Παρά την σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων των φορολογουμένων, λόγω της ακρίβειας η πλειονότητα τους καταβάλλει έγκαιρα τους κύριους φόρους, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η βασική αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι η συνειδητοποίηση ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες και αυξημένα βάρη.
Παρά την αυξανόμενη ακρίβεια που πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η πλειονότητα των φορολογουμένων τηρεί τις υποχρεώσεις της εγκαίρως. Σημειώνεται ότι πάνω από το 80% των οφειλών από φόρους πληρώνονται εμπρόθεσμα, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σταθερή ροή φορολογικών εσόδων.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, η εισπραξιμότητα των κύριων φόρων—ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ—έφτασε το 82%, συνεισφέροντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων αυτού του επταμήνου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, η συμμόρφωση στην πληρωμή των φόρων κατά την ίδια περίοδο έχει ως εξής:
• ΦΠΑ: Από τα 10,078 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, εισπράχθηκαν 8,201 δισ. ευρώ, με ποσοστό συμμόρφωσης 81,37%. Μόνο τον Ιούλιο, από τα 1,727 δισ. ευρώ που οφείλονταν, πληρώθηκαν 1,395 δισ. ευρώ, με ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής 80,77%.
• Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 2,027 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν 1,839 δισ. ευρώ, με ποσοστό συμμόρφωσης 90,69%, υποδεικνύοντας τη συνεπή στάση των επιχειρήσεων.
• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η συμμόρφωση ήταν χαμηλότερη, στο 75,15%. Από τα 1,080 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, καταβλήθηκαν 812 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο, το ποσοστό συμμόρφωσης μειώθηκε στο 57,45%, καταδεικνύοντας την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.
• Φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ): Από τα 1,310 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκε το 77,43%, δηλαδή 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο, το ποσοστό έγκαιρης πληρωμής ανήλθε στο 81,35%, με 169,52 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται εγκαίρως.
Εισπράξεις και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Επιπλέον, το δημόσιο σημειώνει αυξημένες εισπράξεις και λόγω της εφαρμογής μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του «κενού» ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι απώλειες ΦΠΑ, οι οποίες το 2017 ανέρχονταν στο 30%, έχουν μειωθεί στο 15% το 2022 και αναμένονται να πέσουν κάτω από το 10% το 2023 και το 2024.
Ένα επιπλέον εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Έχουν υποβληθεί περίπου 190.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ανώνυμες. Αν και υπάρχει οικονομικό κίνητρο έως και 3.000 ευρώ για όσους αναφέρουν περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει αναγνωριστεί από τον Δεκέμβριο του 2023, όταν τέθηκε σε ισχύ η σχετική διάταξη.
Επιπλέον, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 28.910 καταγγελίες για διάφορες φορολογικές παραβάσεις, κυρίως για φοροδιαφυγή. Αυτές οι καταγγελίες, αν και δεν συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την προώθηση της διαφάνειας στις συναλλαγές.