Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.
Όπως δείχνει, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος στη μέση ηλικία μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλό μας πριν την ώρα του. Η συνέπεια μπορεί να είναι νοητικά προβλήματα, τα οποία επίσης μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται πρόωρα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 589 εθελοντές, μέσης ηλικίας 40 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (το 53%) ήταν γυναίκες.
Ο ύπνος τους αξιολογήθηκε με τη βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων, τα οποία συμπλήρωσαν κατά την έναρξη της μελέτης και πέντε χρόνια αργότερα. Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν έξι βασικά χαρακτηριστικά που έχει ο φτωχός ύπνος. Αυτά ήταν:
- Η μικρή διάρκεια
- Η κακή ποιότητα
- Η δυσκολία στην έναρξη του ύπνου
- Η δυσκολία στην διατήρηση του ύπνου
- Η πρόωρη αφύπνιση
- Η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας
Κατά την έναρξη της μελέτης, το σχεδόν 70% των συμμετεχόντων είχαν κανένα ή το πολύ ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Περισσότεροι από ένας στους πέντε (το 22%) είχαν 2-3 από αυτά. Ο ύπνος του υπόλοιπου 8% είχε πάνω από 3 τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.
Τα ευρήματα
Κατά την έναρξη της μελέτης και 15 χρόνια αργότερα οι εθελοντές έκαναν επίσης απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερα προβλήματα είχε ο ύπνος των εθελοντών όταν ήταν 40άρηδες, τόσο πιο γερασμένος φαινόταν ο εγκέφαλός τους.
Η γήρανση, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν κανένα ή έστω είχαν ένα από τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου, ήταν:
- Κατά 1,6 χρόνια σε όσους είχαν 2 ή 3 χαρακτηριστικά κακού ύπνου
- Κατά περισσότερο από 2,6 χρόνια σε όσους είχαν πάνω από 3 χαρακτηριστικά κακού ύπνου
Η γήρανση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως σε όσους έκαναν χρονίως κακό ύπνο. Οι εθελοντές αυτοί είχαν πολλά χαρακτηριστικά φτωχού ύπνου κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά και στον επανέλεγχο των 5 ετών.
Η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου σημαίνει ότι ήταν εμφανείς αλλαγές στη δομή του. «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διαφύλαξη της υγείας του εγκεφάλου. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα προβλήματα ύπνου με φτωχή σκέψη και μνήμη αργότερα στη ζωή. Οι επιπτώσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Clemence Cavailles, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι αρνητικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να αρχίζουν από τη μέση ηλικία».
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay