούχων.
Ο σερίφης Ρας Σκίνερ δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει τεθεί «σε υψηλό συναγερμό» για απειλές και βία και έχει ζητήσει από όλο το προσωπικό να είναι διαθέσιμο.
«Θα έχουμε πολλούς πόρους εκεί έξω, πολύ προσωπικό, πολύ εξοπλισμό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν drones για να ελέγχουν τη δραστηριότητα γύρω από τα εκλογικά κέντρα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές και άλλες ενισχύσεις θα είναι σε ετοιμότητα να αναπτυχθούν, αν διαφανεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία.
Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο διαμαρτυριών ή και βίας, πολλά σχολεία και εκκλησίες στην Αριζόνα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως εκλογικά κέντρα στο παρελθόν, φέτος απέφυγαν να το πράξουν, δήλωσε εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας.
Στην αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν το 2020 υποστηρικτές του Τραμπ είχαν συρρεύσει στο συνεδριακό κέντρο στην καρδιά του Ντιτρόιτ και είχαν αρχίσει να χτυπούν στα τζάμια του κτηρίου την ώρα που οι εκλογικοί αξιωματούχοι μετρούσαν τις επιστολικές ψήφους.
Τώρα έχουν τοποθετηθεί σταντ ποδηλάτων ως φράκτες και στις δύο πλευρές της λεωφόρου όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων για να εισέλθουν σε αυτό, ενώ περίπου 15 αστυνομικοί κάνουν συνεχώς περιπολία μέσα στο κτήριο.
Μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι αρχές και σε άλλες πολιτείες, όχι μόνο στις αμφίρροπές, για παράδειγμα στο Όρεγκον και την Ουάσινγκτον οι κυβερνήτες έχουν ενεργοποιήσει την εθνοφρουρά. Εξάλλου στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και αλλού κάποιες βιτρίνες έχουν καλυφθεί από κόντρα πλακέ.
Σκληρή μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων
Οι εκλογές θα κρίνουν όχι μόνο τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά και το ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο του Κογκρέσου, με τους Δημοκρατικούς να φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά θα χάσουν τη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους.
Από το αποτέλεσμα των εκλογών για τα δύο αυτά σώματα θα εξαρτηθεί επίσης αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να νομοθετήσει τις αλλαγές που επιθυμεί, μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας όπου οι Δημοκρατικοί διαθέτουν μικρή πλειοψηφία 51-49.
Παράλληλα, κρίνεται η τύχη 34 εδρών στη Γερουσία (σε σύνολο 100) και των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία, καθώς χρειάζονται μόλις τέσσερις επιπλέον έδρες για να καταφέρουν να ελέγξουν το σώμα αυτό.
Όπως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, έτσι και αυτό των εκλογών για το Κογκρέσο πρόκειται να κριθεί από μερικές ψήφους. Η μάχη για τη Γερουσία θα κριθεί από επτά μονομαχίες, ενώ λιγότερες από 40 έδρες στη Βουλή εκτιμάται ότι είναι πραγματικά αμφίρροπες.
Οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να δηλώνουν σαφή προτίμηση για κανένα από τα δύο κόμματα. Δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο από το Reuters/Ipsos, έδειξε ότι το 43% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα στηρίξουν έναν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και ίδιο ποσοστό έναν Δημοκρατικό.
Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν μόνο δύο επιπλέον έδρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και αναμένεται να κερδίσουν εύκολα στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, που αργότερα έγινε ανεξάρτητος, Τζο Μάντσιν συνταξιοδοτείται.
Ο δημοφιλής κυβερνήτης της πολιτείας, ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζάστις, προβλέπεται να κερδίσει εύκολα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία καταγράφοντας μία νίκη στη Μοντάνα ή το Οχάιο, δύο πολιτείες στις οποίες οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους Ρεπουμπλικάνους.
Εξάλλου οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία ακόμη περισσότερο, αν κερδίσουν και σε άλλες μεσοδυτικές πολιτείες. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν πολλές από τις πρωτοβουλίες της Κάμαλα Χάρις, εφόσον αυτή αναδειχθεί νικήτρια στις προεδρικές εκλογές ή να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στις φορολογικές του μεταρρυθμίσεις, αν εκλεγεί εκείνος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η εικόνα είναι λιγότερο ξεκάθαρη με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν μια μικρή πλειοψηφία 220-212 εδρών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν εύκολα να κερδίσουν αρκετές έδρες για να ελέγξουν το σώμα.
Με κάθε κόμμα να είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 200 έδρες, η πλειοψηφία που θα έχει ο νικητής θα είναι μικρή.
Οι εκλογικές μάχες στις Δημοκρατικές πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας ενδέχεται να είναι αυτές που θα κρίνουν ποιο κόμμα θα αποκτήσει τον έλεγχο της Βουλής.
«Κάθε ψήφος μετράει» – «Θα σας οδηγήσω σε νέες κορυφές»
«Κάθε ψήφος μετράει», παροτρύνει τους ψηφοφόρους η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ενώ ο αντίπαλός της, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, υπόσχεται να οδηγήσει σε «νέες κορυφές».
Αυτές ήταν οι τελευταίες στιγμές μιας κούρσας για τον Λευκό Οίκο που έκοβε την ανάσα, με τους δύο υποψηφίους να μιλούν στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους, ακριβώς πριν από μια ψηφοφορία με κρίσιμα διακυβεύματα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Αυτές μπορεί να είναι από τις πιο αμφίρροπες εκλογές στην ιστορία. Κάθε ψήφος μετράει», προειδοποίησε η 60χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε μιλώντας από τη Φιλαδέλφεια, στην Πενσιλβάνια, μερικές μόνον ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.
Από το Μίσιγκαν, ο 78χρονος πρώην πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση να «οδηγήσει την Αμερική και τον κόσμο» σε «νέες κορυφές». Γεμάτος αυτοπεποίθηση, διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι «βρίσκεται σε καλή θέση» για να κερδίσει τις εκλογές.
Και οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν βέβαιοι για τη νίκη τους και, αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, όλα θα εξαρτηθούν από μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους μόνον σε 7 πολιτείες, τις λεγόμενες αμφίρροπες (swing states), οι οποίες πιστεύεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Οι ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή χώρα, έχει ένα έμμεσο καθολικό εκλογικό σύστημα, στο οποίο νικητής στέφεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πλειοψηφία τουλάχιστον 270 από τους 538 εκλέκτορες.
Λογικό ήταν επομένως στην Πενσιλβάνια, η οποία δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων από τις «swing states», να ρίξουν ιδιαιτέρως το βάρος τους στο τέλος της προεκλογικής τους εκστρατείας και οι δύο υποψήφιοι.
Η Ιβόν Τίνσλεϊ, μια 35χρονη λογίστρια στην πολιτεία αυτή πήγε χθες το βράδυ για να δει την αντιπρόεδρο, λέγοντας ότι ονειρεύεται μια «επιστροφή στη φυσιολογική ζωή».
«Έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα σε μια δεκαετία πολιτικού σχεδίου που καθοδηγείτο από τον φόβο και τον διχασμό. Φτάνει πια», δήλωσε απηχώντας τις θέσεις της Χάρις, πρώην εισαγγελέως και στη συνέχεια Γερουσιαστή της Καλιφόρνιας με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή.
Για την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία σύμφωνα με το προεκλογικό της επιτελείο μετείχαν 30.000 άνθρωποι, η Χάρις είχε επιλέξει προσεκτικά το σκηνικό.
Μίλησε στη Φιλαδέλφεια, λίκνο της αμερικανικής δημοκρατίας, από σημείο που έχει απαθανατιστεί στην ταινία «Rocky», θέλοντας να θεωρηθεί «ένα σύμβολο γι’ αυτούς που θεωρούνται οι χαμένοι στην αρχή και που σκαρφαλώνουν ως τη νίκη».
Λίγο νωρίτερα, η σταρ Lady Gaga είχε από σκηνής παροτρύνει τον κόσμο να ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας ότι «οι γυναίκες θα συμμετάσχουν στην απόφαση» που θα παρθεί σήμερα. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση είναι μεγάλο θέμα της εκστρατείας της αντιπροέδρου.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος τροφοδότησε περαιτέρω τις εντάσεις σε μια πολωμένη χώρα, αρχίζοντας ξανά να αμφισβητεί την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών. Το επιτελείο της Χάρις δήλωσε ότι «περιμένει» πως ο Ρεπουμπλικανός θα ανακηρύξει πρόωρα τη νίκη του, όπως είχε κάνει το 2020.
Ο πρώην μεγιστάνας των ακινήτων, που χαρακτηρίζει τους αντιπάλους του «εσωτερικούς εχθρούς», είναι «φασίστας» που τρέφεται από τη δίψα για εκδίκηση και διεκδικεί «εξουσία άνευ ορίων», κατηγορούν οι Δημοκρατικοί.
Ωστόσο στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, οι τραμπιστές δεν πτοούνται.
Ο Ίθαν Γουελς, 19χρονος υπάλληλος εστιατορίου, εκφράζει τον ενθουσιασμό του: «Όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, κανένας δεν τα έβαζε με την Αμερική», λέει.
Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και η Κάμαλα Χάρις, έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, σε σύνολο 244 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ο Τραμπ αναμένεται να ψηφίσει δια ζώσης σήμερα κοντά στην κατοικία του στην Φλόριντα.