Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει μέσα στο 2025 την κυριαρχία του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος ασκεί επίσης εποπτικό ρόλο στο υπουργείο Άμυνας για τους εποίκους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του συνασπισμού με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ θα αναγνωρίσει την ισραηλινή ώθηση για κυριαρχία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Σμότριχ.
Ο Σμότριχ ζητά εδώ και χρόνια την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, γη που θέλουν οι Παλαιστίνιοι για ένα μελλοντικό κράτος.
Σε μια ακόμη δήλωση ενδεικτική του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ δήλωσε σήμερα ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι «σήμερα» ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο.
Ο Σμότριχ έκανε λόγο για μια «σημαντική ευκαιρία» που προσφέρει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έτσι ώστε να «εφαρμόσει την ισραηλινή κυριαρχία στους οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».
Αναφέρθηκε και στον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «δυστυχώς επέλεξε να παρέμβει στην ισραηλινή δημοκρατία και προσωπικά να μην συνεργαστεί μαζί μου».
Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, όπως υπενθύμισε ο Σμότριχ, μεταφέρθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίστηκαν τα Υψώματα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος, ενώ ο Λευκός Οίκος κήρυξε ότι οι εποικισμοί του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
«Η λέξη «εθνοκάθαρση» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να περιγράψει τί συμβαίνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας»
Την έντονη καταδίκη του για την τελευταία ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπαλία της Γάζας, με πολλές απώλειες αμάχων, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο «Χ».
«Η λέξη «εθνοκάθαρση» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να περιγράψει τί συμβαίνει στη βόρεια Γάζα», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι «η καθημερινή πραγματικότητα των αναγκαστικών εκτοπισμών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και ότι «η χρήση της πείνας ως πολεμικό όπλο είναι επίσης κατά του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
Ο Ζ. Μπορέλ σημειώνει ότι σύμφωνα με την προειδοποίηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ (IPC), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί ο λιμός στη βόρεια Γάζα. «Αυτή η ανθρωπογενής καταστροφή πρέπει να επισημανθεί. Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει την υποχρέωση να ενεργήσει αφήνοντας τη βοήθεια να περάσει. Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα και στους κύριους συμμάχους του Ισραήλ να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον τερματισμό των δεινών των Παλαιστινίων και για την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση IPC, απαιτείται δράση από όλα τα μέρη εντός ημερών και όχι εβδομάδων», τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.