Η υγεία του εντέρου απασχολεί πλήθος ανθρώπων, που έχουν έρθει κατά καιρούς αντιμέτωποι με κάποια ενόχληση, που διαταράσσει την καθημερινότητά τους και ενισχύει τον κίνδυνο πρόκλησης άλλων προβλημάτων υγείας. Οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν αυτές τις ενοχλήσεις και να διασφαλίσουν ότι η εντερική λειτουργία των ασθενών τους είναι ομαλή.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουν ανακαλυφθεί πολλοί απλοί τρόποι ενίσχυσης της υγείας του εντέρου, όπως για παράδειγμα τα δαμάσκηνα, που χαρακτηρίζονται ως ένα «φυσικό φάρμακο» για τη δυσκοιλιότητα.
Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Karan Rajan, τα δαμάσκηνα δεν είναι το μόνο «γιατρικό» για τα εντερικά προβλήματα.
Ο ίδιος αποκαλύπτει 4 επιπλέον τρόφιμα που ωφελούν τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και μια πρακτική που μπορεί να ενισχύσει την εντερική υγεία:
Ακτινίδιο: Ένα φυσικό καθαρτικό
Ο δρ. Rajan μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους 5,3 εκατομμύρια ακολούθους του στο TikTok, προτείνοντας το ακτινίδιο ως μια φυσική λύση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ο ειδικός τονίζει την υψηλή περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
«Τα ακτινίδια μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα εξίσου αποτελεσματικά με τα καθαρτικά, χωρίς τις σχετικές παρενέργειες», εξηγεί ο δρ. Rajan. Άλλες τροφές, πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι τα σύκα, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος και τα μήλα.
Καφές: Εμπλουτίζει το εντερικό μικροβίωμα
Επόμενος στη λίστα του δρ. Rajan με τις φιλικές προς το έντερο τροφές είναι ο καφές, που επαινείται για τα διπλά οφέλη του. «Ο καφές περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν ως πρεβιοτικά για την τροφοδοσία των καλών βακτηρίων του εντέρου», σημειώνει ο δρ. Rajan.
Επιπλέον, ο καφές έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Τόσο ο στιγμιαίος, όσο και ο ντεκαφεϊνέ μοιράζονται αυτά τα οφέλη, καθιστώντας τον καφέ μια πολύ καλή διατροφική επιλογή για την υγεία του εντέρου.
Ξηροί καρποί: Ο προστάτης κατά της φλεγμονής
Ο δρ. Rajan υπογραμμίζει επίσης τη δύναμη των ξηρών καρπών – ειδικά των αμυγδάλων, των καρυδιών και των φιστικιών. «Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα πρεβιοτικών ινών που προάγουν τη βιοποικιλότητα του εντέρου», λέει ο ειδικός.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 20-30 γραμ. ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την ποικιλομορφία των υγιών βακτηρίων του εντέρου.
Γιαούρτι: Το αγαπημένο του ειδικού για το έντερο
Το γιαούρτι συμπληρώνει τις διατροφικές συστάσεις του δρ. Rajan. «Ενισχύει το φορτίο των καλών μικροβίων και ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της δυσκοιλιότητας», εξηγεί.
Κι ένα επιπλέον μυστικό
Εκτός από τις διατροφικές παρεμβάσεις, μια εύκολη τεχνική που μπορεί να βοηθήσει είναι οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής. Τεχνικές όπως το να προσποιείστε ότι φυσάτε φυσαλίδες, να κάνετε επιμήκεις ήχους ή να μιμείστε μια κίνηση φυσήγματος κεριών μπορεί να ενεργοποιήσει το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ελέγχει την πέψη. «Αυτές οι τεχνικές βοηθούν στην κίνηση του εντέρου με λιγότερη καταπόνηση», εξήγησε.
Ο κίνδυνος καρκίνου
Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει πληθώρα ανθρώπων και η αντιμετώπισή της είναι σημαντική, όχι μόνο για την εντερική, αλλά και για τη συνολική υγεία. Ενώ οι περιστασιακές κρίσεις είναι συνήθως ακίνδυνες, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εντερικού καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι ένα επίμονα υποτονικό πεπτικό σύστημα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος κατά 1,5 φορά. Αυτό πιστεύεται ότι προκύπτει από τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο έντερο λόγω της μη έγκαιρης απομάκρυνσης των αποβλήτων. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου βοηθούν στην αποβολή των τοξινών, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.
Οι συστάσεις του δρ. Rajan υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών επιλογών για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Ενσωματώνοντας αυτά τα τρόφιμα και τις τεχνικές στη ρουτίνα σας, θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα το πεπτικό σας σύστημα και μειώνοντας τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.
Πηγή: ygeiamou.gr