Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, προτρέποντας τους πολίτες να μην πανικοβληθούν, αφού ξέσπασε μια γεωπολιτική μάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας μετά το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της επικράτειας.
Ο Múte Egede είπε ότι κατανοεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής και οικονομικής βίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αλλά κάλεσε τους συμπολίτες του να «παραμερίσουν τις διαφορές και να μείνουν μαζί».
Η κυβέρνησή του εξέδωσε δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί να δημιουργήσει επαφή» με την κυβέρνηση Τραμπ.
Η δήλωση, που εκδόθηκε από την υπουργό Πολιτείας και Εξωτερικών, Βίβιαν Μότζφελντ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον «αποφασιστικό και σημαντικό ρόλο της Γροιλανδίας για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», γι’ αυτό, είπε, στεγάζει μια αμερικανική στρατιωτική βάση.
Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Γροιλανδία ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Αρκτικής».
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάληψη της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά και πρότεινε επίσης ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει «οικονομική δύναμη» για να κάνει τον Καναδά μέρος των ΗΠΑ, προκαλώντας διαμάχη σε όλο τον κόσμο.
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας και παραμένει μέρος του βασιλείου της Δανίας, το οποίο ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας του.
Πριν από την παρέμβαση του Τραμπ, ένα κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Δανία συγκεντρωνόταν στη Γροιλανδία. Ο Egede, ο οποίος είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, είχε χρησιμοποιήσει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για να υποστηρίξει ότι το νησί του πρέπει να απελευθερωθεί από «τα δεσμά της αποικιοκρατίας» για να διαμορφώσει το δικό του μέλλον και είπε ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές πρέπει να κάνει «μείζονα βήματα» προς τη «δημιουργία του πλαισίου για τη Γροιλανδία ως ανεξάρτητο κράτος».
Για να γίνει ανεξάρτητο κράτος, μια συμφωνία του 2009 με τη Δανία υπαγορεύει ότι πρέπει να διεξαχθεί ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στη Γροιλανδία.
Προκειμένου να κερδίσει την ανεξαρτησία από τη Δανία, η δήλωση της κυβέρνησης της Γροιλανδίας ανέφερε ότι είναι «ανοιχτή σε αυξημένη και εποικοδομητική συνεργασία με τους πλησιέστερους γείτονές μας».
Η κυβέρνηση πρόσθεσε: «Η Γροιλανδία ανυπομονεί να συζητήσει τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας, την ανάπτυξη του ορυκτού τομέα της Γροιλανδίας, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων ορυκτών και άλλων σχετικών τομέων με τις ΗΠΑ».
Το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά αυτή τη μάλλον δραματική εξέλιξη της κατάστασης, η οποία είναι, δόξα τω Θεώ, στο επίπεδο των δηλώσεων μέχρι στιγμής.
Ενδιαφερόμαστε για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτή τη ζώνη και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε μέρη για αυτήν την ειρήνη και σταθερότητα».
Ο Egede βρέθηκε στην Κοπεγχάγη την Πέμπτη, αφού συνάντησε τον Δανό βασιλιά την Τετάρτη. Αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να παραστεί σε μια συνεδρίαση της επιτροπής επαφών για την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την αμυντική πολιτική μεταξύ της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε, καθώς και σε μια ετήσια δεξίωση για το νέο έτος.
«Καταλαβαίνω ότι ανησυχούν οι πολίτες, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και να βάλουμε στην άκρη όλες τις εσωτερικές διαφωνίες και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μαζί», είπε στη γροιλανδική εφημερίδα Sermitsiaq.
«Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι έχουμε διεθνείς σχέσεις συνεργασίας και συμφωνίες στις οποίες πρέπει να βασιστούμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω, επίσης σε μεγάλο βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε σύμμαχοι και αυτή είναι η αφετηρία μας».
Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στη Γροιλανδία τους επόμενους μήνες, το αργότερο έως τις 6 Απριλίου. Υπό το πρίσμα αυτού και του ευρύτερου διεθνούς πλαισίου, ο Egede κάλεσε για ενότητα. «Αν και θα θέλαμε να δείξουμε διαφορές μεταξύ των κομμάτων, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση να σταθούμε ενωμένοι για τη χώρα μας και το μέλλον μας και να μην πανικοβάλλουμε λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».
Στη Δανία, η πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι είχε συναντηθεί με τον Egede νωρίτερα την ίδια μέρα και είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες. «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι εμείς, ως κυβέρνηση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Δανίας –και της Κοινοπολιτείας–», έγραψε στο Instagram. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, ήταν ο στενότερος σύμμαχος της Δανίας.
Η Φρέντερικσεν φέρεται να κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων σε συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης για να συζητήσουν την κατάσταση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, είπε ότι πιστεύει ότι η Δανία θα πρέπει να περιμένει έως ότου ο Τραμπ αναλάβει εξουσία για να ενεργήσει σχετικά με τα σχόλιά του για τη Γροιλανδία.