Η Ρόξι, ένα μωρό κόκκινο πάντα, πέθανε σε ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου λόγω «στρες από πυροτεχνήματα», αφού πνίγηκε από τον εμετό του.
Οι κτηνίατροι της Βασιλικής Ζωολογικής Εταιρείας της Σκωτίας (RZSS) ανακοίνωσαν την Τετάρτη (13/11) ότι ένα πάντα ηλικίας 3 μηνών με το όνομα Ρόξι πέθανε «λόγω στρες που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης».
Το ζωάκι έφυγε από τη ζωή στις 5 Νοεμβρίου.
Η μητέρα της Ρόξι είχε πεθάνει λίγες ημέρες νωρίτερα. «Η Ρόξι είχε χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, την Τζίντζερ, αλλά αντεπεξήλθε στην εξειδικευμένη φροντίδα της ομάδας των ειδικών μας και τρεφόταν ανεξάρτητα.
Δυστυχώς, πνίγηκε από τον εμετό της τη νύχτα των πυροτεχνημάτων, και οι κτηνίατροί μας πιστεύουν ότι αυτό ήταν πιθανότατα αντίδραση στον θόρυβο από τα πυροτεχνήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της RZSS, Ben Supple.
Και πρόσθεσε: «Η Ρόξι είχε πρόσβαση στη φωλιά της, αλλά οι τρομακτικοί θόρυβοι φαίνεται ότι ήταν υπερβολικοί για εκείνη».
Το Ηνωμένο Βασίλειο γιόρταζε τη νύχτα του Γκάι Φωκς ή νύχτα της φωτιάς στις 5 Νοεμβρίου, μια γιορτή που περιλαμβάνει φωτιές και πυροτεχνήματα για να τιμήσει την αποτυχία μιας συνωμοσίας που σχεδίαζε μια ομάδα αντιφρονούντων Καθολικών να δολοφονήσουν τον προτεστάντη βασιλιά στο χρόνο, James I, και να ανατινάξουν τα κτήρια του Κοινοβουλίου το 1605.
Περισσότερο αυστηροί οι νόμοι για τα πυροτεχνήματα
Στον απόηχο του θανάτου της Ρόξι, ο Supple προέτρεψε τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να αυστηροποιήσουν τους νόμους για τα πυροτεχνήματα, καθώς αυτά «μπορούν να προκαλέσουν φόβο και άγχος στα κατοικίδια ζώα, στα ζώα συντροφιάς και στα ζώα στους ζωολογικούς κήπους».
Αυτόν τον μήνα, παραδόθηκε στην Downing Street ένα ψήφισμα με περισσότερες από 1 εκατ. υπογραφές που απαιτούσε αυστηρότερους περιορισμούς.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πυροτεχνήματα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μεταξύ 23:00 και 7:00 π.μ., με εξαίρεση τη νύχτα της φωτιάς, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Ντιβάλι και το σεληνιακό νέο έτος, που έχουν διαφορετικές ώρες διακοπής. Στη Σκωτία, τα ιδιωτικά πυροτεχνήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μεταξύ 6μμ και 11μμ.
Η Σκωτσέζα υπουργός κοινοτικής ασφάλειας, Siobhian Brown, χαρακτήρισε τις οδυνηρές επιπτώσεις των πυροτεχνημάτων στα ζώα «θλιβερή είδηση», αλλά δήλωσε ότι, αν και κατανοεί τις εκκλήσεις για απαγόρευση, το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της σκωτσέζικης κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης
Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε οίκο ευγηρίας
Ρόμπερτ Κένεντι ο νεώτερος: Ένας συνωμοσιολόγος ο νέος «τσάρος της Υγείας» στην κυβέρνηση Τραμπ