Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία και αυτή του Ισραήλ, με την κατάσταση στην Αθήνα να κυλά ήρεμα φέτος, στην πορεία για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Η μεγαλοπρεπής πορεία κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με χιλιάδες κόσμου να κατευθύνεται προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
Αντίθετα, σοβαρά επεισόδια έλαβαν μέρος στη Θεσσαλονίκη μεταξύ κουκουλοφορων και ΜΑΤ.
Μεγαλοπρεπής πορεία στην Αθήνα
Λίγο μετά τις 14:30 έκλεισαν οι πύλες του ιδρύματος, ολοκληρώνοντας τον τριήμερο εορτασμό και οι φοιτητές βγήκαν στην Πατησίων, ανοίγοντας τη ιστορική σημαία της εξέγερσης του 1973 και ξεκίνησαν την πορεία.
Την αιματοβαμμένη σημαία κουβάλησαν μέλη της ΠΑΣΠ, πραγματοποιώντας πορεία στην οδό Ακαδημίας, ενώ στη συνέχεια τύλιξαν το ιστορικό κειμήλιο. Η σημαία έφτασε έξω από την Αμερικανική πρεσβεία στις 16:50, ενώ δέκα λεπτά μετά ξεκίνησε η μεγάλη πορεία με τον ίδιο προορισμό, φτάνοντας στο σημείο στις 18:30.
Η ΕΛ.ΑΣ έλαβε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της εξέλιξης της πορείας, καθώς πάνω από 5.000 ένστολοι ήταν επί ποδός στο Πολυτεχνείο, την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δημόσια κτίρια.
Η αστυνομία προχώρησε σε 150 προσαγωγές πριν και μετά την πορεία, καθώς και σε 7 συλλήψεις. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.
Επεισόδια στη πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ δεν έλειψαν στο τέλος της πορείας και τα επεισόδια. Ομάδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ προς τους αστυνομικούς, αλλά και πέτρες, στο σημείο που η ΕΛΑΣ είχε κλείσει, στην Εγνατίας, στο ύψος της ΕΥΑΘ.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών, με τα επεισόδια να λήγουν σχετικά γρήγορα. 40 άτομα προσήχθησαν.
Μαζικές οι εκδηλώσεις μνήμης εντός του Πολυτεχνείου
Νωρίτερα, το πρωί παρά τη βροχή, πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων έφτασαν από το πρωί στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Η συγκίνηση ήταν εμφανής τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους, που ήρθαν να καταθέσουν ένα λουλούδι στο ιστορικό μνημείο.
«Η συγκίνηση είναι απόλυτη. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ότι εκείνες τις ημέρες υπήρχε παλμός», ανέφερε μία κυρία της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που ήρθε στον χώρο μαζί με την κόρη και τα δυο εγγόνια της. «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός και δεν πρέπει να το παρακάμπτουμε», πρόσθεσε, «είναι απόλυτα επίκαιρο και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας, γιατί όποιος την ξεχνά είναι καταδικασμένος να σβήσει».
«Βρέξει-χιονίσει, είχαμε πει ότι θα έρθουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», τόνισε ο πατέρας ενός εξάχρονου παιδιού.
«Στο σχολείο κάναμε τη γιορτή για το Πολυτεχνείο και ενθουσιάστηκα για αυτούς τους φοιτητές», είπε η Μαρία, μαθήτρια Δ’ δημοτικού και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανη για αυτούς, γιατί χάρη σε εκείνους έχουμε ελευθερία και χαίρομαι».
«Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα», τόνισε η μητέρα δυο μικρών παιδιών. Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έμειναν μέχρι τη μία το μεσημέρι (13:00), όταν και ξεκίνησε η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών. Ο εορτασμός της 51ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Δείτε φωτογραφίες από την πορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: